Astsubay Sicil Yönetmeliği değişti

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 11 Şubat 2010 07:11, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

11 Şubat 2010 PERŞEMBEResmî GazeteSayı : 27490

YÖNETMELİK

Millî Savunma Bakanlığından:

ASTSUBAY SİCİL YÖNETMELİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA

DAİR YÖNETMELİK

MADDE 1 ? 28/12/1998 tarihli ve 23567 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan Astsubay Sicil Yönetmeliğinin 3 üncü maddesinin birinci fıkrasına aşağıdaki (y) bendi eklenmiştir.

?y) Yüksek lisans: Lisans öğrenimine dayalı, eğitim-öğretim ve araştırmanın sonuçlarını ortaya koymayı amaçlayan bir yükseköğretimi?

MADDE 2 ? Aynı Yönetmeliğe aşağıdaki 73/A maddesi eklenmiştir.

?Yüksek lisans nedeniyle öğrenim kıdemi

MADDE 73/A ? Yüksek lisans öğrenim kıdeminin verilme usul, esas ve şartları aşağıda belirtilmiştir.

a) Kuvvet komutanlıkları, Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığının personel temin ve yetiştirme planlarında belirtilecek bilim dallarında yüksek lisans öğrenimi yapanlardan; yüksek lisans eğitimi bitiriş notu, lisans eğitimi bitiriş notu, sicil notu ortalaması, mükâfatlar ve cezaları ile 6/8/2008 tarihli ve 26989 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan Türk Silahlı Kuvvetleri Lisansüstü Öğrenim Yönetmeliğinde belirtilen diğer şartlar esas alınarak yapılacak sıralamada bilim dalı karşılığında tahsisi yapılan kontenjanlara giren astsubaylara bir yıl kıdem verilir.

b) Bir personel birden fazla yüksek lisans kıdemi alamaz.

c) Kıdem alanların nasıpları buna göre düzeltilir.

d) Yüksek lisans öğrenimini kendi nam ve hesabına yapanlara öğrenim kıdemlerinin verilebilmesi için;

1) Kuvvet komutanlıkları, Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığı personel temin ve yetiştirme planlarında kuvvet ve sınıf özelliklerine göre belirlenen bilim dallarından birinde eğitim yapılmış olması ve Türk Silahlı Kuvvetleri Lisansüstü Öğrenim Yönetmeliğine göre hesaplanacak nitelik puanına göre yapılacak sıralamada bu bilim dalları için belirlenen kontenjana girilmesi,

2) Müracaat tarihinde; sicil notu ortalamasının, sicil tam notunun % 90 ve daha üstünde olması,

3) Askerî disiplin, tutum ve davranışları, görevindeki başarısı, mesleki bilgi ve yetenekleri, genel kültürü, ahlâki ve şahsî nitelikleri bakımından kıdem almaya lâyık bulunduğuna dair 27/12/1998 tarihli ve 23566 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan Subay Sicil Yönetmeliğinin ekinde yer alan EK-11 sayılı Lisansüstü Öğrenim Kıdemi Nitelik Belgesinin müspet olarak düzenlenmiş olması,

4) Türk Silahlı Kuvvetleri Lisansüstü Öğrenim Yönetmeliğinde belirlenen diğer nitelik ve şartları taşımaları,

5) Cezaları ertelenmiş, para cezasına çevrilmiş, genel veya özel af kanunları kapsamına girmiş, hükümlülüklerine ilişkin kayıtları adlî sicilden çıkarılmış olsalar bile; Devletin şahsiyetine karşı işlenen suçlar ile basit ve nitelikli zimmet, irtikâp, iftira, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, güveni kötüye kullanma, yalan yere tanıklık, yalan yere yemin, suç uydurmak, cinsel saldırı, cinsel taciz, kişiyi hürriyetinden yoksun bırakmak, fuhuş, gayri tâbiî mukarenet, hileli iflas gibi yüz kızartıcı veya şeref ve haysiyeti kırıcı suçlar ile kaçakçılık, resmî ihâle ve alım ve satımlara fesat karıştırma suçlarından birisinden mahkûm olmaması, firar, amir veya üste fiilen taarruz, emre itaatsizlikte ısrar, üste hakaret, mukavemet, fesat, isyan suçları ile 22/5/1930 tarihli ve 1632 sayılı Askerî Ceza Kanununun 148 inci maddesinde belirtilen suçlardan mahkûm olmaması, taksirli suçlar hariç olmak üzere, yukarıda belirtilen suçların dışındaki suçlardan, askerî ve adlî mahkemeler, disiplin mahkemeleri veya disiplin amirlerince toplam olarak 21 gün ve daha fazla hapis veya oda hapsi cezası ile mahkûm veya cezalandırılmamış olması gerekir.

6) Açığa alınmayı gerektiren ya da yukarıdaki alt bentlerde belirtilen suçlardan gözetim altına alınanlar veya tutuklananlar veya kamu davası açılanlar, haklarındaki yargılama neticesine göre işleme tâbi tutulurlar.

7) Yüksek lisans öğrenim kıdemi alacak personel hakkında; bu bendin (5) ve (6) numaralı alt bentleri kapsamında yapılacak incelemeler, bu Yönetmeliğe uygun olarak yapılan müracaat tarihindeki durum esas alınarak yapılır.

e) Kendi nam ve hesabına yüksek lisans öğrenimlerini tamamlayanların; öğrenim kıdemi almak maksadıyla, her yılın ağustos ayı başı ile kasım ayı sonu arasındaki dönemde müracaat etmeleri zorunludur.

f) Kendi nam ve hesabına yüksek lisans yaparak kıdem almak için başvuran, fakat gerekli şartları taşımamaları nedeniyle başvurusu kabul edilmeyenler veya yapılan sıralamada kontenjana girememeleri nedeniyle kıdem alamayanların, müteakip dönemde yapılacak değerlendirmelere girebilmeleri için, gerekli olan usul ve şartlara göre müracaatlarını yenilemeleri zorunludur.

g) Kendi nam ve hesabına yüksek lisans eğitimini bitirenlerden gerekli şartları taşıyanlara, kıdem almak için idareye yaptıkları en son müracaat tarihinden geçerli olmak üzere kıdem verilir.

ğ) Kendi nam ve hesabına yüksek lisans öğrenimi yapıp kıdem alanlar, kendi sınıflarında görevlerine devam ederler. Verilen kıdemler atama, kuvvet ve sınıf değişikliği talebine gerekçe olamaz. Bu husus idarenin yetkisindedir.

h) Türk Silahlı Kuvvetlerine muvazzaf astsubay olarak katılmadan önce yüksek lisans öğrenimlerini kendi nam ve hesabına yapmış olanlar hakkında da bu madde hükümleri uygulanır.

ı) Sözleşmeli astsubaylar öğrenim kıdemi ile ilgili hakkı, muvazzaf astsubay statüsüne geçmeyi müteakip elde ederler ve bu madde hükümleri uygulanır.?

MADDE 3 ? Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

MADDE 4 ? Bu Yönetmelik hükümlerini Millî Savunma Bakanı ve İçişleri Bakanı birlikte yürütür.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber