2009 KPSS sınav sonuçları hangi personel alımlarında kullanılacak?

2009 KPSS sınav süreci ile birlikte en çok sorulan sorulardan birisi de bu sınav sonuçlarının nerede kullanılacağına ilişkindir. Bu nedenle bugünden itibaren, bu çerçevede gelecek sorulara cevap vermeye çalışacağız. Öncelikle şu hususu belirtmek gerekmektedir. 2009 KPSS sınav sonuçları sadece A grubu kadrolar ile öğretmenlik atamalarında kullanılacaktır. Kılavuzda bu konuya ilişkin detaylı bir açıklama yapılmıştır. Devamı için başlığa tıklayınız.

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 22 Nisan 2009 20:42, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

KILAVUZDA YER ALAN AÇIKLAMA

1.6 2009-KPSS sonuçları B Grubu Kadrolar için ÖSYM Başkanlığınca yapılacak merkezi yerleştirme işlemlerinde ya da merkezi yerleştirme kapsamında olmamakla birlikte yapacakları ilk defa açıktan personel alımlarında KPSS sonuçlarını kullanma durumunda olan ve kamu personeli istihdam eden (Belediye İtfaiye Eri ve Zabıta Memuru, Milli Savunma Bakanlığı sivil memur alımları ve bazı üst kurullar gibi.) tüm kurumların yapacakları personel alımlarında kullanılamayacaktır. A Grubu Kadrolar ile Milli Eğitim Bakanlığı Öğretmen Kadrolarına başvurmayacak adayların 2009-KPSS'ye girmelerine gerek yoktur.

A GRUBU KADRO NEDİR?

Müfettiş, uzman, denetmen yardımcılığı gibi kadrolara A Grubu adro denmektedir. 2000'li yıllara kadar KPSS-A kadrolarına genel olarak İİBF, SBF ve Hukuk fakültesi mezunları başvurabilmekteydi. Sadece bölüm bazında bazı değişiklikler olabilmekteydi. Örneğin Başbakanlık Uzman yardımcılığına (A) bölümü mezunu, Maliye müfettişliğine de (B) mezunları başvuramayabilmekteydi. Ancak, KPSS'nin merkezi olarak 1999 yılından itibaren düzenli bir şekilde her yıl yapılmasıyla beraber başvurabilecek bölümlerde artış oldu. Örneğin kimi kamu kurumları mühendislik fakültesi mezunlarının (AB Genel Sekreterliği) kimileri Fen/Fen-Edebiyat Fakültesi mezunlarının (DİE) kimileri de Tabip, Diş Tabibi, Eczacı, Kimyager veya Kimya Mühendisilerinin (sağlık Bakanlığı) başvurularını kabul etmeye başlamıştır. Bu noktada şu hususu vurgulamak gerekmektedir: Her ne kadar başvuran bölüm sayısı artmış ise de hala kamu kurumlarının çoğu atama yapacakları uzman yardımcısı, müfettiş yardımcısı, kontrolör yardımcısı ve denetmen yardımcısı kadrolarına genel olarak İİBF, SBF ve Hukuk Fakültesi mezunları arasından başvuru kabul etmektedir. Mühendislik, mimarlık, fen/fen edebiyat, tıp gibi fakülte ve bölümlerden de yukarıda belirtildiği üzere başvuru alınmasına rağmen, bunlar oldukça sınırlıdır. Hangi kurumun hangi bölüm mezunlarına başvuru hakkı tanıdığına ilişkin olarak http://ilan.memurlar.net servisinin arama bölümünden eski kayıtlara ulaşabilir ve bu ilanlara bakarak hangi bölümlere başvuru hakkı tanındığını görebilirsiniz.

2009 KPSS SONUÇLARI, 4/B ALIMLARINDA KULLANILACAK MI?

Yukarıdaki kılavuz hükmünde de görüleceği üzere, 2009 KPSS sınav sonuçları 4/B'li personel alımlarında kullanılmayacaktır. 4/B'li personel alımlarında 2008 KPSS sınav sonuçları kullanılacaktır.

2009 KPSS SONUÇLARI, ZABITA KATİBİ ALIMLARINDA KULLANILACAK MI?

Zabıt katibi alımları Adalet Bakanlığınca yürütülmekte ve KPSS sınav sonuçları esas alınmaktadır. Yukarıdaki kılavuz hükmünde de görüleceği üzere, 2009 KPSS sınav sonuçları zabıt katibi alımlarında kullanılmayacaktır.

2009 KPSS SONUÇLARI, İŞÇİ ALIMLARINDA ALIMLARINDA KULLANILACAK MI?

İşçi alımlarında 2008 KPSS sınav sonuçları kullanılacaktır.

2009 KPSS SONUÇLARI, POLİS ALIMLARINDA ALIMLARINDA KULLANILACAK MI?

Fakülte mezunları arasından polis alımı 3201 sayılı Emniyet Teşkilatı Kanununun ek 24 üncü maddesi hükmüne dayanılarak yapılmaktadır. Bu hükmün son fıkrasında Polis meslek eğitim merkezlerinde eğitime alınacak öğrencilerde aranacak şartların İçişleri Bakanlığınca çıkarılacak yönetmelikle düzenleneceği hükme bağlanmıştır. Konuya dair yönetmelik ise 07.05.2008 Resmi Gazetede yayımlanmıştır. Polis Meslek Eğitim Merkezleri Giriş Yönetmeliği adlı bu yönetmeliğin 7. maddesinde "k) KPSS puan türünden, Genel Müdürlükçe belirlenecek taban puan veya üzerinde puan almış olmak." şeklinde bir belirleme yapılmıştır. İşte bu belirlemeye dayanılarak Emniyet Genel Müdürlüğünce yayımlanan duyurularda, genel olarak A Grubu ve öğretmenlik için yapılan sınav sonuçları da kullanılmaktadır. Örneğin 7. dönem POMEM duyurusunda hem 2008 KPSS hem de 2007 KPSS kullanılmıştır. Emniyet Genel Müdürlüğünün uygulamasının hukuki bakımdan tartışmalı yönleri bulunmasına rağmen, uygulama Emniyetin belirlemesine göre yürütülecektir. Emniyet Genel Müdürlüğü, büyük bir ihtimalle, 2009 KPSS sınavından sonra yapacağı POMEM duyusunda da, 2009 KPSS sınav sonuçlarını kullanacaktır. Fakülte mezunları arasından polis alımı, bu çerçevede, iptal olmadığı sürece, 2009 KPSS'nin tek istisnası görünmektedir.

SON DEĞERLENDİRME

Özetle, 2009 KPSS sadece;
1- Öğretmen alımı
2- KPSS-A kadrolarına alımları,
3- Fakülte mezunları arasından polis alımlarında kullanılacak olup,
bu üç personel alımına başvurmayacak adayların bu sınava girmesine gerek bulunmamaktadır.

2009 KPSS Kılavuzu için tıklayınız.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber