İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı

Memur emeklisi ücretli ders verirse veya SSK'lı olursa maaşı kesilir mi?

"1 - Emekli Sandığından emekli aylığı almaktayım. Bir özel işyerinde sigortalı olarak çalışmak istiyorum. Bu durumda emekli aylığım kesilir mi? 2- Emekli Sandığından emekli aylığı almaktayım. Mahalli idare birliğinde görev almak istiyorum. Bu durumda emekli aylığım kesilir mi? 3- Emekli Sandığından emekli aylığı almaktayım. Usta öğretici olarak görev almak istiyorum. Bu durumda emekli aylığım kesilir mi?..." Soruların cevapları için başlığa tıklayınız.

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 02 Haziran 2009 12:24, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

KONUYU 5434 SAYILI T.C.EMEKLİ SANDIĞI KANUNU İLE 2008 YILI EKİM AYI BAŞINDAN İTİBAREN YÜRÜRLÜKTE OLAN 5510 SAYILI SOSYAL SİGORTALAR VE GENEL SAĞLIK SİGORTASI KANUNU İLE BİRLİKTE DEĞERLENDİRECEĞİZ.

5434 sayılı T.C.Emekli Sandığı Kanununa göre emekli aylığı alanların, özel işyerinde sigortalı olarak çalışmaları halinde emekli aylıkları kesilmemektedir. 5434 sayılı Kanunda yalnızca resmi sektörde sigortalı çalışma halinde aylıkların kesilmesine yönelik hükümlere yer verilmesi, ancak özel sektörde sigortalı çalışılma halinde aylıkların kesilmesine ilişkin hükümlere yer verilmemesi, 5510 sayılı Kanunun geçici 4 üncü maddesinde de 5434 sayılı Kanuna göre aylıklarını almakta olan emeklilerin aylıklarının kesilmesinde 5434 sayılı Kanuna göre işlem yapılmasına ilişkin hüküm içermesi nedeniyle özel sektörde sigortalı çalışılma halinde emekli aylıklarının kesilmemesi gerektiğini söyleyebiliriz.

NOT 1: Ancak, 2008 yılı Ekim ayı başından sonra ilk kez devlet memuru olanlardan emekli aylığı bağlanacak olanların, özel sektörde sigortalı çalışmaları halinde de emekli aylıklarının kesileceğine ilişkin hükmün 5510 sayılı Kanunun 30 uncu maddesinde yer aldığını görmekteyiz.

BİRİNCİ SORUNUN CEVABI: 5434 sayılı T.C.Emekli Sandığı Kanuna göre almakta olduğunuz emekli aylığınızın özel sektörde sigortalı çalışmanız durumunda kesilmeyeceğini söyleyebiliriz..

NOT 2: Ancak, 5434 sayılı Kanuna göre emekli aylığı almakta iken Kamuda sigortalı olarak görev alan emeklilerin emekli aylıkları kesilmektedir. Buna ilişkin hüküm aşağıda gösterilmiştir.

İKİNCİ SORUNUN CEVABI: Aşağıya alınan madde hükmünde il özel idareleri tarafından kurulan birliklerde görev alma halinde emekli aylıklarının kesileceği belirtildiğinden, görev almanız halinde emekli aylıklarınızın kesilmesi gerektiği, anlaşılmaktadır.

ÜÇÜNCÜ SORUNUN CEVABI: Aşağıya alınan madde hükmünde, emekli veya yaşlılık aylıklarının kesilmeme halleri de yer almıştır. Maddenin ( f ) bendinde açıklanan ?Yaş haddini aşmamış olmaları kaydıyla her derece ve türdeki örgün ve yaygın eğitim kurumlarında ders ücreti karşılığı ders görevi verilenler (üniversitelerde ders ücreti karşılığı ders görevi verilenler hakkında yaş haddini aşmamış olmaları kaydı aranmaz.),? metni kapsamına, eğitim amaçlı olarak görev üstlenen ve sorumlu olan usta öğreticilerin de yer aldığını düşündüğümüzden, usta öğretici olarak görev alacak olanların emekli aylığının kesilmemesi gerektiğini değerlendirmekteyiz.

BAZI KANUN VE KANUN HÜKMÜNDE KARARNAMELERDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR KANUN

Kanun Numarası : 5335

Kabul Tarihi : 21/4/2005

Yayımlandığı R.Gazete : Tarih: 27/4/2005 Sayı : 25798

Yayımlandığı Düstur : Tertip : 5 Cilt : 44 Sayfa:

Madde 30- Cumhurbaşkanı tarafından atananlar, Bakanlar Kurulu kararı veya müşterek kararnameyle atanan veya görevlendirilenler, Türkiye Büyük Millet Meclisince yapılan seçimler sonucunda görev verilenler ile yükseköğretim kurumlarının öğretim üyeliklerine yapılacak atamalar hariç olmak üzere, herhangi bir sosyal güvenlik kurumundan emeklilik veya yaşlılık aylığı alanlar, genel bütçeye dahil dairelerin, katma bütçeli idarelerin, döner sermayelerin, kefalet sandıklarının, sosyal güvenlik kurumlarının ve bütçeden yardım alan kuruluşların kadrolarına açıktan atanamazlar. Diğer kanunların bu fıkraya aykırı hükümleri uygulanmaz.

Herhangi bir sosyal güvenlik kurumundan emeklilik veya yaşlılık aylığı alanlar bu aylıkları kesilmeksizin; genel bütçeye dahil daireler, katma bütçeli idareler, döner sermayeler, fonlar, belediyeler, il özel idareleri, belediyeler ve il özel idareleri tarafından kurulan birlik ve işletmeler, sosyal güvenlik kurumları, bütçeden yardım alan kuruluşlar ile özel kanunla kurulmuş diğer kamu kurum, kurul, üst kurul ve kuruluşları, kamu iktisadi teşebbüsleri ve bunların bağlı ortaklıkları ile müessese ve işletmelerinde ve sermayesinin %50'sinden fazlası kamuya ait olan diğer ortaklıklarda herhangi bir kadro, pozisyon veya görevde çalıştırılamaz ve görev yapamazlar.

Diğer kanunların emeklilik veya yaşlılık aylığı almakta iken emeklilik veya yaşlılık aylıkları ve/veya diğer tazminatları kesilmeksizin atanmaya, çalıştırılmaya veya görevlendirilmeye izin veren hükümleri ile 5434 sayılı Türkiye Cumhuriyeti Emekli Sandığı Kanununun ek 11 inci maddesine göre 1.1.2005 tarihinden önce alınmış Bakanlar Kurulu kararları uygulanmaz.

Bu maddenin ikinci ve üçüncü fıkra hükümleri;

a) Cumhurbaşkanlığına seçilenler,

b) Dışarıdan Bakanlar Kurulu üyeliğine atananlar,

c) Yasama Organı üyeliğine seçilenler,

d) Mahalli idareler seçimleri sonucuna göre görev alanlar,

e) Sadece toplantı veya huzur ücreti ya da hakkı ödenen görevleri yürütenler ile yönetim ve denetim kurulu üyeliği ücreti karşılığında görevlendirilenler,

f) Yaş haddini aşmamış olmaları kaydıyla her derece ve türdeki örgün ve yaygın eğitim kurumlarında ders ücreti karşılığı ders görevi verilenler (üniversitelerde ders ücreti karşılığı ders görevi verilenler hakkında yaş haddini aşmamış olmaları kaydı aranmaz.),

g) Vakıf üniversitelerinde görev alanlar,

h) Özel kanunlarında emeklilik veya yaşlılık aylığı kesilmeksizin çalıştırılma veya görev yapma hakkı verilenlerden Cumhurbaşkanı tarafından atananlar, Bakanlar Kurulu kararı veya müşterek kararname ile atanan veya görevlendirilenler ve Türkiye Büyük Millet Meclisince yapılan seçimler sonucunda görev verilenler,

i) 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun 60 ıncı maddesinin (a) fıkrası uyarınca Yasama Organı üyeliğinin bitiminden sonra öğretim üyesi olarak atanmış olanlar,

Hakkında uygulanmaz.

Bu hükmün, yürürlükte olduğu ve bu hükme göre de 5434 sayılı T.C.Emekli Sandığı Kanununa göre emekli veya 506 sayılı ya da 1479 sayılı Kanunlara göre yaşlılık aylığı almakta iken maddede belirtilen yerlerde çalışılma halinde emekli veya yaşlılık aylıklarının kesileceğini anlamaktayız.

Bu hükmün, 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun 105 inci maddesi hükmü ile de halen uygulanmakta olacağını görmekteyiz.

?Uygulanmayacak hükümler

5510 SK. MADDE 105- (Değişik: 17/4/2008-5754/63 md.)

21/4/2005 tarihli ve 5335 sayılı Kanunun 30 uncu maddesi, 26/10/1990 tarihli ve 3671 sayılı Kanunun 4 üncü maddesi ile 10/7/1987 tarihli ve 285 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin 5 inci maddesinin on birinci fıkrası hariç olmak üzere, diğer kanunların bu Kanuna aykırı hükümleri uygulanmaz.?

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber