Bakan Çubukçu, 2010 yılında 40 bin kadrolu atama sözünü yerine getiremeyebilir

Daha önce belirtmiş olduğumuz üzere, bir kamu kurumunun boş bir kadroya KPSS sonuçlarına göre atama yapabilmesi için, o kurumun açıktan atama izninin bulunması gerekmektedir. Açıktan atama izinlerinin sayısı ise bütçe kanunları ile belirlenmektedir. Bu yılki bütçe kanununda, geçen yıl olduğu gibi, bir önceki yıl boşalan kadroların yüzde 25'ine atama yapılabileceği yönünde genel bir izin yer almaktadır. Devamı için başlığa tıklayınız.

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 12 Kasım 2009 16:13, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Ancak söz konusu bu hüküm, kamu kurumlarının personel alımını oldukça sınırlamaktadır. Bu sınırlama sadece Milli Eğitim Bakanlığı değil tüm kamu kurumlarını etkilemektedir. Bu sınır gereğince örneğin bir kamu kurumunda, 2009 yılında 40 bin kişi emekli olmuş, istifa etmiş ise 2010 yılında bu kamu kurumu 10 bin kadroya atama yapabilecektir. MEB'in de 2010 yılında 40 bin kadrolu öğretmen ataması yapabilmesi için MEB'de, 2009 yılında 160 bin kişinin emekli olması veya istifa etmiş olması gerekmektedirki, bu mümkün değildir. Bu sınır değiştirilmediği veya aksi bir kanun düzenleme çıkarılmadığı sürece de MEB'in 40 bin kadrolu atama sözünü yerine getirmesi mümkün görünmemektedir.

Burada bir diğer husus da şudur: Memur kadrolarına yüzde 25 sınırı getiren Maliye Bakanlığı herhangi bir sınıra tabi olmaksızın kurumlara sözleşmeli pozisyon dağıtabilmektedir. Kurumlar memur alımları sınırlandığı için sözleşmeli personel alımına gitmekte bu da çalışma barışını bozmaktadır.

Gerek artık bakanlar düzeyinde çalışma barışını bozduğu itiraf edilen sözleşmeli personel alımının sınırlandırılması gerekse de memur alım sayısının arttırılabilmesi için yüzde 25 sınırlamasının bütçe kanunudan çıkarılması gerekmektedir.

 

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber