İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı

Kimler Öğretmen Olabilir?

Haber Giriş : 29 Haziran 2003 00:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Kimler Öğretmen Olabilir?

Kimlerin öğretmen olabileceği 340 nolu Talim ve Terbiye Kurulu Kararı ile belirlenmiştir. Bu kararda 31.3.2003 tarihinde kısmi değişiklik yapılmıştır. Aşağıda bu değişikliğe ilişkin analiz yer almaktadır. Analiz ve eki cetvelin dikkatli bir şekilde okunması halinde ziyaretçilerimizin sitemize en çok soru yönetlttikleri bu konuya ilişkin ayrıntılı bilgi sahibi olmaları mümkündür.

31.3.2003 tarihinde yapılan değişikliler üç farklı maddede yapılmıştır. Aşağıda sırasıyla bu değişiklikler ile ne yapılmaya çalışıldığı açıklanacaktır. 340 nolu kararın tam metni için tıklayın.

Açıklamalara geçmeden önce önemli bir hususu belirtmek gerekmektedir. Öğretmen atamalarına esas alanlar 340 nolu kararın ekinde yer alan çizelgede belirlenmiştir. Bu nedenle Eğitim fakültesi dışındaki fakültelerden mezun olanların, mezun oldukları bölümlerin çizelgede yer alıp almadığını kontrol etmesi gerekmektedir.

1- Tezsiz Yüksek Lisans: Esasların 4. maddesinde tanımlanan "Ortaöğretim Alan Öğretmenliği Tezsiz Yüksek Lisans Programı"nın ismi "Alan Öğretmenliği Tezsiz Yüksek Lisans Programı" olarak değiştirilmiştir. Ayrıca, daha önce sadece alana yakın lisans programı mezunları için tezsiz yüksek lisans programı açılabiliyorken, yeni değişiklik ile bu sınırlama ortadan kaldırılmıştır. Bu değişiklikler ile tezsiz yüksek lisans programının açılabileceği alan sayısı artırılmış ve bu programı bitirenlerin ilköğretim alan öğretmenliklerine atanabilmesi sağlanmıştır. (Bakınız: Aşağıdaki 2. maddenin (b) bendi)

2- Atamada Öncelik: a-) Yapılan değişiklik ile Sınıf Öğretmenliğine sadece Eğitim Fakültelerinin Sınıf Öğretmenliği Programından mezun olanlar atanabilecektir. Buna ilişkin bir istisna kararda yer almadığından Eğitim Fakültelerinin Sınıf Öğretmenliği Programı dışındaki programlardan mezun olup da sınıf öğretmenliği sertifikasına sahip olanların sınıf öğretmenliğine atanma uygulamasına son verilmiştir.

b-) İlköğretim alan öğretmenliklerindeki öncelik uygulaması devam edecektir. Yapılan değişiklik ile ilköğretim alan öğretmenliğine öncelikli olarak Eğitim Fakültelerinin Karar eki çizelgedeki ilköğretim programlarından mezun olanlar atanacaktır. Ancak ihtiyacının karşılanamaması halinde, alanla ilgili çizelgede yer alan orta öğretim alan öğretmenliği programı mezunları da ilköğretim alan öğretmenliğine atanabilecektir.

c-) Ortaöğretim alan öğretmenliklerine; Eğitim Fakülteleri, Fen Fakülteleri, Edebiyat Fakülteleri, Fen-Edebiyat Fakülteleri ile Karar eki çizelgede yer verilen diğer yükseköğretim programlarından mezun olup, Orta Öğretim Alan Öğretmenliği Tezsiz Yüksek Lisans Programını bitirenler hiçbir öncelik sınırlaması olmaksızın atamalara katılacaklardır.

d-)Bu fıkrada yapılan geniş açıklama için Kimler İngilizce Öğretmenliğine Atanabilir? başlıklı dosyamıza bakınız.
İngilizce öğretmenliğine İngilizce Öğretmenliği bölümü mezunları ile tezsiz yüksek lisans programını tamamlayan veya Bakanlık ve Yüksek Öğretim Kurulu (YÖK) işbirliği ile açılan /açılacak Pedagojik Formasyon Programını başarı ile tamamlayan İngiliz Dili ve Edebiyatı Bölümü, Amerikan Kültürü ve Edebiyatı Bölümü, Mütercim-Tercümanlık Bölümü, İngiliz Dil Bilimi Bölümü mezunları atanabilecektir. Bu atamalarda bir öncelik uygulanmayacaktır.

Ancak İngilizce Öğretmenliği için ihtiyacın bu şekilde karşılanamaması halinde;
i) Yabancı dille öğretim yapan yükseköğretim programlarından mezun olup İngilizce Öğretmenliği Sertifikası Programını bitirenler ile
ii) Eğitim Fakülteleri, Fen Fakülteleri, Edebiyat Fakülteleri ve Fen-Edebiyat Fakültelerinin alan öğretmenliği bölümlerinden mezun olup ?Kamu Personeli Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavı (KPDS)? nda (B) ve daha yukarı düzeyde puan alanlardan İngilizce Öğretmenliği Sertifikası Programını bitirenler atanabilecektir.
- Bu düzenleme ile İngilizce Öğretmenliği Sertifikası Programını almayanlar, İngilizce öğretmenliğine atanamayacaktır.


3- Daha Önce Sınıf veya Alan Öğretmenliği Sertifikası Olanlar: Yeni düzenleme ile esasların geçici 3. maddesi yeniden düzenlenmiştir. Bu düzenleme ile Eğitim Fakülteleri, Fen Fakülteleri, Edebiyat Fakülteleri, Fen-Edebiyat Fakülteleri ile Karar eki çizelgede yer verilen diğer yükseköğretim programlarından mezun olup sınıf veya alan öğretmenliği formasyon programını bitirenlerin yukarıda ikinci madde de yer verilen şartlar doğrultusunda atamalarının yapılacağı belirtilmiştir. Bu değişiklik ile yukarıda belirtilen ikinci maddenin birlikte değerlendirilmesi sonucunda, daha önce sınıf veya alan öğretmenliği formasyon programını bitirenlerden yukarıda belirtilen fakülte mezunları ile çizelge ekinde yer alan programlardan mezun olanların sadece ilköğretim alan öğretmenliği ve ortaöğretim alan öğretmenliklerine atanabilecekleri ortaya çıkmaktadır.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber