Müdür Yardımcılığı Atamaları Nasıl Yapılacak?

Bilindiği üzere müdür yardımcılığına yapılacak atamalarda seçme sınavını kazanma şartı bulunmaktadır. Bu yıl içerisinde Milli Eğitim Bakanlığınca yapılan seçme sınavında başarı olan aday ise çok azdır. Sitemize sık sık "bu durumda acaba yeni bir uygulamaya gidebilir mi" şeklinde sorular gelmektedir. Bu ve benzer sorular çerçevesinde sitemiz uzmanlarının hazırladığı dosyayı görmek için başlığa tıklayın

Haber Giriş : 19 Aralık 2004 17:55, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Milli Eğitim Bakanlığı Eğitim Kurumları Yöneticilerinin Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliği 11/01/2004 tarihli Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girmiş bulunmaktadır. Bu yönetmelik, Milli Eğitim Bakanlığına bağlı örgün ve yaygın eğitim okul ve kurum yöneticiliklerine, görevin gerektirdiği niteliklere sahip eğitim personelinin atanmaları ile yöneticilerin yer değiştirmelerine ilişkin esas ve usulleri düzenlemektedir. Müdür yardımcılığı kadrolarına yapılacak atamalarda yine bu yönetmelikte düzenlenmiştir.

Söz konusu yönetmeliğin 7'inci maddeside "Yöneticilik görevlerine atanacaklarda aranılan genel şartlar" şu şekilde sıralanmıştır.
"a) Yükseköğrenim görmüş olmak,
b) Atanacağı kuruma branşı itibariyle öğretmen olarak atanabilecek nitelikte olmak,
c) Öğretmenlikte en az iki yıl hizmeti bulunmak,
d) Aylıktan kesme veya maaş kesimi cezasından daha ağır bir disiplin cezası almamış olmak,
e) Son yıla ait sicil notu iyi olmak kaydıyla varsa son üç yıllık sicil notu ortalaması iyi dereceden aşağı olmamak,
f) Son üç yıllık hizmet süresi içinde varsa yöneticilik görevi adli veya idari soruşturma sonucu üzerinden alınmamış olmak,
g) Zorunlu çalışma gerektiren yerler dışındaki kurum yöneticiliklerine atanacaklar için ilgili mevzuatına göre zorunlu çalışma yükümlülüğünü tamamlamış ya da bu yükümlülükten muaf sayılmış olmak,
h) Atanacağı yöneticilik görevi için bu Yönetmelikte öngörülen sınavda başarılı olmak.
Öğretmenlikte adaylığı kaldırılmış ve bulundukları görevde en az iki yıl başarılı hizmetleri bulunmak kaydıyla, Talim ve Terbiye Kurulu uzmanlığı, eğitim uzmanlığı ve APK uzmanlığı görevleri ile şube müdürü ve daha üst unvanlı görevlerde geçirilen süreler 4 üncü kademe yöneticiliğinde; şef kadrosunda geçen süreler ile özel öğretim okullarında müdür olarak geçirilen süreler üçüncü kademe yöneticiliğinde; müdür yardımcılığı sınavını kazanmak şartıyla müdür yetkili öğretmenlikte geçen süreler ikinci kademe yöneticiliğinde geçmiş sayılır."

Yien adı geçen yönetmeliğin "Müdür Yardımcılığına Atama" başlıklı 20'inci maddesinde "Seçme sınavını kazanan adaylar boş müdür yardımcılıklarına atanmak için valiliklerce yapılacak duyuru üzerine, EK-1'deki Yöneticilik İstek Formu ile kadrosunun bulunduğu okulda boş müdür yardımcılığı olması halinde bu eğitim kurumu da aralarında bulunmak şartıyla en fazla üç eğitim kurumu tercih etmek suretiyle istekte bulunabilirler.
İstekte bulunan adaylardan EK-2'deki Yönetici Değerlendirme Formu üzerinde yapılan değerlendirme sonucunda puanı en yüksek olanların tercihleri dikkate alınarak valiliklerce başvuru tarihinin tamamlanmasından itibaren en geç 3 ay içinde atanırlar."
hükmüne, "Yeniden Atama" başlıklı 25'inci maddesinde ise "Birleştirilen, dönüştürülen veya kapatılan eğitim kurumlarının önceki yöneticileri dahil, daha önce eğitim kurumu yöneticiliğinde bulunmuş olanlar, ayrıldıkları veya istekleri halinde daha alt tipteki eğitim kurumları yöneticilik görevlerine yeniden atanabilirler. Aynı eğitim kurumuna atanmak üzere birden fazla adayın başvurmuş olması durumunda EK-2'deki Yönetici Değerlendirme Formuna göre yapılacak değerlendirme sonucuna göre atama yapılır." hükmüne yer verilmiştir.

Yukarıda yer verdiğimiz hüküm ve açıklamalar çerçevesinde;

1- Yönetmeliğin 20. maddesi hükmüne göre boş bulunan müdür yardımcılığı kadrolarına atanabilmek için sınav kazanma şartı vardır.

2- Fakat yönetmeliğin 25.maddesine göre de daha önce müdür yardımcılığı yapmış olanlardan bu kadrolara atanabilir. Bu durumda olan daha önce müdür yardımcılığı yapmış olanlar, ayrıldıkları veya istekleri halinde daha alt tipteki eğitim kurumları yöneticilik görevlerine yeniden atanabilirler. Aynı eğitim kurumuna atanmak üzere birden fazla adayın başvurmuş olması durumunda yönetmeliğe ekli "EK-2"deki Yönetici Değerlendirme Formuna göre yapılacak değerlendirme sonucuna göre atama yapılır.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber