MEB Personel, anadolu liselerine yönetici atamada ne yapmaya çalışıyor?

MEB Personel Genel Müdürlüğü 08/01/2010 tarih ve 1359 sayılı yazılarıyla, bir sendikanın başvurusu üzerine görüş vermiştir. MEB bu kez yeni bir işlem tesis etmiş ve ?Öğretmen Olarak Atanan Eski Yöneticiler Hakkında yanlış Görüş Yazısı? haberimizde yer verdiğimiz yönetmeliğe aykırı görüş yazısındaki "Eğitim kurumlarında yönetici olarak görev yapmakta iken Fen ve Anadolu liseleri öğretmenlik sınavlarında başarılı olup, bu eğitim kurumlarına öğretmen olarak atananlar, zaman sınırlaması olmadan tekrar yöneticiliğe atanabilir mi?" konusunu sendikalara ileterek görüş istemiştir. Ayrıntılar için tıklayınız.

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 10 Ocak 2010 23:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Milli Eğitim Bakanlığı Personel Genel Müdürlüğü bir sendikanın başvurusu üzerine 10/12/2009 tarih ve 96801 sayılı yazıları ile Eğitim kurumlarında yönetici olarak görev yapmakta iken fen ve Anadolu liseleri öğretmenlik sınavlarında başarılı olup, bu eğitim kurumlarına öğretmen olarak atananları üzerinden bir yıl geçmeden bu kurumların yöneticilik kadrolarına atanmalarını, 13/08/2009 tarihli ve 27318 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Milli Eğitim Bakanlığı Eğitim Kurumları Yöneticilerinin Atama ve Yer Değiştirmelerine İlişkin Yönetmeğin ?Yöneticilik görevinden ayrılma? başlıklı 28. maddesindeki;

?(1) Eğitim Kurumu yöneticileri, yöneticilik görevlerinden ayrılma isteğinde bulunabilirler.

(2) Yöneticilik görevlerinden kendi isteği ile ayrılanlar, bulundukları eğitim kurumunda branşlarında/alanlarında açık norm kadro olması ve istemeleri hâlinde bu eğitim kurumuna; istememeleri ya da açık norm kadro bulunmaması durumunda ise durumlarına uygun ihtiyaç bulunan bir eğitim kurumuna öğretmen olarak atanırlar.

(3) Yöneticilik görevlerinden;

a) Eş, sağlık, öğrenim durumu gibi özürler nedeniyle,

b) Alan değişikliği nedeniyle,

c) Norm kadro fazlası olması nedeniyle,

d) İl içi ve iller arası yer değiştirmeler nedeniyle

ayrılmış olanlar hariç olmak üzere, kendi istekleri ile ayrılmış olanlar bir yıl geçmeden yeniden yöneticilik görevine atanamazlar.? istisnaları kapsamında ilgili durumda olanların yönetmeliğin 28. maddesinin "d) İl içi ve iller arası yer değiştirmeler nedeniyle" hükmü kapsamında değerlendirilebileceğini belirterek Eğitim kurumlarında yönetici olarak görev yapmakta iken Fen ve Anadolu liseleri öğretmenlik sınavlarında başarılı olup, bu eğitim kurumlarına öğretmen olarak atananlar, zaman sınırlaması olmadan tekrar yöneticiliğe atanabileceklerini belirtmişlerdi.

Bu görüş yazısı ?Öğretmen Olarak Atanan Eski Yöneticiler Hakkında yanlış Görüş Yazısı? başlıklı dosyamızda ayrıntılı şekilde işleyerek bu görüş yazısının yönetmeliğe aykırı olduğunu belirtmiştik.

Milli Eğitim Bakanlığı Personel Genel Müdürlüğü de bizimle aynı görüşte olsa gerek 08/01/2010 tarih ve 1359 sayılı yazıları ile (Daha Önce aynı konuda bir sendikanın başvurusu üzerine yukarıda belirttiğimiz olumlu görüş yazısı yayınlamasına rağmen) sendikalardan görüş istemiştir.

Milli Eğitim Bakanlığı Personel Genel Müdürlüğü mevcut eğitim sendikalarına göndermiş olduğu aşağıdaki yazısında; Eğitim kurumlarında yönetici olarak görev yapmakta iken Fen ve Anadolu liseleri öğretmenlik sınavlarında başarılı olup, bu eğitim kurumlarına öğretmen olarak atananların yönetmeliğin 28. maddesinin "d) İl içi ve iller arası yer değiştirmeler nedeniyle" hükmü kapsamında değerlendirilerek yöneticiliğe atanmaları konusunda görüş bildirmelerini istemiştir.

Fen ve Anadolu türü okullara yeniden atama kapsamında atananların durumu unutulmuştur.

Personel Genel Müdürlüğünün sendikalara göndermiş olduğu bu yazısında ve önceki görüş yazısında fen ve Anadolu türü okullara yeniden atama kapsamında atananların durumunun ne olacağı belirtilmemiş sadece sınavı kazananlardan bahsedilmiştir.

Bu tür okullara yeniden atama kapsamında atananların durumunun ne olacağı da açıklığa kavuşturulmalıdır.

Bu haberlerimizin amacı ilerde doğabilecek hukuki sorunların önüne geçmektir. Çünkü siz Fen ve Anadolu türü okullarına yapılan öğretmen atamalarını il içi veya il dışı yer değiştirme kapsamında değerlendiremezsiniz. Bu şekilde bir değerlendirme kolaycılık olacaktır. Çünkü ?Personel MEB'den İl MEM'lere İmalı Uyarı? haberimizde ki Personel Genel Müdürü Necmettin Yalçın imzalı yazıda, Fen Liseleri, Sosyal Bilimler Liseleri, Spor Liseleri ve Her Türdeki Anadolu Liselerine Öğretmen atamaları ile Bilim ve Sanat Merkezlerine yapılan Öğretmen atamaları il içi veya il dışı yer değiştirme kapsamında değerlendirilmemiştir.

Milli Eğitim Bakanlığı Personel Genel Müdürlüğü ne yapmaya çalışmaktadır?

Personel Genel Müdürlüğü görüş yazısının doğru olduğuna inanıyorsa neden sendikalardan görüş istemektedir?

Personel Genel Müdürlüğü yönetmeliğe aykırı görüş yazısına diğer sendikaları da ortak etmeye mi çalışmaktadır?

Personel Genel Müdürlüğü ?Öğretmen Olarak Atanan Eski Yöneticiler Hakkında yanlış Görüş Yazısı? haberimizdeki yönetmeliğe aykırı görüş yazısını neden yazmıştır?

Personel Genel Müdürlüğü aşağıda belirttiğimiz maddelerde yönetmelik değişikliğine giderek sorunu neden çözmemektedir?

Personel Genel Müdürlüğü sendikalardan görüş yazısı ile bu yönetmelik değişikliğine katkıda bulunmalarını isteyerek gelecek tepkileri azaltmaya mı çalışmaktadır?

Yoksa ?Yönetici Atamada Basit Hesaplar Mı Var?? haberimizde belirttiğimiz; Fen ve Anadolu Liseleri ile diğer gözde kurumları 76.madde kapsamında dolduran bakanlığın asaleten atama yapamadığı kurumları doldurmak hesabı üzerinedir.

Bilindiği gibi yönetmeliğe göre Anadolu Liselerine yönetici atamada öncelik Anadolu Lisesi öğretmenlerinindir. Yani bir Anadolu lisesine 2 kişi başvurmuşsa bunlardan biri Anadolu Lisesi öğretmeni diğer ise genel lise öğretmeni ise Genel Lise öğretmeninin puanı 100 dahi olsa daha düşük puana sahip olan Anadolu Lisesi öğretmeni yönetici olarak atanacaktır.

Bu hesabı tutturabilmek için çok kısa sürede Anadolu Liselerine öğretmen ataması yapılması gerekmektedir. Bunun için süreci hızlandıran Bakanlığın yayımladığı takvime göre bakanlık en geç 19 Şubat 2009 tarihine kadar Fen, Sosyal Bilimler ve Anadolu Liselerine Öğretmen atamalarını tamamlayacaktır.

Bu öğretmenler atandıktan sonra bu okullara yönetici olabileceklerdir. Yönetmelikte bu yönde hüküm bulunmadığı halde bakanlıkça yayımlanan görüşe göre bu durumdaki öğretmenlerin atanmalarına olanak verilmiştir. Yani bir gün dahi Anadolu Lisesinde öğretmen olduğunuzda yönetmeliğe aykırı görüş yazısına göre bu okullara öncelikli olarak atanmanız mümkündür.

Öğrencilerin bir dersten başarılı olabilmeleri için İlköğretimde dahi en az 45 puan almaları gerekirken Anadolu Lisesi sınavlarında başarı puanının 40 olarak belirlenmesi de ayrı bir muamma olmaktan öteye eğitim adına utanılacak bir durumdur. 40 puana dava açıldığı da unutulmamalıdır.

Yönetici atama takvimi incelendiğinde müdür başyardımcısı ve müdür yardımcısı atamalarının Anadolu Liselerine öğretmen atamasının son günü olan 19 Şubat 2009 tarihinden sonra başlayacağı görülecektir.

Personel Genel Müdürlüğü bu konuyu gerçekleştirmek için mi yönetmeliğe aykırı görüş yazısı yayınlamıştır?

Milli Eğitim Bakanlığı Personel Genel Müdürlüğü bu konuyu gerçekleştirmek istiyorsa yönetmelik değişikli yapmalıdır.

1-Yönetici atama yönetmeliğinin 28. maddesinin "d) İl içi ve iller arası yer değiştirmeler nedeniyle" hükmü; "d) İl içi ve iller arası yer değiştirmeler ve Fen Liseleri, Sosyal Bilimler Liseleri, Spor Liseleri ve Her Türdeki Anadolu Liselerine Öğretmen atamaları ile Bilim ve Sanat Merkezlerine yapılan Öğretmen atamaları nedeniyle" şeklinde değiştirildiğinde sorun çözülecektir.

2-Bir diğer sorun da Millî Eğitim Bakanlığına Bağlı Fen Liseleri, Sosyal Bilimler Liseleri, Güzel Sanatlar Ve Spor Liseleri İle Her Türdeki Anadolu Liseleri Öğretmenlerinin Seçimi Ve Atamalarına Dair Yönetmeliğe göre bu okullardaki öğretmenler (bir okuldan diğer okula her biri kendi içinde şartı olmadan ) yer değiştirebiliyorken;

Milli Eğitim Bakanlığı Eğitim Kurumları Yöneticilerinin Atama ve Yer Değiştirmelerine İlişkin Yönetmeğin ?Yönetici olarak atanacaklarda aranacak genel şartlar? başlıklı 7. maddesi 2. fıkrası ?(2) Fen liseleri, sosyal bilimler liseleri, bilim sanat merkezleri, güzel sanatlar ve spor liseleri ile her türdeki Anadolu liseleri yöneticiliklerine bu eğitim kurumları her biri kendi içinde olmak üzere, ilgili mevzuatına göre seçilerek öğretmen olarak atanıp, görev yapan ya da bu eğitim kurumlarında görev yaptıktan sonra herhangi bir nedenle ayrılmış olmakla birlikte yeniden bu eğitim kurumlarına sınavsız atanabilecek nitelikte olanlar arasından atama yapılır.? hükümlerindeki ?biri kendi içinde? şartına göre Fen liselerindeki öğretmenler bu okullara, Anadolu liselerindeki öğretmenler bu okullara yönetici olarak atanabilmektedirler.

Bu sorunun çözümü içinde Yönetici atama yönetmeliğinin 7. maddesinin 2. fıkrasındaki ?bu eğitim kurumları her biri kendi içinde olmak üzere? ibaresini yönetmelik değişikliği ile kaldırmalıdır.

Gelelim sorumuza Milli Eğitim Bakanlığı Personel Genel Müdürlüğü ne yapmaya çalışmaktadır?

Ahmet Kandemir

Memurlar.net Öğretmenler Bölüm Sorumlusu

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber