61 Yaş Düzenlemesinin Yeni Hali ve Güç Odaklarının Etkinliği

Haber Giriş : 24 Haziran 2003 14:26, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

61 Yaş Düzenlemesinin Yeni Hali ve Güç Odaklarının Etkinliği

Bilindiği üzere hükümet tarafından, T.C. Emekli Sandığı Kanununda yapılan değişiklik ile zorunlu emeklilik yaşı 61'e indirilmiş, ancak CHP'nin Anayasa Mahkemesine başvurusu üzerine bu düzenlemenin yürürlüğü durdurulmuştu. Yeni tasarı bir kez daha hazırlanarak ve Bakanlar Kurulu üyelerinin imzaları tamamlanarak, TBMM'ye sevk edildi. Bilindiği üzere, eski düzenleme esnasında Türkiye'deki medyada büyük bir haber kirliliği yaşanmış, yurt dışındaki büyükelçilerin ne kadar önemli görevler yaptığı ve vazgeçilmez görevler gördükleri Hürriyet başta olmak üzere bir çok gazetede manşet düzeyinde konu edilmiştir. Yine hem yurt içinde hem de yurt dışında bir çok gizli nitelikli toplantı yapılmış, düzenlemenin Anayasa mahkemesinde görüşülmesi esnasında bir grup büyükelçi hem Anayasa Mahkemesi Başkanı hem de üyelerle toplantı yapmıştı. Bu gelişmeler ve yaşananlar üzerine hükümet, hazırlamış olduğu yeni tasarı da büyükelçi ve daimi temsilciler başta olmak üzere bir çok üst düzey bürokratı kapsam dışına çıkarmıştır. Yani düzenleme sadece; vazgeçilemez niteliği olmayan, lobi gücü bulunmayan ve devletin derin bürokrasini temsil etmeyen memurlara uygulanacaktır. Memurlar.NET olarak bu tür bir ayrımcılık içeren tasrıyı şiddetle kınıyoruz. Tasarının tam metnini görmek için tıklayın.

TÜRKIYE CUMHURIYETI EMEKLI SANDIGI KANUNUNDA DEGISIKLIK YAPILMASINA DAIR KANUN TASARISI

Madde 1- 8/6/1949 tarihli ve 5434 sayili Türkiye Cumhuriyeti Emekli Sandigi Kanununun 40 inci maddesinin birinci fikrasi ile (a), (b) ve (d) fikralari asagidaki sekilde degistirilmistir.

?Istirakçilerin görevleri ile iliskilerinin kesilmesini gerektiren yas haddi 61 yasini doldurduklari tarihtir. 61 yasini dolduranlarin açiktan ve naklen tayinleri yapilamaz. Ancak, personel kanunlarindaki yas hadlerine iliskin hükümler ile 43 üncü madde hükmü saklidir.

a) Görevlerinde kalmalari faydali görüldügü takdirde, Basbakanlik Müstesari, Devlet Planlama Teskilati Müstesari, Hazine Müstesari ve Dis Ticaret Müstesarinin yas hadleri, atandiklari usule göre 65 yasini doldurduklari tarihi geçmemek üzere uzatilabilir.

b) Üniversite ögretim üyelerinin görevleri ile iliskilerinin kesilmesini gerektiren yas haddi 67, hakim ve savcilar ile Disisleri Bakanliginda görevli büyükelçi ve daimi temsilcilerin görevleri ile iliskilerinin kesilmesini gerektiren yas haddi 65 yasini doldurduklari tarihtir.?

?d) (a) fikrasinda belirtilen görevlere 61 yasini, (b) fikrasinda belirtilen görevlere fikrada belirtilen yas hadlerini ve (ç) fikrasinda belirtilen görevlere hizalarinda gösterilen yas hadlerini doldurmus bulunanlar açiktan ve naklen tayin edilemezler.?

Madde 2- 5434 sayili Kanuna asagidaki geçici maddeler eklenmistir.

?Geçici Madde 215- 40 inci madde kapsaminda bulunan istirakçilerden;

a) Bu Kanunun yayimi tarihinde;

1- 61 yasini doldurmus olup 62 yasini doldurmamis olanlar Kanunun yayimi tarihinden itibaren 6 ay,
2- 62 yasini doldurmus olup 63 yasini doldurmamis olanlar Kanunun yayimi tarihinden itibaren 5 ay,
3- 63 yasini doldurmus olup 64 yasini doldurmamis olanlar Kanunun yayimi tarihinden itibaren 4 ay,
4- 64 yasini doldurmus olup 65 yasini doldurmamis olanlar Kanunun yayimi tarihinden itibaren 3 ay,

b) Bu Kanunun yayimi tarihinde 61 yasini doldurmalarina;

1- 1 ay ve daha az süre kalanlar 61 yasini doldurduklari tarihten itibaren 5 ay,
2- 1 aydan fazla 2 ay ve daha az süre kalanlar 61 yasini doldurduklari tarihten itibaren 4 ay,
3- 2 aydan fazla 3 ay ve daha az süre kalanlar 61 yasini doldurduklari tarihten itibaren 3 ay,
4- 3 aydan fazla 4 ay ve daha az süre kalanlar 61 yasini doldurduklari tarihten itibaren 2 ay,
5- 4 aydan fazla 5 ay ve daha az süre kalanlar 61 yasini doldurduklari tarihten itibaren 1 ay,
süreyle ve 65 yasini doldurduklari tarihi geçmemek üzere görevlerinde kalirlar.

Geçici Madde 216- 17/4/2003 tarihinde Sandik istirakçisi olanlardan, yas haddi nedeniyle emekliye sevk edilmeleri gereken tarihteki fiili hizmet süreleri emekli ayligi baglanmasi için gerekli süreden az olanlar, 65 yasini dolduracaklari tarihi geçmemek üzere, emekli ayligina hak kazanmak için gerekli hizmet süresini dolduruncaya kadar görevlerinde kalirlar.

Geçici Madde 217- 3/4/2003 tarihli ve 4839 sayili Kanunun yürürlüge girdigi tarihten önce görevleri ile iliskilerinin kesilmesini gerektiren yas haddi 65 yasini doldurduklari tarih olan istirakçiler hakkinda, 10/5/2003 tarihi ile bu Kanunun yayimi tarihi arasinda geçen sürede de emeklilik yas haddi 65 yasini doldurduklari tarih olarak uygulanir.?

Madde 3- 5434 sayili Kanunun geçici 213 ve geçici 214 üncü maddeleri yürürlükten kaldirilmistir.

Madde 4- Bu Kanunun 2 nci maddesi ile 5434 sayili Kanuna eklenen geçici 216 nci madde 17/4/2003 tarihinde, geçici 217 nci madde 10/5/2003 tarihinde, diger maddeleri yayimi tarihinde yürürlüge girer.

Madde 5- Bu Kanun hükümlerini Bakanlar Kurulu yürütür.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber