Devlet Memurları Kanunu Genel Tebliği (Seri No 45)

Haber Giriş : 24 Aralık 2003 06:59, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

BÜMKO : 115567-34/ 191966-16
KONU : 657 sayılı Kanunun değişik 36 ncı maddesinin 12/d fıkrasının uygulanması hk.

Çeşitli kuruluşlardan Bakanlığımıza gelen yazılardan; 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 897 sayılı Kanunla değişik 36 ncı maddesinin Ortak Hükümler Bölümünün ( 12/d) fıkrasının uygulanmasında duraksamaya düşüldüğü anlaşılmaktadır.
657 .sayılı Kanunun 197 sayılı Kanunla değişik 36 ncı maddesinin «Ortak Hükümler» bölümünün (12/d) fıkrasında;
«Memuriyette iken veya memuriyetten ayrılarak (87 nci maddeye tabi kurumlarda çalışanlar dahil) üst öğrenimi bitirenler, aynı üst öğrenime tahsile ara vermeden başlayan ve normal süresi içinde bitiren emsallerinin ulaştıkları derece ve kademeyi aşmamak kaydiyle, bitirdikleri üst öğrenimin giriş derece ve kademesine memuriyette geçirdikleri başarılı hizmet sürelerinin tamamı her yıl bir kademe, her üç yıl bir derece hesabıyle ilave edilmek suretiyle bulunacak derece ve kademeye yükseltilirler.
denilmektedir. Buna göre, 1897 sayılı Kanunun yürürlük tarihi olan, 1.3.1975 'den sonra üst öğrenimi bitirenlere de emsal uygulanarak bitirdikleri üst öğrenimin giriş derece ve kademesine memuriyette geçirdikleri başarılı hizmet sürelerinin tamamı, her yıl bir kademe, her üç yıl bir derece verilmek suretiyle değerlendirilerek, kadro durumu elverdiği takdirde aylıkları, bulunan bu derece ve kademeye yükseltilecektir.
Her ne kadar 36 ncı maddenin ( D ) bendinde; Memur iken girişteki öğrenim derecelerinden bir üst derecedeki öğrenimi tamamlayanlar, bu üst öğrenim derecesi için 36 ncı maddede yazılı memuriyete giriş derecelerinde boş kadro bulunduğu takdirde bu Kanunun 68 inci maddesinde yazılı derece yükselmesinde süre kaydı aranmaksızın bu derecedeki görevlere atanabilirler."
denilmek suretiyle memur iken girişteki öğrenim derecelerinden bir üst derecedeki öğrenimi tamamlayan memurların, bu üst öğrenim derecesi için 36 ncı maddede yazılı memuriyete giriş derecelerinde boş kadro bulunduğu takdirde derece yükselmesinde süre kaydı aranmaksızın yeni derecesine atanabileceği belirtilmiş ise de, yukarıda sözü edilen ( 12/d) fıkrasının yürürlüğe girdiği tarihten sonra anılan (D) bendinin uygulama alanı kalmamıştır.
36 ncı maddenin söz konusu ( 12/d) fıkrası hükmü Devlet Memurları Kanununun genel hükümlerinden olduğuna göre yukarda da belirtildiği üzere bu fıkraya göre yapılacak derece yükselmelerinde 68 inci maddede belirlendiği biçimde intibak derecesinde veya bu derecenin altında boş bir kadronun var olması. zorunludur. Memurun bulunduğu kadro derecesinin üzerinde durumuna uygun boş kadro var olmaması halinde ilgililerin kazandıkları sürelerin kademe ilerlemesi verilmek suretiyle aylıklarının yükseltilmesi gerekir.

Örneğin, 17.9.1966 tarihinde lise mezunu olup, Şubat 1967 tarihinde memuriyete giren ve 1.3.1975 tarihinde intibakı yapılarak aylığı 10 uncu derecenin 2 nci kademesine yükseltilmiş bulunan memurun sonradan Temmuz 1975 tarihinde 4 yıllık bir yüksek öğrenimi bitirmesi halinde, Temmuz 1975 itibariyle aylığı 8 inci derecenin 3 üncü kademesine yükseltilecek ancak, ilgiliye 8 inci derecenin 3 üncü kademesinden aylık verilebilmesi, 8 inci dereceden bir kadroya atanması halinde mümkün olabilecektir. İlgilinin uncu dereceden bir kadroya atanması halinde 7 yıllık kıdem süresinin 2 yılı 10 uncu derecedeki kanuni bekleme süresinden indirilecek diğer 5 yılı ise 9 uncu derecede kademe ilerlemesi verilmek suretiyle aylığı 9 .uncu derecenin altıncı kademesinden ödenecektir 9 veya 8 inci dereceden kadro bulunmaması halinde 7 yıllık süre 10 .uncu derecede kademe ilerlemesi verilmek suretiyle değerlendirilecek ve aylığı 10 uncu derecenin 9 uncu kademesinden ödenecektir.

Bilgileri ve gereğinin ona göre yapılması arz ve rica olunur

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber