Gazeteciler KPSS Haberlerinde Daha Hassas Olmalı

Bugün iki gazetemizde birden KPSS haberi yer aldı. Haberlerin ilkinde ilköğretim mezunlarının KPSS'ye girmesine, diğerinde ise KPSS'ye bu yıl 2,5 milyon adayın katılacağına vurgu yapılmaktaydı. Oysaki her iki haberde de gereken titizlilik gösterilmemiştir. Zira, 2008 KPSS'ye ilköğretim mezunları katılamamıştır. Bu yıl yapılacak olan KPSS'ye de 2,5 milyon aday değil 500 bin civarında bir aday katılacaktır.

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 22 Haziran 2009 09:31, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Son bir kaç gündür aynı merkezden verildiği anlaşılan bir haber gazetelerde peyderpey yayınlanmaktadır. Yayımlanan haberlerin hiçbir orjinal yanı bulunmamaktadır. Tüm haberlerde, 2008-4 KPSS'ye başvuran ve yerleşen aday sayısı üzerinden değerolendirme yapılmaktadır. Ancak muhabir arkadaşlarımız kendilerine verilen bilgiler üzerinden haber yaparken gereken titizliği göstermemektedir. Takvim gazetesinin haberi bu bakımdan öne çıkmaktadır. Gazete,

1- Hem ilköğretim mezunlarını KPSS'ye sokmuş,

2- Hem de KPSS'yi kazanan aday gibi ifadeler kullanmıştır.

2008 KPSS'YE KİMLER GİRDİ?

2008 KPSS'nin hangi düzeylerden yapıldığı daha önce ÖSYM Başkanlığı tarafından açıklanmış olup, halen ÖSYM'nin sitesinde yer almaktadır. Buna göre 2008 KPSS sadece ortaöğretim (lise), önlisans ve lisans düzeylerinden yapılmıştır.

KPSS'Yİ KAZANMAK DİYE BİR ŞEY YOK

"KPSS'yi kazanmak" şeklinde bir ifade yanlıştır. Zira sınava giren her aday ÖSYM tarafından yapılan merkezi memur yerleştirme işlemlerine katılabilmektedir. Bir baraj puan uygulaması yoktur. Sadece 4/B'li ve işçi alımlarında kurumlar baraj puanı koyabilmektedir.

KPSS'YE BU YIL KAÇ KİŞİ GİRECEK?

Bugün, gazetelerde yer alan bir diğer detay ise KPSS'ye bu yıl 2,5 milyon adayın gireceği şeklindeki bir detaydır. Oysaki bu yıl sadece KPSS-A ve KPSS-Öğretmenlik sınavı yapılacaktır. Bu sınavlara ise sadece lisans mezunları katılabimektedir. Sınava lisans mezunları katılabildiği için, girecek aday sayısı 500 bin civarında olacaktır. 2,5 milyon rakamı sadece tüm düzeylerden sınav yapıldığında oluşabilmektedir.

DAHA HASSAS OLUNMALI

KPSS son yılların en popüler kelimelerinden birisidir. Ancak gazeteciler ÖSS'ye verdikleri değeri bu sınava vermemekte ve gerekli araştırmayı yapmamaktadır.

En önemlisi de neyi araştıracaklarını bilmemelidir. Örneğin son haberlerde hep 2008-4 KPSS tercih işlemlerine katılan aday sayısı ve bunun üzerinden yapılan değerlendirmeler yer almaktadır. Oysaki bu bilginin hiçbir yeni yönü bulunmamaktadır. Adayların merak ettiği en önemli husus yeni bir yerleştirmenin ne zaman yapılacağı ve hangi branşlardan memur alınacağıdır.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber