Devlet İle Memur Sendikaları Arasındaki İlk Toplantı Yapıldı.

Haber Giriş : 18 Haziran 2003 05:45, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Devlet İle Memur Sendikaları Arasındaki İlk Toplantı Yapıldı.

Memurların yönetimine katılması noktasında kamu yönetim tarihimizde bir ilk oluşturan sendikalarla devlet arasındaki ilk toplantılar yapıldı. Toplantıya katılan sendika temsilcilerimizle, memurlar.net adına yaptığımız görüşmeler sonucu elde ettiğimiz bilgiler ve ayrıntılar için tıklayın.

4688 sayılı Kanun ile getirilen en önemli düzenleme Toplu Görüşmelerdir. Toplu görüşmeler Kamu İşveren Kurulu( 9 kişi) ve yetkili sendikalar(9 kişi) arasında yapılır. Toplu görüşmeler 15 Ağustos tarihinde başlar ve 15 gün içinde sonuçlandırılır.

Toplu görüşmelerde anlaşma olmaması halinde Uzlaştırma Kurulu sorunu gidermeye çalışır. Uzlaştırma Kurulu ise Yüksek Hakem Kurulunun başkanlığında 4 öğretim üyesinden oluşur.

Ancak toplu görüşme aşamasına gelmeden önce 4688 sayılı Kanunun 21. maddesi uyarınca bir önemli toplantı daha yapılmaktadır. Bu da Yüksek İdari Kurul toplantısıdır. Yüksek İdari Kurul, Kamu adına tüm müsteşarlar, Bağımsız Kurum başkanları, Bütçe ve Mali Kontrol Genel Müdürü, Çalışma Genel Müdürü ve Mahalli İdareler Genel Müdüründen; sendikalar adına ise en çok üye kaydeden konfederasyonların ilk üçünden(15 kişi) oluşur. Devlet Personel Başkanlığının toplantıda verdiği bilgilere göre Kurul toplam 63 kişiden oluşmaktadır.

Yüksek İdari Kurul toplantısının temel amacı toplu görüşmelerin hangi konularda yürütüleceği ile ilgili olarak Kamu İşveren Kuruluna görüş sunmaktır. Bu bağlamda Kurul ikinci toplantısını 29/7/2002 tarihinde Başbakanlık yeni binada yapmıştır.

Yapılan Yüksek İdari Kurul toplantısında temel olarak bir önceki toplantıda çeşitli kurum ve konfederasyon temsilcilerinden oluşturulacağı öngörülen bir komisyon raporu görüşülmüştür.

Sendika temsilcilerimizin verdiği bilgilere göre toplantının en tartışmalı konusu daha önce alt komisyonda uygun görülen ?kamu personelinin onurlu bir yaşam sürmesini sağlayacak ücret skalasının sağlanması? ifadesindeki onurlu kelimesinde olmuştur. Yapılan tartışmalar ve Başbakanlık Müsteşar Vekili Sayın Füsun KOROĞLU'nun müdahalesi sonucu ifade, ?kamu personelinin daha iyi bir yaşam sürmesini sağlayacak bir ücret skalasının belirlenmesi? olarak değiştirilmiştir.

Toplantıda alınan kararlar sonucu iki ayda bir toplanmak üzere bir Daimi Komisyon oluşturulmuştur. Bu Daimi Komisyon, Toplu görüşmelerde anlaşmaya varılan konuların uygulamaya geçirilip geçirilmediğini izleyecektir. Ayrıca Yüksek İdari Kurul gündemi bu Kurul tarafından tespit edilecektir.

Toplantıda alt komisyon tarafından kabul edilen görüşler kabul edilmiş ve bu görüşlerin Kamu İşveren Kuruluna sunulmasına karar verilmiştir. Alınan kararları yakında bu siteden izleyebileceksiniz.

Sendika temsilcilerimizin yakındığı en önemli konulardan birisi ise Kamu tarafının toplantıya gösterdiği ilgisizliktir. Toplantıya toplam 48 kamu temsilcisi katılması gerekirken yaklaşık olarak 15 temsilci toplantıya katılmıştır. Bu da kamu tarafının bu yılın yapılan en önemli toplantısına verdikleri önemi gösteriyor gibi görünmektedir.

Memurların kamu yönetimine katılması açısından bir ilk ve her yıl mevzuatta değişiklik yapılmasını sağlayabilmesi açısından da çok önemli olan bu toplantıların tüm memurlara güzel faydalar sağlamasını diliyoruz.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber