Sayın Bakan: Bu yıl genel bir KPSS sınavı yapılacağını nasıl söylersiniz?

Dün, Bugün gazetesi kaynaklı önemli bir haber yer aldı. Habere göre 2010 yılında yapılacak genel KPSS sınavının 2009 yılına çekileceği Bakan Yazıcı tarafından Bugün gazetesi muhabiri Bilal Çetin'e ifade edilmiştir. Haberde, bu karar için bazı gerekçeler yer almaktadır. Ancak, Bakan Yazıcı'nın, yılın ortasında bu türden bir karar almasını gerektirecek gerekçelerin yeterli olmadığını belirtmek istiyoruz. Devamı için başlığa tıklayınız.

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 22 Haziran 2009 13:03, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

BUGÜN GAZETESİNDE YER ALAN HABER

Bakan'dan çifte müjde!
Yeni memur alımı olacak ve 2010'da yapılacak olan KPSS 2009'a alınacak..Devlet Bakanı Hayati Yazıcı, Kamu Personeli Seçme Sınavı'nın (KPSS) 2010'da yapılacak olmasına rağmen kamu kurumlarının ihtiyaçları nedeniyle bu yılın sonunda da sınav yapılacağını açıkladı.
KPSS'nin iki yılda bir yapıldığına dikkat çeken Yazıcı, bazı kamu kurum ve kuruluşlarının uzman, mühendis veya müfettiş gibi kadrolara nitelikli eleman bulamadıklarını söyledi.
Yazıcı, "Geçen yıllarda yapılan sınavlarda yeterli puana sahip eleman olmadığı için alım yapamıyorlar. Bu nedenle bu yıl da sınav yapılabilir" dedi.
2008'de yapılan sınavda başarılı olanların önümüzdeki ay ilan edileceğini belirten Yazıcı, "Kamudan talepleri alıyoruz. Muhtemelen 4 bin civarında yeni memur alımı yapacağız. Bu alımların hangi kurumlara yapılacağı önümüzdeki ay açıklanacak" diye konuştu.

SINAV HER YIL YAPILMALI MI?

Daha önceki yıllarda, Memurlar.net olarak, KPSS'nin her yıl yapılması gerektiğini belirtmiştik. Zira her yıl yeni mezunlar olmaktadır. ÖSS ve diğer sınavlar düşünüldüğünde, KPSS'nin her yıl yapılıp, yerleştirme işlemlerinin de tarihleri önceden belirlenmiş bir şekilde örneğin iki defa yapılmasının çok daha yararlı olacağını düşünüyoruz. Ancak...

ANCAK YILIN ORTASINDA KPSS KARARI VERİLMEMELİ

Yukarıdaki haber, 21 Haziran 2009 tarihli Bugün gazetesinde yer almıştır. Şayet bu şekilde bir açıklama yapılmış ise bu çok yanlış bir açıklamadır. Bugün itibariyle yılın ortasına gelmiş bulunmaktayız. Bu haber şu açılardan sorunlu olup, bu sorunlu konuların Sayın Yazıcı tarafından açıklığa kavuşturulması gerekmektedir:

1- Milyonlarca adayı ilgilendiren bu derece hayati bir karar, yılın ortasında mı alınır?

2- Milyonlarca adayı ilgilendiren bu derece hayati karar, detaylı bir şekilde kamuoyu ile açıklanmalı değil midir? Bu derece önemli karar, sadece bir gazeteye haber olarak mı servis edilmelidir?

3- Siz veya danışmanlarınız tarafından servis edilen bu haberde yer alan gerekçelerin hiçbirisi ikna edici değildir. "Bazı kamu kurumları uzman, mühendis veya müfettiş gibi kadrolara nitelikli eleman bulamıyormuş"... Ama zaten bu kadrolar için her yıl sınav açılıyor. Bunun için 2010 yılındaki sınavı 2009'a çekiyoruz demek mi gerekir. Haberi servis eden kişiler veya haberi yazan muhabir ya ne söylendiğinin bilmiyor ya da gerekçelerin uyumlu olmadığının farkında değildir. Haberde yer alan "008'de yapılan sınavda başarılı olanların önümüzdeki ay ilan edileceğini belirten Yazıcı" ifadesinin ayrı bir gariplik olduğunu ayrıca belirtmek gerekmektedir. Zira "KPSS'de başarılı olan" diye ifade başlı başına yanlıştır. KPSS'ye giren herkes, hangi puanı almış olursa olsun, ÖSYM tarafından yürütülen KPSS tercih işlemlerine katılabilmektedir.

HÜKÜMET POLİTİKASI İSTİKRARLI OLMALIDIR

Sayın Hayati Yazıcı'dan önceki bakan olan Sayın Murat Başesgioğlu bu yıl sadece KPSS-A ve KPSS-Öğretmenlik için sınav yapıldığını söylemiştir. Bu tespitin, henüz yeni bakan olan Hayati Yazıcı döneminde değişmesi bize ikna edici gelmemektedir. Bakanların yapmış olduğu açıklamaların biribiri tekzip eder nitelikte olmaması gerekmektedir. Hali hazırdaki sistem 2002 yılından bu yana uygulanmakta olup, yılın ortasında bu şekilde ani bir karar değişikliklerine gidilmemelidir.

SINAV HER YIL YAPILABİLİR AMA BUNUN KARARI ŞİMDİ OLMAZ

Yazımızın ilk bölümünde de belirtmiştik. Sınav her yıl yapılabilir. Bunda bir sakınca yok. Ama bunun kararı bugün verilmemelidir.

Sayın bakan veya sayın gazeteciler, bu habere imza atan her kim ise, 2,5 milyon adayı ilgilendiren bir konuda bu şekilde ne anlam ifade ettiği belli olmayan açıklamalar yapmamalıdır. Özellikle de bütün adayların yeni bir yerleştirme beklentisi içinde olduğu bugünlerde yapılacak olan açıklama bu olmamalıdır. Siyaseten çok yanlış bir açıklamadır.

Memurlar.net'te yer alan söz konusu habere gelen yorumlara bakılarak yaratılan tepkinin boyutu ölçülebilir. Sayın bakan açıklamalarında daha titiz olmalıdır.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber