Devlet Memurlarının Özel Sağlık Kurumlarından Aldığı Hizmetlerde Yaşanan Sorunlar

Haber Giriş : 19 Haziran 2003 10:04, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Devlet Memurlarının Özel Sağlık Kurumlarından Aldığı Hizmetlerde Yaşanan Sorunlar

Bilindiği üzere, devlet memurlarının özel sağlık kurum ve kuruluşlarından hizmet alabilmelerini sağlayan düzenlemenin ilk adımı Devlet Memurlarının Tedavi Yardımı ve Cenaze Giderleri Yönetmeliğinde değişiklik yapılması ile sağlanmıştır. Yapılan değişiklikte, hangi özel sağlık kurumlarına doğrudan sevk yapılabileceği hususunda Maliye Bakanlığı ile Sağlık Bakanlığının, özel sağlık kurumları ile hizmete ilişkin fiyatlarndırmalarda ise Maliye Bakanlığının yetkili olduğu belirtillmiştir. Ancak, bugüne kadar anlaşma yapılan sağlık kurumları ile ilgili bir açıklama yapılmamıştır. İlgili usul ve esaslarda ve Resmi Gazetede yayımlanan Tebliğ'de sadece doğrudan ikinci basamak sağlık kurumuna başvurulması halinde aradaki fiyat farkının talep edileceğinin belirtilmesine rağmen ne yazıkki uygulamada; 1- Hiçbir poliklinik devletin resmi fiyatlarından hizmet veremeye yanaşmamaktadır. 2- Devlet ilgili birimleri tarafından yeterli bilgilendirme yapılmadığı için özel sağlık kurumu başhekimleri dahil olmak üzere kimse uygulamaya ilişkin detaylardan haberdar değildir. 3- Devlet memurlarının daha iyi bir hizmet alabilmesi amacıyla başlatılan uygulama, ne yazıkki uygulamın henüz başlangıç aşamasında bir çok sorunla karşı karşıyadır.

Belirtilen sorunların çözümü amacıyla Yönetmeliğin ilgili hükümleri gereğince özel sağlık kurumları ile bir an önce anlaşmaların yapılması gerekmektedir. Devletin hangi özel sağlık kurumları ile anlaşmalı olduğu hususu açıklağa kavuşmadığı sürece özel poliklinikler başta olmak üzer özel sağlık kurumlarının tümünün devlet memurlarına arzulanan hizmeti vermesi mümkün olmayacaktır.

Diğer taraftan, bu çerçevedeki bir diğer önemli husus ise uygulamadan hala bir çok özel polikliniğin haberdar olmamasıdır. Bu husus devlet ile özel sektör arasında yaşanan birçok iletişimsizlik örneğinden sadece biri olarak değerlendirilse de uygulamadan verimli sonuçların alınabilmesi amacıyla özel sağlık kurumları yöneticilerine konu ile ilgili bilgi verilmesi yararlı olacaktır.

 

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber