Okul onarımları tatilde bitirilsin

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 15 Şubat 2010 00:23, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Birçok okulumuz gerek deprem güçlendirmesi, gerekse diğer nedenlerle onarım görmektedir. Bu onarımlar ihale sürecinin fazla uzaması ya da başkaca sebeplerden dolayı eğitim öğretim yılını kapsayacak şekilde yapılmaktadır.

Hükümet ilk göreve başladığı dönemlerde 120 ay da sıfırdan 4 katlı okullar yapıp eğitime açmakta iken son dönemlerde yeni okullar bir yana onarım gören okulların onarımları dahi bir yılı aşabilmektedir.

Bu durumda yaşanan sorunlar had safhadadır.
1- Öğrenci başkaca okullara taşınmak durumunda kalmakta ve o okul için de sıkıntılar doğurmaktadır.
2- Bazı bölgelerde ilköğretim okullarının öğrencileri devlet tarafından ücreti karşılanmak üzere servisle taşınmakta ve ihale bedelinden daha fazla servis ücreti ödenmektedir.
3- Aktarılan okullarda ev sahibi sabahçı olmakta misafir okul ise öğlenci olmaktadır. Bu durumda misafir öğrencilerin özellikle lise 12 sınıfları sınava hazırlanma noktasında mağdur olmaktadırlar.
4- Bu mağduriyet nedeniyle başarılı öğrenciler nakil dahi alabilmekte ve okul 3 yıl boyunca okuttuğu başarılı öğrencisini kaybedebilmektedir.
5- Her şeyden önemlisi iki farklı kültüre, öğretmene ve idareye sahip okulların varlığı nedeniyle idare, öğretmen ve öğrenciler arasında zaman zaman hoş olmayan durumlarla çatışmalarla karşılaşılabilmektedir.

Bu durumun en önemli kaynağının müteahhitler noktasında yaşandığı bu tür işleri alan firmaların birkaç okulun işini almaları nedeniyle zamanında ya da zamanından önce teslim etmekte güçlük yaşandığı bilinen ve sürekli iletilen, konuşulan gerçeklerdir.

MEB Bakanı sayın Nimet Çubukçu'nun eğitim öğretimin aksatılmaması gerekçesiyle Şubat öğretmen atamalarını dahi iptal ederken bu durumu da göz önüne alması gerekir. Okullar müteahhitler tarafından Mayıs ayı sonunda teslim alınmalı ve Haziran-Temmuz-Ağustos aylarında yapılan onarım çalışmaları sonucu Eylül ayında okulu teslim etmelidirler.

Böylece hem servis masrafından olmayacak hem de eğitim öğretimin aksatılmasının önüne geçilmiş olunacaktır.

Bu başarılabilir mi? Evet başarılabilir. Üç ayda teslim edemeyecek olan firmalara bu iş verilmedikten ve istendikten sonra bu mümkündür?

Maksut BALMUK
Eğitim Yöneticisi

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber