Türk Patent Enstitüsü Personel Yönetmeliğinde değişiklik yapıldı

Haber Giriş : 16 Aralık 2004 08:45, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türk Patent Enstitüsü Personel YönetmeliğindeDeğişiklik Yapılması Hakkında Yönetmelik

MADDE 1 ? 31/8/1995 tarihli ve 22390 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Türk Patent Enstitüsü Personel Yönetmeliğinin 1 inci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

"Madde 1 ? Bu Yönetmeliğin amacı, Türk Patent Enstitüsü personelinin ücret ve mali haklar dışında, hizmet şartlarını, niteliklerini, atanma ve yetiştirilmelerini, ilerleme ve yükselmelerini, ödev, hak, yüküm ve sorumluluklarını ve diğer özlük işlerini düzenlemektir."

MADDE 2 ? Aynı Yönetmeliğin 2 nci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

"Madde 2 ?Bu Yönetmelik hükümleri, Türk Patent Enstitüsünde 657 sayılı Devlet Memurları Kanununa tabi istihdam edilen personeli kapsar.

Enstitüde görev yapan kariyer uzman ve uzman yardımcısı personel hakkında, ilgili yönetmeliklerinde ve diğer düzenlemelerde yer almayan hususlarda, bu Yönetmelik hükümleri uygulanır. "

MADDE 3 ? Aynı Yönetmeliğin 3 üncü maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

"Madde 3 ?Bu Yönetmelik, 6/11/2003 tarihli ve 5000 sayılı Türk Patent Enstitüsü Kuruluş ve Görevleri Hakkında Kanununun 6 ncı ve 29 uncu maddelerine dayanılarak hazırlanmıştır."

MADDE 4 ? Aynı Yönetmeliğin 4 üncü maddesine (c) bendinden sonra gelmek üzere aşağıdaki (d) bendi eklenmiş ve diğer bentler teselsül ettirilmiştir.

"d) Atamaya Yetkili Makam: Yönetim Kurulu,"

MADDE 5 ? Aynı Yönetmeliğin 8 inci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

"Madde 8 ? İlk kez veya yeniden Enstitü'de işe alınacaklar ile başka kurumlardan naklen atanacaklarda aranacak genel ve özel şartlar hakkında, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu, 18/3/2002 tarihli ve 2002/3975 sayılı Bakanlar Kurulu Kararıyla yürürlüğe konulan Kamu Görevlerine İlk Defa Atanacaklar İçin Yapılacak Sınavlar Hakkında Genel Yönetmelik, 11/8/2004 tarihli ve 25550 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Türk Patent Enstitüsü Başkanlığı Uzman Yardımcılığı ve Uzmanlığı Sınav, Atama, Görev, Yetki ve Sorumlulukları Hakkında Yönetmelik ile 14/12/2000 tarihli ve 24260 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Türk Patent Enstitüsü Personeli Görevde Yükselme Yönetmeliği hükümleri uygulanır."

MADDE 6 ? Aynı Yönetmeliğin 9 uncu maddesinin birinci cümlesinde yer alan "544 sayılı Kanun Hükmünde Kararname" ibaresi "5000 sayılı Kanun" , (a) bendinde yer alan "5 yıl" ibaresi "3 yıl" olarak değiştirilmiştir.

MADDE 7 ? Aynı Yönetmeliğin 10 uncu maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

"Madde 10 ? Enstitü'de bir göreve ilk defa veya yeniden veyahut yer değiştirme suretiyle atanma talebinde bulunanlardan gerekli nitelikleri taşıyan ve atanması uygun görülenlere bu durum yazılı olarak bildirilir.

Bu kişilerden;

a) Aynı yerdeki görevlere atananlar atama emirlerinin kendilerine tebliğ gününü,

b) Başka yerdeki görevlere atananlar ise, atama emirlerinin kendilerine tebliğ tarihinden itibaren 15 gün içerisinde o yere hareket ederek belli yol süresini,

izleyen iş günü içinde işe başlamak zorundadırlar.

Bir göreve ilk defa veya yeniden atananlardan, belge ile isbatı mümkün zorlayıcı sebepler olmaksızın yukarıda belirtilen süre içinde göreve başlamayanların atamaları iptal edilir. Bunların belge ile isbatı mümkün zorlayıcı sebeplerle göreve başlamaya engel hali iki ayı aştığı takdirde, atama işlemi atamaya yetkili makamca iptal edilir."

MADDE 8 ? Aynı Yönetmeliğin 13 üncü maddesinde yer alan "düzenlenen Enstitümüz Aday Memurların Yetiştirilmesi Yönetmeliğinde belirtilen esaslara göre" ibaresi yürürlükten kaldırılmıştır.

MADDE 9 ? Aynı Yönetmeliğin 16 ncı maddesinin birinci fıkrasının (a) bendinde yer alan "birinde" ibaresi, "her birinde", "amirin" ibaresi ise "makamın" şeklinde değiştirilmiştir.

MADDE 10 ? Aynı Yönetmeliğin 17 nci maddesinin ikinci fıkrasında yer alan "organ tarafından asaleti onaylanır." ibaresi, "makam tarafından asaleti onaylanır ve onay tarihi itibariyle asli memurluğa atanır." şeklinde değiştirilmiştir.

MADDE 11 ? Aynı Yönetmeliğin 21 inci maddesinin ikinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

"Yukarıda belirlenen şartları taşıyan her sınıf ve derecedeki personel, hak kazandıkları tarihten geçerli olmak üzere başkaca bir işleme gerek kalmaksızın bir ileriki kademeye ilerlemiş sayılır. Ancak, kademe ilerlemesine hak kazanamayan personel her ay toplu onayla belirlenir. Bu personel arasında, kademe ilerlemesi yapmış sayılan personel varsa, bunların kademe ilerlemeleri, ilerlemiş sayıldıkları tarihten geçerli olmak üzere iptal edilir. Kademe ilerlemesinde onay mercii, atamaya yetkili makamdır."

MADDE 12 ? Aynı Yönetmeliğin 22 nci maddesinin ikinci fıkrasında yer alan "amir ve mercilerdir." ibaresi, "makamdır." şeklinde değiştirilmiştir.

MADDE 13 ? Aynı Yönetmeliğin 23 üncü maddesinin (b) bendinin (1) ve (2) numaralı alt bendleri aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

"1) Derece yükselmesine ilişkin onayın geçerlilik tarihini takip eden ay başından itibaren yükseldiği derecenin 657 sayılı Kanunun 161 inci maddesine göre hak kazandığı kademesine ait aylığa,

2) 657 sayılı Kanunun 68/B maddesine göre yapılan derece yükselmesinde ise, göreve başladığı tarihi takip eden ay sonu itibariyle ve göreve başladığı günden itibaren atandığı derecenin hak kazandığı kademesine ait aylığa,"

MADDE 14 ? Aynı Yönetmeliğin 24 üncü maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

"Madde 24 ? Yer değiştirme; personelin görev, sorumluluk ve aylık dereceleri bakımından bir kadrodan daha üst, aynı veya başka bir yerdeki benzer diğer bir kadroya atanmasıdır. Yer değiştirmeler, görevde yükselme suretiyle, personelin istemiyle veya hizmet gereği atamaya yetkili makamın onayı ile yapılır. Görevde yükselme dışındaki atamalarda personelin bağlı bulunduğu birim amirinin muvafakatı gerekir."

MADDE 15 ? Aynı Yönetmeliğin 25 inci maddesine "amacıyla" ibaresinden sonra gelmek üzere "kadroları üzerinde kalmak şartıyla geçici görevlendirme şeklinde" ibaresi eklenmiştir.

MADDE 16 ? Aynı Yönetmeliğin 26 ncı maddesi başlığı ile birlikte aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

"Personelin İstemi ve Görevde Yükselme Suretiyle Kurum İçi Yer Değiştirme

Madde 26 ? Enstitü birimlerinde bir kadro boşaldığında, gerekli özellikleri taşıyan ve bu kadroya yer değiştirmek suretiyle gelmek isteyenler, birimlerinin muvafakatı ve atamaya yetkili makamın onayı ile atanabilir.

Enstitü kadrolarında görev yapmakta olan personelin görevde yükselme suretiyle üst unvanlı kadrolara atanmaları 14/12/2000 tarihli ve 24260 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Türk Patent Enstitüsü Personeli Görevde Yükselme Yönetmeliği hükümleri doğrultusunda girmiş oldukları sınav sonucuna göre atamaya yetkili makamın onayı ile yapılır."

MADDE 17 ? Aynı Yönetmeliğin 27 nci maddesinin birinci fıkrasında yer alan "amir veya merciinin" ibaresi "makamlarının", "amirin" ibaresi "makamın", ikinci fıkrasında yer alan "Devlet Lisan Kurslarına katılan Enstitü personelinin" ibaresi ise "Enstitü tarafından yabancı dil kurslarına gönderilen personelin" şeklinde değiştirilmiştir.

MADDE 18 ? Aynı Yönetmeliğin 28 nci maddesinin ikinci fıkrasında yer alan "amir ve merciler" ibaresi "makam" şeklinde değiştirilmiştir.

MADDE 19 ? Aynı Yönetmeliğin 29 uncu maddesinin (c) bendinde yer alan "544 sayılı Kanun Hükmünde Kararname" ibaresi "5000 sayılı Kanun" şeklinde değiştirilmiştir.

MADDE 20 ? Aynı Yönetmeliğin 31 inci maddesinin (f) bendinde yer alan "amirce" ibaresi "Enstitü Başkanınca" şeklinde değiştirilmiştir.

MADDE 21 ? Aynı Yönetmeliğin 32 nci maddesinin ikinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiş ve maddeye aşağıdaki fıkralar eklenmiştir.

"Enstitü personelinin yıllık izin süresi, toplam hizmeti (hangi statüde olursa olsun kamu kurum ve kuruluşlarında geçen hizmet süreleri, kamu kurum ve kuruluşlarında geçmese dahi Devlet memurlarının kazanılmış hak aylıklarında değerlendirilen hizmet süreleri ile askerlik süresi dahil) 1 yıldan 10 yıla kadar (10 yıl dahil) olanlar için 20 gün, on yıldan fazla olanlar için ise 30 gündür."

"Zorunlu hallerde, ikinci fıkrada yer alan sürelere gidiş ve dönüş için en çok ikişer gün eklenebilir.

Yıllık izin kullanacak olan personel gerek duyulması halinde kendisine ulaşılmasını sağlayacak bilgileri yazılı olarak bağlı olduğu birim amirine bildirir.

Hizmet süresi bir yıldan az olan personel yıllık izin kullanamaz. Personel, bir yıllık hizmet süresini tamamladığı tarihte, içinde bulunulan yıl için yıllık izne hak kazanır. Bir sonraki yıl için ise, ilk izne hak kazanılan tarihi izleyen Ocak ayının ilk gününden itibaren hak kazanılır. İzleyen yıllara ait izinlere de aynı şekilde hak kazanılır.

Ayrıca, özürsüz veya izinsiz olarak göreve gelmeyen veya izin süresini geçiren personelin görevi başında bulunmadığı günler disiplin cezası uygulanmasına ilişkin hükümler saklı kalmak kaydıyla, yıllık izinlerden mahsup edilir."

MADDE 22 ? Aynı Yönetmeliğin 33 üncü maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

"Madde 33 ? Yıllık izinler personelin talepleri göz önüne alınarak, Enstitü'nün hizmetlerinin aksamaması kaydıyla ve yetkili amirin uygun bulacağı zamanlarda, toptan veya ihtiyaca göre kısım kısım kullanılabilir. Yıllık izine ayrılmak isteyen personel önce iznini geçireceği adresi belirten bir dilekçe ile ilk amirine başvurur. İlk amir, talebi uygun görüşle izin vermeye yetkili makama iletir. Personel, izin talebi yetkili makamca onaylanıp kendisine duyurulmadan görevinden ayrılamaz. Enstitü personeli yıllık izinlerini kullanırken, zorunlu hallerde, izin veren amirleri tarafından görevlerine çağrılabilirler. Bu durumda personel, hastalık, yolların kapanması, doğal afetler gibi elde olmayan ve resmi belge ile kanıtlanan nedenler dışında göreve dönmek zorundadırlar.

Yıllık izinlerin kullanılmasında işin aksamaması esastır. Birbirini izleyen iki yıla ait yıllık izinlerin tümü ya da bir bölümü birleştirilerek kullanılabilir. Ancak, önceki yılın izni ile birleştirilerek kısmen ya da tamamen kullanılmamış olan izinlerden yalnız cari yıla ait olan izin bir sonraki yıla aktarılır.

Yıllık izinde iken usulüne uygun olarak alınan tabip veya sağlık kurulu raporuna istinaden kullanılan hastalık izin süreleri yıllık izni böler. Ancak, hastalık izin süresi ile kullanılmış olan yıllık izin süresi toplamının, yıllık izin onayında belirtilen toplam izin süresini aşması halinde, hastalık izninin bitiminde göreve başlanılması gerekir.

Birinci ve üçüncü fıkrada belirtilen hallerde yıllık iznin kullanılmayan kısmı, yetkili amirin uygun göreceği zamanlarda kullanılabilir."

MADDE 23 ? Aynı Yönetmeliğin 34 üncü maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

"Madde 34 ? Enstitü personelinin yıllık izinleri ile bir günden fazla mazeret izinleri Enstitü Başkanınca veya yetkili kıldığı makamlarca, bir gün veya bir günden daha az izinler ise Daire başkanları veya uygun göreceği amirler tarafından verilir.

Yıllık ve mazeret izin belgeleri ile bir gün veya bir günden daha az izinlere ait belgeler aynı gün, personelin göreve başlama yazıları ise göreve başladığı gün Personel Dairesi Başkanlığına gönderilir."

MADDE 24 ? Aynı Yönetmeliğin 35 inci maddesinin (a) bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

"a) Yıllık izin hakkı bulunmayan veya aday olan personele Enstitü Başkanınca bir yıl içinde toptan veya parça parça olarak mazeretleri sebebiyle 10 gün mazeret izni verilebilir.

Zorunlu durumlarda aynı usulle 10 gün daha izin verilebilir. Ancak, bu ikinci 10 günlük mazeret izni hak edilecek yıllık izinden mahsup edilir. Aday memurların mahsup edilecek yıllık izin hakları olmadığından dolayı bunlara ikinci 10 günlük mazeret izni verilmez. Mazeret izni kullanmakta iken usulüne uygun olarak alınan raporla kullanılacak sıhhi izin süresi mazeret iznini bölmez.

Mazeret izni, personelin izin talep dilekçesinde belirttiği adreste kullanılır."

MADDE 25 ? Aynı Yönetmeliğin 36 ncı maddesinin birinci fıkrasında yer alan "Enstitü Başkanlığınca" ibaresi yürürlükten kaldırılmıştır.

MADDE 26 ? Aynı Yönetmeliğin 37 nci maddesinin birinci fıkrasının (b) bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

"b) Enstitü hekimleri tarafından veya sevk edildikleri resmi sağlık kurumlarında tek hekim tarafından kısım kısım veya toptan 20 güne kadar rapor verildiği halde ilk hastalığın devamı veya başka bir hastalığa yakalanma sebebiyle görevine başlayamayan personelin almış olduğu raporun 20 günü aşan kısmının geçerli sayılabilmesi için alınan son raporun resmi sağlık kurullarınca onaylanmış olması,"

MADDE 27 ? Aynı Yönetmeliğin 40 ıncı maddesinin birinci fıkrasında yer alan "amir ve merciler" ibaresi, "makam" şeklinde değiştirilmiştir.

MADDE 28 ? Aynı Yönetmeliğin 43 üncü maddesinde yer alan "Enstitü içinde veya dışında giyim, tutum davranış ve yaşayış biçimleri Enstitü mensubuna yakışmayacak nitelikte olanlara," ibaresi yürürlükten kaldırılmıştır.

MADDE 29 ? Aynı Yönetmeliğin 44 üncü maddesinin (d) bendinin ikinci alt bendinde yer alan "ve hizmet içi eğitim kurslarına katılabilmesini" ibaresi yürürlükten kaldırılmıştır.

MADDE 30 ? Aynı Yönetmeliğin 49 uncu maddesinin ikinci fıkrasında yer alan "Enstitü Başkanlığının" ibaresi, "Enstitü Başkanının" olarak değiştirilmiştir.

MADDE 31 ? Aynı Yönetmeliğin 50 nci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

"Madde 50 ? Olumsuz sicil alan personel yazı ile uyarılır. İki yıl üst üste olumsuz sicil alan personel, başka bir sicil amirinin yanında denenir. Son sicil amirinde de olumsuz sicil alan personelin atamaya yetkili makamın onayı ile görevine son verilerek, hakkında 5434 sayılı T.C. Emekli Sandığı Kanununun emeklilik hükümleri uygulanır."

MADDE 32 ? Aynı Yönetmeliğin 51 inci maddesinin (a) bendi ile (b) bendinin (4) numaralı alt bendinde yer alan "Enstitü Başkanlığının" ibareleri, "Enstitü Başkanı" olarak değiştirilmiştir.

MADDE 33 ? Aynı Yönetmeliğin 53 üncü maddesinde yer alan "amir veya mercii" ibaresi "makam" şeklinde değiştirilmiştir.

MADDE 34 ? Aynı Yönetmeliğin 54 üncü maddesinde yer alan "Enstitü Başkanlığının" ibaresi, "atamaya yetkili makamın" şeklinde değiştirilmiştir.

MADDE 35 ? Aynı Yönetmeliğin 55 inci maddesinin ikinci fıkrasının (b) bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiş, (k) ve (n) bentleri yürürlükten kaldırılmış ve diğer bentler teselsül ettirilmiştir.

"b) Enstitü'ce işe alınanlardan istenen belgeler,"

MADDE 36 ? Aynı Yönetmeliğin 56 ncı maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

"Madde 56 ? Her personelin bir sicil dosyası bulunur. Sicil dosyalarına; sicil raporları, müfettişler tarafından verilen denetleme raporları ve mal beyannameleri konulur."

MADDE 37 ? Aynı Yönetmeliğin 58 inci maddesinde yer alan "atamaya yetkili amirler" ibaresi "Enstitü Başkanı ve Başkan yardımcıları" şeklinde değiştirilmiştir.

MADDE 38 ? Aynı Yönetmeliğin 61 inci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

"Madde 61 ? Personele Enstitü'ce, hem kimlik belgesi olarak kullanılmak hem de hizmet binasında tanıtım kartı olarak kullanılmak üzere kimlik kartı verilir. Kimlik kartını kaybeden, çaldıran veya zayi eden personel, durumu kimlik kartının cinsi, seri numarası ve diğer bilgileri ile birlikte mahallin genel güvenlik (polis-jandarma) gücüne bildirdikten ve mahalli güvenlik güçlerinden de kayda geçtiğine dair bir belge aldıktan sonra yeni kimlik kartı almak üzere Personel Dairesi Başkanlığına başvurur. Bu personele talebi üzerine Personel Dairesi Başkanlığınca ikinci defa kimlik kartı verilir. Bu karta ikinci defa verildiğine dair not düşülür ve bu husus İçişleri Bakanlığına yazı ile bildirilir."

MADDE 39 ? Aynı Yönetmeliğin 75 inci maddesinde yer alan "Başkanlığınca" ibaresi, "Başkanınca" şeklinde değiştirilmiştir.

MADDE 40 ? Aynı Yönetmeliğin 76 ncı maddesinde yer alan "Başkanlığına" ibaresi, "Başkanına" şeklinde değiştirilmiştir.

MADDE 41 ? Aynı Yönetmeliğin 80 inci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

"Madde 80 ? Bu Yönetmelikte hüküm bulunmayan hallerde, 5000 sayılı Kanun, Enstitü tarafından çıkarılan yönetmelik ve diğer düzenlemeler ile 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu ve buna dayanılarak çıkarılmış bulunan diğer mevzuat hükümleri uygulanır."

Yürürlük

MADDE 42 ? Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

Yürütme

MADDE 43 ? Bu Yönetmelik hükümlerini Türk Patent Enstitüsü Başkanı yürütür. /p>

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber