Meslek lisesi mezunlarına açık öğretim lisesi kapısı da yasak

Haber Giriş : 01 Şubat 2005 07:28, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Ben 1987 yılında Endüstri Meslek Lisesi Elektrik Bölümünden mezun olmuş mağdurlardan sadece birisiyim. Geçenlerde internette gezinirken Açıköğretim Lisesi kayıtlarının 4 Şubat'a kadar olduğunu fark ettim. Bunun üzerine katsayı mağdurluğumdan kurtulmak için Açıköğretim Lisesi Genel Lise kısmına kayıt yaptırıp tahmini olarak 3 yıllık bir çabayla ikinci bir lise diplomasına sahip olmak istedim.

Ama evdeki hesap çarşıya uymadı. Çünkü geçmişte herhangi bir meslek lisesine (endüstri meslek, kız meslek, ticaret meslek, sağlık meslek...) kayıt yaptırıp mezun olmuşsanız ve adaletsiz katsayı uygulamasına başlanılmadan evvel üniversite sınavına girip doktor, avukat, hakim, öğretmen?.hatta başbakan bile olsanız (sanırım ki Başbakanımız da meslek lisesi mezunu) bugün Açıköğretim Lisesi Genel Lise kısmına kayıt yaptıramıyorsunuz. Çünkü siz meslek lisesine kayıt yaptırdığınız ve okulu bitirdiğinizde fişlenmişsiniz.

Çarpıklığın başka bir boyutu ise genel lise mezunları isterlerse Açıköğretim Meslek Lisesi'nin herhangi bir bölümüne başvurup farklı dersleri vermek suretiyle meslek lisesi mezunu olabiliyorlar. Ama geçmişte herhangi bir meslek lisesini bitirmişseniz Açıköğretim Lisesi Genel Lise kapıları size ebediyen kapanıyor. Öğrenmek isterseniz 4 Şubata kadar kayıtlar devam ediyor. Açıköğretim Lisesi başvuru bürolarından herhangi birini ararsanız sizde acı gerçeklerle yüz yüze gelebilirsiniz.

Burada kısıtlamayı yapan ilk yönetmeliği çıkaranların niyeti belliydi. İmam Hatiplilerin önünü keseceğiz derken ne çeşit olursa olsun bütün meslek liseliler bu yolda kurban edildiler. Ancak bugün iktidarda olan sayın yetkililer geldikleri günden buyana katsayı adaletsizliğini düzelteceğiz diyorlar ama yapamıyorlar. Bu kadar kapsamlı bir değişikliği kolay yapamayacağınızı anladık diyelim ama Açıköğretim Lisesi yönetmeliğinin bir maddesini değiştirerek yada bir madde ilave ederek bizlerin mağduriyetini gidermeye gücünüz yeter diye düşünüyorum.

Ayrıca mevcut olan bu durum Anayasanın 42.maddesine ve Milli Eğitim Temel İlkeleri'nin Fırsat ve İmkan Eşitliği ilkesine de aykırı bir durumdur Bir an önce bu durumun düzeltilmesi için ve yetkililerin meslek liselilerin mağduriyetini gidereceğiz açıklamalarındaki samimiyetlerini ispat için en azından bu değişikliği yaparak bizlerin okuma haklarımızın geri verilmesini istirham ediyoruz.

Görüşlerinizi [email protected] adresine yazabilirsiniz.

Saygılarımla

"Haber Gönder" yoluyla haberi yazan: GünCel

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber