Baykal'dan af çıkışı

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 29 Mayıs 2009 07:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Mardin'de mayınlı alanlarda incelemelerde bulunan CHP lideri, Kürt sorunu bağlamındaki af sorusuna şu yanıtı verdi: Af hiçbir zaman terör ile mücadelede çözüm değil ama yarın da barış olacakmış gibi projeler geliştirilmeliCHP Genel Başkanı Deniz Baykal, PKK'lı teröristlere af konusuyla ilgili olarak ?Af hiçbir zaman terörle mücadelede çözüm değildir. Silahlar teslim edilir ve dağdan inilirse, bunu kan davası gibi sürdürmenin anlamı olmaz? dedi. Baykal, terörle sonuna kadar mücadele edilmesi gerektiğini de vurgulayarak ?ama yarın barış olacakmış gibi projeler geliştirilmeli? ifadesini kullandı.

Baykal, Mardin'in Suriye sınırında bulunan Tilkitepe köyüne mayın ve patlayıcılara karşı frekans karıştırıcı Jammerli araçlar korumasında giderek, köylülerle bir süre sohbet etti. Baykal, Kürt sorunu ve PKK'lılara af konusundaki sorulara şu yanıtı verdi:

Bu ortamda af konuşulur mu?

?Bu sorunun çözülmesi için herkes iyi niyetle düşünürken, dün (önceki) gece 6 askerimiz şehit oldu. Terörle sonuna kadar mücadele edilmelidir. Ama yarın da barış olacakmış veya bu sorun bitecekmiş gibi projeler geliştirilmelidir. Af hiçbir zaman terörle mücadelede çözüm değildir.

Silahlar bırakılır ve dağdan inilirse, af toplumsal bir barış ve geçmişle barışma olarak gündeme gelebilir. Yani terör bittikten ve bunun bir daha gerçekleşmeyeceği teminatı alındıktan sonra bunu bir kan davası gibi sürdürmenin mantığı da yoktur.

Ama bunların yaşandığı bir ortamda aftan söz edilebilir mi? Öyle anlaşılıyor ki affı kendi mücadelelerini sürdürmek için, bırakmak için değil, mücadelenin şiddet yönteminden vazgeçmek için değil onu daha etkili sürdürmek için bir fırsat olarak düşünüyorlar. Şartlar olmadan bunları konuşmak beyhude konuşmaktır. Cumhurbaşkanı bu konuşmayı açtı. Sanki birileri cumhurbaşkanına söz vermiş de gereğini yapmamız isteniyor. İşte durum ortada. Yanlış yönlendirildiğimiz kanaatindeyim.?

Baykal, bölgedeki arazinin mayınlardan temizlenmesi sonrası toprak reformu yapılabileceğini de dile getirerek, ?Yılda bir uçak parasıyla 5 yılda buradaki mayın temizlemenin bedeli ödenebilir. Kendisini dışlanmış hisseden Kürt ve Arap vatandaşlar için de bir barış projesi olabilir? dedi.

Mayınlı arazilerle ilgili tasarıya ilişkin tereddüdü olan AKP'lileri Başbakan'ın ikna etmeye çalıştığını savunan Baykal şöyle devam etti: ?Türkiye'nin en stratejik bölgesi anlaşmalarla verilemez. Kanun çıkartmak için Meclis'te çırpınıyorlar. Hukuku by-pass etmeye çalışıyorlar. Burnumuza pis kokular geliyor. Bunun arkasında kim bilir neler var hangi pazarlık ve tezgahlar var. Pazarlığı yapılan şey sadece para mı başka pazarlıklarda yapılmış mıdır? Bunları yakından takip ediyoruz.?

DTP'ye terör eleştirisi

Baykal, CHP'nin DTP'ye bakışına ilişkin soru üzerine de ?Terör karşısında herkesin çok net olması gerektiği, terörle işbirliği yapan bir politika düşünemediği? yanıtını vererek, ?Bütün partilerden terör karşısında inandırıcı bir tavır bekliyoruz? dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber