Yönetici atamada asıl kıyamet bugün kopacak?

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 01 Şubat 2010 10:02, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Yönetici Atamada asıl kıyamet yarın kopacak?

Yönetici atamaları 29.01.2010 Cuma günü açıklanması gerekirken bazı İl'ler açıklamış, İstanbul başta olmak üzere bazıları da açıklamayı bugüne (01/02/2010) bırakmıştır. Bu husustaki değerlendirme http://www.memurlar.net/haber/159011/ linkinde yayımlanmıştı.

İstanbul, gerekçesinde tüm işlemlerin tamamladığını, fakat hafta sonu MEBBİS sisteminde çalışma yapılacağı için yayımlayamadığını açıklamıştır. Hatırlatalım ki MEBBİS 30.01.2010 Cumartesi günü, bir süre kapatılmış, daha sonra açılmıştır. Halen de açıktır.

Atama süreci şeffaf olarak kamunun denetimine açık olarak yönetilmediği için kıyamet bugün kopacaktır.

Cuma günü açıklayan illerden gelen bilgilerden anlaşılmaktadır ki hatalar söz konusudur ve bugün sonuçlara itirazlar gelecektir.

İtirazları değerlendirecek komisyonlar haklı talepleri karşılamak zorundadırlar.

Bazı il'lerde haklı taleplerin karşılanmadığı, başvuru formunda yazan ve aday tarafından imza altına alınan ?Bilgilerimin tam ve doğru olduğunu, aksi halde başvurumun geçersiz sayılmasını kabul ederim.? cümlesine dayanarak iptaller yaptıkları görülmektedir.

İl Değerlendirme Komisyonlarının dahi bariz hata yaptıkları bir süreçte adayların hata yapmasından daha doğal bir şey yoktur. Örneğin; http://www.memurlar.net/haber/158762 adresinde yayımladığımız haber.

Bu şekilde iptaller yapmanın doğru olmadığını düşünmekle beraber, bu konunun bu süreçte çözümlenmesi, aksi halde yargı sürecinde gerçekleşecek çözümlerin daha da büyük sorunlar doğuracağını vurgulamakta fayda vardır.

Kaldı ki yönetmeliğin 10.maddesinde yer alan konu ile ilgili hükmü gayet açıktır:

?(2) İl Değerlendirme Komisyonunun görevleri ise eğitim kurumu yöneticiliklerine atanmak üzere başvuruda bulunan adayları, bu Yönetmeliğin 18, 19, 20, 21 ve 22 nci maddelerine göre değerlendirerek, atamaya yetkili makamca atama yapılmak üzere il millî eğitim müdürlüğüne sunmaktır.?

şeklindeki maddeden de anlaşılmaktadır ki değerlendirme yapmak kişilerin değil komisyonun görevidir. Kişi başvurmakla ve belgelerini ibraz etmekle mükelleftir.

Sistem yanlış işlemiştir, çünkü;

Kişi başvurusunu yapmış ve A okulunu tercihleri arasına koymuştur. Puanı 120'dir. A okuluna 118 puanla birinin atandığının, kendisinin ise açıkta kaldığını görmüştür. Bunun sebebi sehven fazladan yazdığı 3 puanlık bir değerlendirmenin İl Komisyonu tarafından iptal edilmesi sonucu puanının 117'ye düşmesidir.

Bu puan düşüklüğünden haberdar edilmemiştir, başvuru sahibi. İlsis' te de yer almadığından takip edememiştir bu değişikliği?

Bunun için yapılması gerekenin;

?Kişiler başvurularını yapsınlar tercihlerini belirleyip onaylasınlar. Başvuru bittiği anda herkesin tercihleri yayımlansın. Bu aşamadan sonra tercih değişikliğine müsaade edilmesin. Akabinde komisyon puanları belirlesin ve puanları da yayımlasın. Adaylara da bu puanlara itiraz için 2 gün müsaade edilsin ve puanlar netleştikten sonra yeniden puanlar yayımlanarak atamalar yapılsın.?

şeklindeki önerimizin değerlendirilmesi olduğunu vurguladığımız halde, bu noktada tek bir adım atılmamış, kapalı kapılar ardından işler yürütülmüştür.

Kapalı kapılar ardında diyoruz çünkü; İl ve İlçe komisyonlarına sendika temsilcileri en azından gözlemci olarak katılsınlar talebimiz de uygun görülmemiştir.

Sürecin böyle yönetildiği bir durumda insanların kafalarının karışık olması, şüphe ile yaklaşması gayet doğaldır.

Kıyamet bugün kopacak, çünkü sonucu öğrenenler de, bugün öğrenecek olanlar da gerekli itirazlarını bugün yapacaklardır.

Bu itirazlar haklı itirazlar olduğu taktirde bugün A okuluna atanan kişinin B okuluna atandığı ya da hiç atanamadığı durumları ile karşılaşılacaktır.

En önemli uyarımızı MEBBİS üzerinden kişisel olarak sonuç öğrenme yöntemini seçecek olan İl'leredir.

Bir okulun müdürünün kim olduğunun kamuoyunca öğrenilmesi gizli ya da kişisel haklara müdahale anlamında asla düşünülemez.

Aksi yaklaşımlar güvensizliği daha da arttıracağından sonuçlar liste halinde puanlarla beraber yayımlanmalıdır. Atanamayanların puanlarının da yayımlanması, en azından varsa puan değişikliklerini bu kişilerin öğrenmesi adına yerinde olacak olup, itiraz edeceklerse itiraz konularını belirlemelerine de yardımcı olunacaktır.

Yapılan işin doğruluğuna güvenenlerin yaptıkları işi gizlemelerinin anlamı yoktur. Kaldı ki 4982 sayılı kanuna göre bu bilgiler talep edildiğinde paylaşıma açılacak bilgiler olduğu görülecektir.

Temennimiz sürecin sağlıklı bir şekilde sonuçlanması noktasında olmakla beraber kulaklarımıza gelenlere inanmak istemediğimizi belirtmek isterim?

Maksut BALMUK
Eğitim Yöneticisi

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber