Süt fiyatları son 4 ayda % 50 oranında yükseldi

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 06 Ocak 2010 19:12, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00

Etten sonra süt fiyatlarında da hızlı bir artış yaşanıyor

Et fiyatını cazip bulan üreticinin hayvanlarını kesime göndermesiyle hayvan varlığının azalması, son dönemde İran ve Irak'a yapılan süt

ürünleri ihracatının artması gibi nedenlerle süt alım ihalelerinde oluşan fiyatlarda 4 ayda yüzde 50'ye yakın artışın yaşandığı belirtildi.

Üretim geriledi

Türkiye Süt Üreticileri Merkez Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Fatih Okumuş, Ulusal Süt Kayıt Sistemi'ne göre geçen yıl toplam 5 milyon tonu kayıtlı olmak üzere 12 milyon ton süt üretilirken, bu yıl toplam rakamın 9 milyon tona gerilediğini kaydetti.

Son 4 ayda özellikle yoğun süt üretimi bulunan ve piyasayı yönlendiren Balıkesir ve Çanakkale bölgesinde birliklerin yaptığı ihalelerde fiyatların ortalama yüzde 50 oranında arttığını, bu artışın bir süre daha devam etmesinin beklendiğini kaydeden Okumuş, fiyatın yüzde 10'luk artış sonrası dengeye oturacağını tahmin ettiklerini dile getirdi.

Şirketlerin henüz bu artışları raf fiyatlarına yansıtmadığının görüldüğünü, gelecek dönemde nasıl bir gelişim yaşanacağını bilemediklerini kaydeden Okumuş şöyle dedi:

?Son ihalelerde çiğ sütün kilogram fiyatı 72.5 kuruş olarak belirlendi. Bunun sanayiciye maliyeti yaklaşık 1 liradır. Gelecek hafta bir ihale daha var. Orada belirlenecek fiyat sütte yeni dengeyi yaratacak. Yüzde 10'luk bir artış daha bekliyoruz. Daha fazla artacağını düşünmüyoruz.?

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber