Bayındırlık Bakanlığının Açıklamasının Değerlendirilmesi

Sözleşmeli personel alımları konusundaki eleştirilerimizi dün yayımlamıştık. Ancak, Bakanlık tarafından sitemize gönderilen açıklamada, sitemiz uzmanlarının yeterli mevzuat bilgisine sahip olmadığı tezinden yola çıkılarak 3 günlük ilan savunulmuş ve sınav yapılmasının mevzuat çerçevesinde kanuni olduğu gösterilmeye çalışılmıştır. KPSS'yi hiç dikkate almayan ve sadece mülakatı esas alan bu personel alım süreci hakkında, sitemize açıklama gönderilerek yapılan işlemin savunulması hakkında takdiri ziyaretçilerimize bırakıyoruz.

Haber Giriş : 15 Aralık 2004 11:06, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Kamu kurumlarında memur ve işçi olarak çalışmak isteyen adayların girmesinin zorunlu olduğu KPSS'ye 2004 yılı Temmuz ayında yapıldı. Sınava ortaöğretim, ön lisans ve lisans düzeyinde 2 milyona yakın aday katılmıştır.

Sorunlar yaşanmış olsa da KPSS ile kamu kurumlarına memur ve işçi alımlarında belirli bir objektiflik gelmiştir. Özellikle memur alımlarında sadece sınav puanının esas alınması ve sözlü sınav gibi kayırmacılığa yol açan bir uygulamanın kapatılması ile yıllardır bu ülkede özlenen bir kamu personel alım süreci geliştirilmiştir.

Diğer taraftan, Anayasımızın "Kanun önünde eşitlik" başlıklı 10'uncu maddesinin dördüncü fıkrasında "Devlet organları ve idare makamları bütün işlemlerinde kanun önünde eşitlik ilkesine uygun olarak hareket etmek zorundadırlar." hükmüne yer verilmiştir.

Ancak hem Bayındırlık ve İskan Bakanlığı hem de Karayolları Genel Müdürlüğü unvan bazında 2004 yılı KPSS yerleştirmelerinde yapılan alıma yakın sayıda kişiyi 657 sayılı Kanunun 4/B maddesine dayanarak sözleşmeli personel olarak almaya çalışmaktadır. Anayasasının ilgili hükmü ihlal edilerek ilan hiç bir gazetede yayımlanmamıştır. Sadece son başvuru tarihinden 3 gün önce, hiç bir memur adayı tarafından takip edilmeyen Bakanlık internet sitesine konulmuştur.

Yine, Bakanlık 2 milyona yakın kişinin girdiği ve hem memur hem de işçi alımlarında temel kriter alan ve büyük ölçüde kamuya girişlerde objektiflik getiren KPSS sınav sonuçlarını hiç dikkate almamıştır. Oysaki bu tür bir alım KPSS'ye girenler arasından yazılı ve/veya sözlü sınav yapılmak suretiyle gerçekleştirilebillirdi. Sınav şartı mevzuatta bir zorunluluk olmamasına rağmen Bakanlığın en azından ahlaki olarak KPSS'yi temel alan bir uygulama yapması gerekmekteydi.

Ancak, ilgili kurumlar hiç böyle bir yola başvurmaksızın ve başvurular için kimsenin takip etmediği Bakanlık sitesinde yayımlamak yoluyla üç gün başvuru süresi tanımış ve mülakat yoluyla eleman alınması yoluna gitmiştir.

KPSS'ye yakın sayıda eleman alımı yapılırken gereke ilan şartının gerekse de objektif bir personel alımı için KPSS'yi temel alan bir işe alım sürecinin takip edilmesi gerektiğini her vatandaşın dürüst, adil ve şeffaf bir yönetimden bekleyebileceği tek davranıştır.

İlgili kurumların takip etmiş oldukları eleman alım süreci sadece hukuki olarak değil aynı zamanda ahlaki ve bir siyasi iktidarı yıpratıcı niteliktedir. Bakanlıktan sitemize gönderilen açıklamada bu hususun henüz kavranamadığı görülmektedir. Oysaki bu açıklamayı gönderdiğini düşündüğümüz eski şube müdürü şimdiki yeni Bayındırlık ve İskan Bakanlığı personel dair başkanı vekilinin sadece sitemiz anket sonucuna bakması halinde hem Bakanlığı hem de kendisini göreve getiren siyasi iktidarı ne kadar yıprattığını açık bir şekilde görebilecektir. Bu nedenle, , bir kez daha, kendisini göreve getiren siyasi iktidarın hak ve adalet söylemleri üzerinde durduğunu ve mülakatla eleman alım süresicinin tüm bu söylemi alt üst eden bir yapı olduğunu hatırlatmak istiyoruz.

Buradan bir şey daha belirtmek istiyoruz. Bu ilan hakkında personel şube müdürü vekili veya buna onay veren müsteşar hakkında Cumhurbaşkanlığı makamına şahsen dilekçe yazılarak şikayet konusu edilmesi halinde, tüm ilgililer hakkında Devlet Denetleme Kurulu tarafından soruşturma açılması mümkündür. Devlet Denetleme Kurulu üyelerinin raporuna binaen konu Cumhuriyet savcılıklarına intikal edebilecektir.

Memurlar.net

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber