KPSS haricinde engelliler; 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun değişik 53'üncü maddesi gereğince %40 ve üzeri engeli olan ve bu durumunu sağlık raporu ile belgeleyen engelliler yine aynı kanun maddesine dayanarak hazırlanan ve 16/09/2004 tarih 25585 sayılı Resmi Gazetede yayınlanarak yürürlüğe sokulan ‘Özürlülerin Devlet Memurluğuna Alınma Şartları İle Yapılacak Yarışma Sınavları Hakkında Yönetmelik' esasları dikkate alınılarak devlet memurluğuna alınılmaktadır.
Ancak bu yönetmelikte birçok eksik göze çarpmaktadır ve bu eksiklikler nedeni ile engelliler kazanılmış haklarını kullanamamaktadır.
İlgili yönetmeliğin 6. maddesinin ‘c' bendi uyarınca ‘Kamu Kurum ve Kuruluşları sınavları kendileri yaparlar' olarak düzenlenmiştir. İşte bu madde hükümleri engelliler için büyük bir engel teşkil etmektedir.
Engelli personel alacak olan kamu kurum ve kuruluşları sınavları kendileri yaptıkları için sınav sorularını da kendileri hazırlamakta ve değerlendirmektedirler. Sınavlarda sorulacak toplam soru sayısı, alanlara göre soru dağılımı, konulara göre soru dağılımı, soruların niteliği, kalitesi ve geçerliliği tamamen insiyatife bırakılmıştır. Bu ise yapılan her sınavda hatalı sınav soruları ve değerlendirmelere zemin hazırlamaktadır. Engelli sınavlara hangi kaynaklardan hazırlanacağına, hangi alanlarda yoğunlaşması gerektiğine karar verememekte bilinçsiz bir şekilde sınavlara katılmaktadırlar.
Yine bu madde gereğince personel alacak kamu kurum ve kuruluşu sınavları bulundukları illerde yapmaktadırlar. Aynı dönemde açılan sınavlara farklı farklı illerde girmek zorunda kalan engelliler sınav dönemlerinde yurt içi tura çıkmaktadırlar. Maddi imkânı olmayanlar ise başka illerde yapılan sınavlara eğitim şartları uygun olsa dahi başvuramamaktadırlar.
Ve KPSS öncesi yapılan torpil şaibesi ve dedikoduları artık engelli memur sınavları için yapılmaktadır.
Bütün bunların önüne geçerek engellilerin daha çağdaş, demokratik ve hukuk ilkelerinin geçerli olduğu bir ortamda devlet memurluğuna alınmasını sağlamak için ‘Özürlü Personel Alım Sınavları' yılda bir kez ÖSYM tarafından yapılmalı ve yerleştirmelerde yine ÖSYM tarafından puan üstünlüğüne göre yapılmalıdır.