Yan Ödeme Kararnamesi Yeniden Ele Alınmalıdır?

Memurların Zam ve Tazminatlara ilişkin Yan Ödeme kararnamesindeki eksiklikler nedeniyle Mesleki Teknik Eğitim veren okullar dışında görev yapan Teknik Eğitim Fakültesi mezunları ile Sağlık Meslek Liselerindeki Meslek Dersleri Öğretmenleri ilave eğitim öğretim tazminatından faydalanamamaktadırlar. Bu konu ile ilgili Strateji Geliştirme Başkanlığı görüş yazısı yayınlamıştır. Görüş yazısı ve öğretmenler bölüm sorumlumuz Ahmet Kandemir'in konu hakkında hazırlamış olduğu ayrıntılı dosya için tıklayınız.

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 17 Mart 2009 00:07, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Memurların Zam ve Tazminatlara ilişkin Yan Ödeme Kararnamesi 2006/10344 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile belirlenmiştir.

Bu kararnamenin Diğer tazminatlar başlıklı III sayılı cetvelinde şu açıklamaya yer verilmiştir:

"II- Milli Eğitim Bakanlığına bağlı ek V Sayılı Cetvelde sayılan mesleki ve teknik öğretim okul ve kurumlarına, atölye, laboratuar veya meslek dersleri öğretmeni olarak Eğitim ve Öğretim Hizmetleri Sınıfına dâhil Öğretmen unvanlı kadrolara atananlara, atandıkları branşa göre aşağıdaki oranlarda ilave Eğitim Öğretim Tazminatı ayrıca ödenir. Mesleki Açık Öğretim Lisesi ile Mesleki ve Teknik Açık Öğretim Okulu kadrolarında bulunanlar hariç olmak üzere, branşlarında fiilen derse girmeyenlere bu tazminat ödenmez."

Bu maddeye göre V sayılı cetvelde yer alan mesleki ve teknik öğretim okul ve kurumlarında görevli atölye, laboratuar veya meslek dersleri öğretmenlerine bu ilave eğitim öğretim tazminatı ödenirken, aynı okul mezunu olup liselere veya ilköğretim okullarına atanan diğer öğretmenlere bu tazminat ödenmemektedir. Bunun sebebi maddenin sadece mesleki ve teknik öğretim okullarını kapsayacak şekilde yazılmış olmasıdır. Oysaki Milli Eğitim Bakanlığı liseler veya ilköğretim okullarında bilgisayar dersi okutmaya başlamıştır. Ancak uygulamalar değişmesine rağmen, özlük haklarda buna paralel düzenleme yapılmamıştır. Sanırız bu konudaki en büyük eksiklik ise Maliye Bakanlığının kararnameyi düzenlerken MEB'den yeterli derecede yararlanmamış olmasıdır.

Ayrıca MEGEP kapsamında Mesleki ve Teknik Eğitim veren okullarda yeni oluşturulan alan/dallardaki derslerin hangi öğretmenlerce okutulacağı ve alanı kaldırılan öğretmenlerinin öğrenimlerine göre hangi alanlara geçebilecekleri Talim ve Terbiye Kurulunun 17.09.2007 tarih ve 155 sayılı Kararıyla belirlenmiştir bu belirlemeye göre; Devlet Memurlarına Ödenecek Zam ve Tazminatlara İlişkin kararın III sayılı cetvel kısmında yer alan ?Eğitim Öğretim Tazminatı? bölümünün de gerekli düzenlemelerin yapılarak yeni oluşturulan alan/dalların eklenmesi gerekmektedir.

Bu durumdan en çok etkilenenler 5450 sayılı, ?Kamu Kurum Ve Kuruluşlarına Bağlı Okulların Millî Eğitim Bakanlığına Devredilmesi İle Bazı Kanunlarda ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun? gereğince MEB'e devredilen okullardaki öğretmenler olmuşlardır.

Özellikle V sayılı cetvelin 54. sırasında yer alan Sağlık Meslek Liselerinde okutulan alan/dalların III sayılı cetvel kısmında yer alan gruplara sağlık grubu olarak eklenmesi gerekmektedir.

III sayılı cetvelde sağlık grubu olarak bir grup bulunmamaktadır.

Bundan dolayı Sağlık Meslek Lisesi'nde Ana Çocuk Sağlığı Öğretmeni olarak görev yapan bir öğretmen; Sakarya 2. İdare Mahkemesinde, ilave eğitim ve öğretim tazminatı ödenmesi istemiyle açtığı davada;

Sakarya 2. İdare Mahkemesi 21/07/2008 tarih ve K2008/569 Karar ve E2008/34 Esas nolu kararıyla 05/05/2006 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren Devlet Memurlarına Ödenecek Zam ve Tazminatlara İlişkin 2006/10344 Sayılı Bakanlar Kurulu Kararı uyarınca; Ana ve Çocuk Sağlığı Dersinin Sağlık Meslek liselerine verilen meslek derslerinden olması ve Bakanlar Kurulu kararında ilave eğitim-öğretim tazminatından yararlandırılmayacağına ilişkin açık bir hüküm bulunmaması karşısında emsal kadro ve unvan tespiti suretiyle davacıya ilave eğitim ve öğretim tazminatı ödenmesine karar vermiştir.

Kararı görmek için tıklayınız.

Bu konuyla ilgili Strateji Geliştirme Başkanlığı 26/02/2009 tarih ve 1018 sayılı yazısı ile İlave Eğitim Öğretim Tazminatından faydalanacaklar hakkındaki tereddüde düşülen konularda açıklamalarda bulunmuştur.

Açıklamalarda;

Şartların olduğu belirtilmiştir.

Örneğin Sağlık Meslek Liselerinde çalışan bir Acil Tıp Teknisyenliği Alanı öğretmeni; eğitim öğretim hizmetleri sınıfına dâhil öğretmen unvanlı bu kadroda bulunduğundan, V sayılı cetvelde yer alan Sağlık Meslek Liselerine meslek dersleri öğretmeni olarak atandığından ve bu okulda görevine devam edip fiilen derse girdiğinden dolayısıyla mevzuatta yer alan ve Strateji Geliştirme Başkanlığı 26/02/2009 tarih ve 1018 sayılı yazısında belirtilen dört şartı yerine getirmektedir.

Fakat bu öğretmenin alanı III sayılı cetvelde yer almadığından ilave eğitim-öğretim tazminatından ne kadar faydalanması gerektiği bilinmemektedir.

Burada karşımıza Memurların Zam ve Tazminatlara ilişkin Yan Ödeme Kararnamesi 2006/10344 sayılı Bakanlar Kurulu Kararının 13.maddesi çıkmaktadır.

?Tereddütlerin giderilmesi ile emsal kadro ve unvan tespiti

MADDE 13 - (1) Zam ve tazminatların ödenmesine esas olmak üzere;

a) Bu Karar ve eki cetvellerin uygulanmasından doğacak her türlü sorunu çözüme bağlamaya Devlet Personel Başkanlığının görüşü üzerine, Maliye Bakanlığı,

b) Bu Kararda yer almayan kadro ve unvanlar için, ekli cetvellerde bulunan benzeri kadro ve unvanları dikkate alarak emsal kadro ve unvanlar tespit etmeye; mahalli idareler için İçişleri Bakanlığı aracılığıyla, diğer kurum veya kuruluşlar için ise ilgili kurum veya kuruluşlarca doğrudan, Devlet Personel Başkanlığından alınacak görüş üzerine Maliye Bakanlığı, yetkilidir.?

Bu maddeye göre tereddütleri gidermek Maliye Bakanlığına aittir.

Yukarıda örneğini verdiğimiz mahkeme kararındaki;

Paragrafından anlaşılmaktadır ki Milli Eğitim Bakanlığı yeni alan/dalların III sayılı cetvele eklenmesi için maliye Bakanlığına başvurmasına rağmen bu güne kadar her hangi bir düzenleme yapılmamıştır.

Yine aynı karardan anlaşılmaktadır ki,

Emsal kadro tespiti yapılarak sağlık meslek liselerindeki meslek dersleri öğretmenlerinin ilave eğitim öğretim tazminatı sorunu çözülmelidir.

Sakarya 2. İdare Mahkemesi 21/07/2008 tarih ve K2008/569 Karar ve E2008/34 Esas nolu kararındaki ana çocuk sağlığı öğretmenine mahkeme kararı gereğince ödenmesi gereken ilave eğitim öğretim tazminatının ödenmesi için hangi emsal kadronun tespit edildiği kamuoyuna açıklanmalı ve bir genelge ile bu sorun çözülmelidir.


Strateji Geliştirme Başkanlığı 26/02/2009 tarih ve 1018 sayılı yazısı.

II sayılı cetvel için tıklayınız.

V sayılı cetvel için tıklayınız.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber