MEB'de çelişkiler zinciri?

Millî Eğitim Bakanlığı Eğitim Kurumları Yöneticilerinin Atama ve Yer Değiştirmelerine İlişkin Yönetmelik hükümlerine göre "özel öğretim okullarında müdür olarak geçirilen süreler dördüncü kademe,?yöneticiliğinde geçmiş" sayılmaktadır. Ancak, MEB sözleşmeli öğretmenleri istihdam ettiği halde özel okul öğretmenleri kadar değer vermemektedir. Şimdi sizlere MEB'de yaklaşık bir ay içerisinde yayımlanıp çelişkilerle dolu mevzuatlarla ilgili bir derleme yapmak istiyoruz. Detaylar için başlığa tıklayınız.

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 23 Eylül 2009 00:13, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Mevzuatlara ve maddelere bir bakalım:

A- Yayımlanma tarihi: 13.08.2009
Mevzuatın adı: Millî Eğitim Bakanlığı Eğitim Kurumları Yöneticilerinin Atama ve Yer Değiştirmelerine İlişkin Yönetmelik
İncelenecek hüküm: Yönetim kademelerinde geçmiş sayılan diğer görevler

MADDE 25 ?
özel öğretim okullarında müdür olarak geçirilen süreler dördüncü kademe,?yöneticiliğinde geçmiş sayılır.

Ek-2
Yöneticilikte Asaleten Geçen Süreler ile Aylıksız İzinli ve Özel Öğretim Okullarında Öğretmenlikte Geçen Süreler Hariç Olmak Üzere Öğretmenlikte Geçen Her Yıl İçin:0.48 puan

B-Yayımlanma tarihi:15.09.2009
Mevzuatın adı: Yönetici Atama Yönetmeliği konulu 2009/73 nolu genelge
İncelenecek hüküm:?3- İlgi Yönetmeliğin 7 nci maddesinde yönetici olarak atanacaklarda aranacak genel şartlar arasında Bakanlık kadrolarında en az üç yıl öğretmen olarak görev yapmış olma şartı öngörülmüştür. Bu sürenin hesaplanmasında özel öğretim okul ve kurumlarında öğretmen olarak, sözleşmeli öğretmenlikte, askerlikte ve asker öğretmenlikte geçen süreler dikkate alınmayacaktır.

C-Yayımlanma tarihi:19.09.2009
Mevzuatın adı:Millî Eğitim Bakanlığına Bağlı Fen Liseleri, Sosyal Bilimler Liseleri, Güzel Sanatlar Ve Spor Liseleri İle Her Türdeki Anadolu Liseleri Öğretmenlerinin Seçimi Ve Atamalarına Dair Yönetmelik
İncelenecek hüküm:
?Ek-2: 4- Müracaat Bitimi Tarihi İtibariyle Resmi Eğitim Kurumları İle Özel Okullarda Öğretmen ya da Yönetici Olarak Geçirilen Süreler İle 217 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin 2 nci Maddesi Kapsamında Kamu Kurum ve Kuruluşlarında Geçen Fiili Hizmet Süresinin Her Bir Yılı İçin (İşçi Statüsünde Geçirilen Süreler Hariç.)***

Burada yer alan 217 sayılı kanun hükmünde kararnamenin ilgili maddesi:
Kapsam
Madde 2-Bu Kanun Hükmünde Kararname kapsamına giren kamu kurum ve kuruluşları şunlardır:
Kapsam:
Madde 2 - Bu Kanun Hükmünde Kararname kapsamına giren kamu kurum ve kuruluşları şunlardır:
a) Genel bütçeye dahil dairelerle, katma bütçeli idareler ve bunlara bağlı kuruluşlar,
b) İl Özel İdareleri ve belediyeler, bunların birlikleri ve bunlara bağlı iktisadi müesseseler, işletmeler,
c) İktisadi devlet teşekkülleri, kamu iktisadi kuruluşları ve bunların müesseseleri, bağlı ortaklıkları ve iştirakleri,
d) Kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları dışında kalan ve kamu fonu kullanan, özel kanunlarla veya bunların verdiği yetkiye dayanılarak kurulan kamu kuruluşları ve bu nitelikteki bankalar ve bunların en az sermayesinin yarısından fazlasına iştirak suretiyle kurdukları müessese, ortaklık ve iştirakler,
e) Döner sermayeli kuruluşlar ile özel kanunlarla kurulan fonlar ve kefalet sandıkları.
(Askeri kurum ve kuruluşların 926 sayılı Türk Silahlı Kuvvetleri Personel Kanunu ile ek ve değişikliklerine tabi personeli bu Kanun Hükmünde Kararnamenin kapsamı dışındadır. )

Ele alacağımız A, B, C düzenlemelerini yukarıda yazdıktan sonra çelişkileri ele alalım ve yorumu okuyuculara bırakalım:

A'da yer alan yönetici atama yönetmeliğine baktığımızda özel okulda müdürlük yapanlar B tipi okul müdürü olarak kabul edilmekte iken aynı yönetmeliğin Ek-2 değerlendirme formunda yer alan puanlamada özel okulda yapılan öğretmenlik ve diğer yöneticilikler puan olarak değerlendirilmemektedir. (hariç denilmektedir)

B'de yer alan genelgede ise Sözleşmeli öğretmenlikte geçen süre de öğretmenlikte geçen süre olarak kabul görmemektedir.

Oysa ki genelgeden 4 gün sonra çıkarılan Millî Eğitim Bakanlığına Bağlı Fen Liseleri, Sosyal Bilimler Liseleri, Güzel Sanatlar Ve Spor Liseleri İle Her Türdeki Anadolu Liseleri Öğretmenlerinin Seçimi Ve Atamalarına Dair Yönetmelik'in ekinde yer alan Ek-2 de ise bırakın devlet okulunda kadrolu olarak geçen hizmet sürelerini tüm kamu ve kurumlarında geçen süreler (işçi olarak geçen ve askeri kurumlar da geçen süreler hariç) hizmet puanı olarak değerlendirilmektedir.

Burada da kadrolu ile arasında hiç fark yok diye ortaya atılan sözleşmeli öğretmenler kapsam dışındadırlar.

Şimdi bir soralım ve yorumu size bırakalım;

- Anadolu lisesi öğretmeni olabilmek için; Özel okulda geçen öğretmenlik yada yöneticilik süresi, başka kurumlarda geçen hizmet süresi ile devlette kadrolu olarak geçen öğretmenlik ya da yöneticilik süresinin puanı aynı mı olmalıdır?

- Anadolu lisesi öğretmeni olabilmek için; Özel okulda öğretmen ya da başka kurumlarda görev yapmak mı önemli olmalı yoksa devlet okulunda Sözleşmeli Öğretmen olmak mı?

- Anadolu lisesine öğretmen seçerken özel okulda ve başka kurumlarda geçen süreler puan olarak verilmekte iken yönetici atamada puan vermemenin mantığı nedir?

- Yönetici atamada özel okul müdürlüğü yapana puanın yanı sıra B tipi okul müdürlüğü hakkı verilirken bu okullarda geçen öğretmenlik süresinin hariç tutulmasında ne mantık olabilir?

- Ve en son ve önemli soru; devlete kadrolu ile eşit şartlarda göreve başlattık diye bas bas bağırarak verdiğiniz her türlü söze rağmen halen kadroya alma çalışması vermediğiniz bu hükümet döneminde (Bakan Hüseyin Çelik dönemi) icat edilen sözleşmeli öğretmenleri devlette istihdam ettiğiniz halde özel okul öğretmenleri kadar değerleri olmamasındaki, özel okulda yöneticilik yapanlara müdürlük müktesebi verilirken devlette görev yapan sözleşmeli öğretmenlere yöneticilik sınavına girmeleri için hak verilmemesi ile;
Sözleşmeli öğretmenlikte geçen sürelerini genelgede olduğu gibi hizmetten saymamanızın hukuki, vicdani ya da dillerden düşürmediğiniz ahlaki bir açıklaması var mıdır?

Yukarıda da ortaya koyduğum gibi uygulamada öyle çelişkiler var ki ben bu sorulara cevap vermekte zorlanıyorum. Cevabını muhataplarının öncelikle vicdanlarında akabinde kamuoyu nezdinde vermeleri inancıyla?

Yazıda hangisinin daha önemli olması gerektiğinden ya da neden yer almadığından ziyade bir ay içerisinde çıkarılan mevzuatlardaki çelişkileri ortaya koymaya, özellikle sözleşmeli öğretmenlik noktasında her şey eşit diyenlerin uygulamada ortaya koydukları samimiyetleri ele aldığımı belirtmek isterim.

Maksut BALMUK
Eğitim Yöneticisi

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber