Kamuda yeniden yapılanmanın ayrıntıları belli olmaya başladı

Haber Giriş : 23 Haziran 2003 20:19, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Kamuda Yeniden Yapılanmanın Ayruntıları Belli Olmaya Başladı

Taslak, "Katılımcı, saydam, insan haqk ve özgürlüklerine dayalı bir kamu yöntiminin kurulması; adil, hızlı, kaliteli, etkilive verimli bir şekilde kamu hizmetlerinin yerine getirlmesi amacıyla bakanlıkların ve diğer kamu kurum ve kuruluşlarının oluşturulması, kaldırılması, mevcutların bölünmesi veya birleştirilmesi ve yeniden yapılandırılması; merkezi idare ile yerel yönetimlerin örgüt, görev, yetki ve kaynak dağılımı ile bunlar arasındaki ilişkileri" düzenliyor.

Yerel Yönetimler
Merkezi yönetim ile yerel yönetimlerin görev yetki ve sorumlulukları yeniden tanımlanırken, merkezi idare birimleri yerel yönetimlerin sorumluluk alanına giren görev ve hizmetler için ayrıca örgüt kuramayacak, doğrudan harcama yapamayaca; yerel yönetimlerin sorumluluk alanına giren konularda çıkartılacak tüzük ve yönetmeliklere yerinden yönetim ilkesine aykırı hüküm konulamayacak.

Yerel yönetimlere it görevlere ilişkin yatırımlar, yetkili organlarının kararı alınarak ve bedeli karşılığında diğer yerel yönetimler ve merkezi yönetim tarafından yapılabilecek. Yerel yönrtimler işbirliği içinde ortak yatırımlar yapabilecek.

Halk Denetçileri
Her ilde, il özel idaresi, belediye ve köy idareleriyle bu idarelerin kurdukları birlik, işletme ve özel hukuk hükümlerine bağlı olmayan diğer yerel yönetim kuruluşlarının gerçek ve tüzel kişilerle ilgili işlem ve kararlarının hukuka uygunluğunu değerlendirmek, aralarındaki anlaşmazlıkların çözümüne yardımcı olmak üzere "Halk Denetçisi" seçilecek.
Halk Denetçisi, il genel meclisinin üçre iki çoğunluk kararı ve dört yıl süreyle, en az dört yıllık yüksek öğrenim mezunu kişiler arasından seçilecek.
Dava açma sürecinde halk denetçisine yapılacak başvuru, dava açma sürecini durduracak.

Trafik Hizmetleri
Tarfik hizmetlerinin denetimi, yönetimive düzenlenmesi görevlerinin tamamı veya bir kısmı beleiyelere devredilebilecek.
Milli Eğitim, Tarım ve Köyişleri Bakanlıklarının taşra örgütleri, hizmet binaları, ve personeliyle birlikte il özel idarelerine devredilebilecek
Sağlık Bakanlığı'nın personeli ve hizmet birimleri, nüfusu 10.000 üzerinde olan yerlerde belediyelere, diğer yerlerde il özel idarelerine verilecek.
Yüksek Denetleme Kurulu, özel uzmanlık dairesi olarak Sayıştaya bağlanacak


Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber