Yönetici atama ile ilgili haberimiz TES tarafından dava edildi

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 09 Ekim 2009 07:10, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

MEB tarafından yayımlanan yönetici atama konulu 2009/73 nolu genelgede Asker öğretmenlikte ve Sözleşmeli Öğretmenlikte geçen sürelerin gerek başvuru için gerekli olan 3 yıl öğretmenlik şartında gerekse puan hesaplamasında değerlendirme dışında bırakılması hususu bugün MEB tarafından yapılan açıklamada da devam etmektedir.

Konuyu hukuki boyutuyla Memurlar.net ?te MEB Yönetici Atama Değerlendirmesi (1) başlığıyla ve http://www.memurlar.net/haber/149318 linkinde ele almış ve Sözleşmeli öğretmenlik ile daha önce yargı kararı da bulunan Asker Öğretmenlikte geçen sürelerin yönetici olabilmek için gerekli olan 3 yıllık öğretmenlik hesabında ve puanlamada hesap dışı bırakılmaması gerektiğini vurgulamıştık.

Türk Eğitim Sen konu ile ilgili olarak bugün itibari ile dava açmış olup daha önce (kariyer sınavlarında) olduğu gibi yargı tarafından haklı bulunduğu taktirde yapılan bu sınav ile sınav sonucu atamaların geri alınması ile karşı karşıya kalınacaktır. Bu nedenle hak kayıplarının olmaması ve yıllardır süren kaos ortamından çıkılabilmesi için MEB'in bir genelge ile durumu düzeltmesi ve başvuruları 2-3 gün daha uzatması yerinde bir uygulama olacaktır.

Maksut BALMUK
Eğitim Yöneticisi

Türk Eğitim Sen'in konu ile ilgili açıklama ve Dava Dilekçesini Yayımlıyoruz.

Millî Eğitim Bakanlığı Eğitim Kurumları Yöneticilerinin Atama ve Yer Değiştirmelerin İlişkin Yönetmeliğin 7 nci maddesi ile yöneticilik yapacaklarda bakanlık bünyesinde en az 3 yıl öğretmen olarak görev yapma şartı getirilmiştir. Ancak Bakanlığın 15/09/2009 tarih ve 2009/73 sayılı genelgesi sözleşmeli öğretmenlikte, askerlikte ve asker öğretmenlikte geçen hizmet süreleri 3 yıllık sürenin hesaplamasına katılmayacağı bildirilmiştir. Yapılan hukuka aykırı düzenleme için Danıştay bünyesinde dava açılmış olup konu ile ilgili bakanlığı yazı gönderilmiştir.

DANIŞTAY BAŞKANLIĞI'NA

?Yürütmeyi Durdurma Taleplidir?

DAVACI :Türk Eğitim Sen

VEKİLİ :Av. Hatice AYTEKİN-Av. Hilal Kezban DÜZGÜN KILIÇ

Bayındır 2 Sok. No:46 Kızılay/ANKARA

DAVALI :Milli Eğitim Bakanlığı

T.KONUSU :15/09/2009 tarih ve 2009/73 sayılı genelgenin Genel Açıklamalar başlıklı 3. maddesinin ???.sözleşmeli öğretmenlikte, askerlikte ve asker öğretmenlikte geçen süreler dikkate alınmayacaktır.? İbaresinin yürütmesinin durdurulması ve devamında iptali talebinden ibarettir.

Ö.TARİHİ :15/09/2009

AÇIKLAMALAR : 15/09/2009 tarih ve 2009/73 sayılı genelgenin Genel Açıklamalar başlıklı 3. maddesinin ???.sözleşmeli öğretmenlikte ve asker öğretmenlikte geçen süreler dikkate alınmayacaktır.? İbaresinin yürütmesinin durdurulması ve devamında iptali hakkaniyet gereğidir. Şöyle ki;

Millî Eğitim Bakanlığı Eğitim Kurumları Yöneticilerinin Atama ve Yer Değiştirmelerin İlişkin Yönetmeliğin 7 nci maddesinde yönetici olarak atanacaklarda aranacak genel şartlar arasında Bakanlık kadrolarında en az üç yıl öğretmen olarak görev yapmış olma şartı öngörülmüştür. Bu sürenin hesaplanmasında özel öğretim okul ve kurumlarında öğretmen olarak, sözleşmeli öğretmenlikte, askerlikte ve asker öğretmenlikte geçen süreler dikkate alınmayacağı ile ilgili olarak herhangi kısıtlama yapılmamıştır. Ancak dava konusu genelge ile bu şarta sözleşmeli öğretmenlikte, askerlikte ve asker öğretmenlikte geçen hizmet süreleri 3 yıllık sürenin hesaplamasına katılmayarak yöneticilik sınavına girme hakları ellerinden alınmaktadır. 13/08/2009 tarih ve 27318 sayılı Millî Eğitim Bakanlığı Eğitim Kurumları Yöneticilerinin Atama Ve Yer Değiştirmelerine İlişkin Yönetmelik yönetici olacaklarda aranacak genel şartlar başlıklı 7. maddesi ile yönetici olacakların bakanlık kadrolarında en az üç yıl öğretmen olarak görev yapmış olmasını, ön koşul olarak düzenlenmiştir. Genelgeler yönetmelikleri uygulamak amacı ile çıkartılırlar normlar hiyerarşisinde yönetmeliklerin altında genelgeler yer almaktadır. Bu nedenle yönetmelikte olamayan bir hüküm genelge ile hak gaspına yol açamaz..

Askerlik sürelerinin hizmetten sayılması ile ilgili sendikamızın Danıştay 2. Dairesine açmış olduğu dava sonucunda 2006/3597E ve 2008/4600K sayılı karar ile ?'........yedek subay öğretmen olarak yerine getirilen muvazzaf askerlik yükümlülüğü de dahil olmak üzere aylıksız izinde geçirilen süreler,'' ibaresi iptal edilmiştir. Bu karar yedek subay askerlik hizmetini ifa eden öğretmenlerin askerlikte geçen sürelerinin hizmetten sayılacağı anlamına gelmektedir. Mevcut Danıştay kararı ile sabit olan bir konuda ve yönetmelik hükmünde herhangi bir kısıtlamanın olmaması yapılan uygulamayı hukuka aykırı bir hale getirmektedir.

Milli Eğitim Bakanlığı bünyesinde 657 sayılı Devlet Memurları Kanununa tabi olarak görev yapan 4/B statüsündeki sözleşmeli personel, bakanlığa bağlı olarak, bakanlığın belirlediği müfredat ile bakanlığın emir ve düzenlemeleri doğrultusunda kadrolu öğretmenler ile aynı şartlarda görev yapmaktadır. Hangi gerekçe ile sözleşmeli öğretmenlerin çalıştığı sürelerin hesaplamada dikkate alınmadığı anlaşılamamıştır. Her fırsatta kadrolu ve sözleşmeli olarak görev yapan personelin aynı hak ve yükümlülüklere sahip olduğunu söyleyen bakanlık sözleşmeli öğretmenlikte geçen süreleri yönetici olarak atanma şartlarında yer alan sürenin hesabında dikkate almamıştır. Bu durumda sözleşmeli öğretmenlerin fiilen yaptıkları görevin öğretmenlikten sayılmayacağı sonucunu doğurmaktadır ki böyle bir sonucuna ulaşılmak binlerce sözleşmeli öğretmen için vahim bir tablodur. Takdir makamınızındır.

HUKUKİ SEBEPLER :Anayasa, İYUK, ilgili tüm yasal mevzuat

HUKUKİ DELİLLER :Dava konusu işlem

SONUÇ VE TALEP :Yukarıda arz ile izahına çalıştığımız ve yüksek mahkemenizin re'sen gözeteceği sair hususlar nedeni ile;

15/09/2009 tarih ve 2009/73 sayılı genelgenin Genel Açıklamalar başlıklı 3. maddesinin ???.sözleşmeli öğretmenlikte, askerlikte ve asker öğretmenlikte geçen süreler dikkate alınmayacaktır.? İbaresinin yürütmesinin durdurulması ve devamında iptaline;

Tüm yargılama harç masraf ve ücreti vekaletin karşı yan üzerinde bırakılmasına karar verilmesini bilvekale saygılarımla arz ile talep ederim.

Av. Hatice AYTEKİN

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber