Norm kadro fazlası öğretmenlerin yer değiştirmeleri

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 21 Ocak 2010 00:35, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Millî Eğitim Bakanlığına Bağlı Okul Ve Kurumların Yönetici Ve Öğretmenlerinin Norm Kadrolarına İlişkin Yönetmelikin ?Okul ve kurumların norm kadro sayılarının değişmesi? başlıklı 18. maddesi son fıkrası; ?Bu belirleme sonucunda okul ve kurumlarda oluşacak yönetici ve öğretmen ihtiyacının karşılanması ve fazlalığın giderilmesi ile yöneticilik görevinden ayrılanlar hakkında, ilgili atama ve yer değiştirme yönetmelikleri uygulanır.? hükümlerine göre norm kadro fazlası olarak belirlenen öğretmenler;

Millî Eğitim Bakanlığı Öğretmenlerinin Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliğinin ?İhtiyaç fazlası öğretmenlerin yer değiştirmeleri? başlıklı 35.maddesi 3.fıkrası; ? (3)Herhangi bir nedenle istihdam alanı daralan öğretmenler ile görevli oldukları okullarda norm kadro esasları çerçevesinde öğretmen norm kadro sayısının azalması üzerine hizmet puanı üstünlüğüne göre yapılacak değerlendirme sonucunda norm kadro fazlası olarak belirlenen öğretmenler, görevli oldukları okullarda norm kadro fazlası olarak görevlerine devam ederler. Bu kapsamda öğretmen fazlalığı bulunan eğitim kurumlarına, norm kadro fazlası öğretmenler bu eğitim kurumlarının norm kadrolarıyla ilişkilendirilinceye kadar öğretmen fazlalığının bulunduğu alanda öğretmen ataması yapılmaz ve ders dağılımı, mevcut norm kadrolarla ilişkilendirilen öğretmenler ile norm fazlası öğretmenler arasında ders bütünlüğü dikkate alınarak eşit şekilde dağıtılır.

(4)Ayrıca, bu öğretmenler ders ve ek ders görevlerini de ilgili mevzuat hükümleri çerçevesinde görevli oldukları yerleşim yerlerindeki diğer eğitim kurumlarında yerine getirirler. ?

(5)İhtiyaç fazlası öğretmenlerden istekli olanlar alanlarında ihtiyaç bulunması hâlinde öncelikle il içinde, ihtiyaç bulunmaması hâlinde ise il dışında alanlarında ihtiyaç duyulan eğitim kurumlarına tercihleri de dikkate alınmak suretiyle atanabilirler.

(6)Bu hüküm kapsamında yapılacak yer değiştirmeler, bu Yönetmelikte belirtilen yer değiştirme dönemi ile sınırlı değildir. ? hükümleri kapsamında yer değiştirebilmektedirler.

Norm kadro fazlası öğretmenlerin ders ve ek ders görevlerini yerine getirmeleri görevli oldukları yerleşim yerleri çerçevesinde değerlendirilmektedir.

Sorunda burada çıkmaktadır. Çünkü bir branşta aynı ilde; il merkezinde bir okulda onlarca norm kadro fazlası öğretmen bulunurken, ilçe de o branştan öğretmen olmadığından derslere ücretli öğretmen girmektedir.

Bu sorunun çözümlenmesi için Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliğinin ?İhtiyaç fazlası öğretmenlerin yer değiştirmeleri? başlıklı 35.maddesinin 4.fıkrasına dokunmadan 5.fıkrasında değişiklik yapılmalıdır.

Bakanlık tarafından yeni atama ve yer değiştirme yönetmeliğinin son şeklinin verildiği şu günlerde yönetmeliğe, belli bir süre Norm kadro fazlası olan öğretmenlerin il içinde tercihlerinin alınarak yer değiştirmelerini sağlayacak madde eklenmelidir.

Bu durum genellikle mesleki ve teknik eğitim veren okullar da yaşanmaktadır. İlin bir okulunda norm kadro fazlalığı bulunurken aynı ilin bir ilçesinde öğretmen bulunamamaktadır.

Bu norm kadro fazlası öğretmenlerin yer değiştirmeleri il içinde öncelikle kendi istekleri doğrultusunda, ihtiyaç giderilemediği takdirde belli bir süreyi dolduran hizmet puanı düşük olandan atamaya başlamak şartıyla öğretmen ihtiyacı giderilmelidir.

?(5)İhtiyaç fazlası öğretmenler alanlarında ihtiyaç bulunması hâlinde öncelikle il içinde, ihtiyaç bulunmaması hâlinde ise istekli olanlar il dışında alanlarında ihtiyaç duyulan eğitim kurumlarına tercihleri de dikkate alınmak suretiyle atanabilirler.

İl içinde İhtiyaç fazlası öğretmenlerden tercihlerin alınmasına rağmen ihtiyacın giderilemediği durumda ve iki yılını dolduranlar arasından hizmet puanı düşük olan İhtiyaç fazlası öğretmen ihtiyaç olan yere atanır. Hiçbir durumda aynı ilde aynı alandan ihtiyaç ve iki yılını dolduran İhtiyaç fazlası öğretmen aynı anda bulunamaz. Bu durumu sağlamak için yılda bir defa atama yapılır? bu şekilde bakanlık yeni çıkaracağı Atama ve Yer Değiştirme yönetmeliğine madde eklemelidir.

Ahmet Kandemir

Memurlar.net Öğretmenler Bölüm Sorumlusu

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber