Eşit işe eşit ücret projesi de rafa kalkmasın

Kamudaki uzman maaşlarının eşitlenmesi çalışması artık yılan hikayesine dönmüş durumdadır. Emekli maaşlarının eşitlenmesi çalışmasında yaşanan tıkanıklık ise bizzat Bakan Dinçer tarafından açıklanmıştı. Kamu personel rejimi çalışmalarının da bu saatten sonra olmayacağı düşünüldüğünde, 2006 yılında hayata geçirilen eşit işe eşit ücret projesinin de rafa kaldırılmaması gerekmektedir.

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 22 Şubat 2010 12:38, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Kamu personeli arasında yıllar boyunca kurumlar arasındaki döner sermaye vs. ödeme farklılıkları nedeniyle önemli ölçüde maaş farkı bulunmaktadır. Aynı işi yapan aynı ünvandaki bazı kurumlardaki memurlar arasındaki maaş farkları arasında yaşam standartlarını önemli düzeyde etkileyecek farklar yıllardır sorun olmuş ve memurlar özlük hakları daha iyi kurumlara geçmeye çalışmışlardır.Bu konuda ilk adım 2006 yılında atılmıştır.

2006 yılında kamu çalışanları ve hükümet arasında toplu pazarlık anlaşmazlık metninde imza altına alınan ve daha sonra yasalaşan kamuda ek ödeme almayan memurları kapsayan, denge tazminatı, 01 Ocak ile 30 Haziran 2006 tarihlerinde aylık 40 YTL, 1 Temmuz 2006'dan sonra ise, yine aylık 80 YTL maaşla birlikte her ay ödenmiştir.

2007 yılında Mehmet Ali Şahin ve Sendikalar arasındaki toplu görüşmelerde Hükümet tarafı, memurlar arasındaki maaş farkını azaltmak için düşük maaş alan memurlara 120 YTL denge tazminatı önererek 2008-2009-2010 yıllarında 3 yıl yapılacak olan 120 YTL ek ödeme ve enflasyon farkı ile memur maaşları arasındaki dengesizliklerin biraz daha azaltılmasını, 2008-2010 döneminde tamamen ortadan kaldırmayı hedeflediklerini belirtmişlerdir. Fakat hükümetin bu önerisi sendikaların tüm memurları kapsayan zam talepleriyle kabul edilmemiştir.

2008 yılında yapılacak toplu görüşmeler öncesinde eşit işe eşit ücret kapsamında hükümet tarafından hemen hemen tüm memurlara (memur,öğretmen, polis, mühendis, araştırma görevlisi) değişik oranlarda seyyanen denilebilecek zam yapılmış, toplu görüşmelerde de eşit işe eşit ücret ilkesinin 2012 yılında kadar devam etmesi konusunda mutabakat metni taraflarca imzalanmıştır.

2006-2007-2008 yıllarında değişik ad ve miktarlarda verilen eşit işe eşit ücret ek ödemesi, 2008 yılında söz verilmesi ve mutabakat metninin imzalanarak yasal zemine taşınmasına rağmen 2009 yılında yapılmamış, ekonomik kriz bahane gösterilerek içerisinde bulunduğumuz 2010 yılında da yapılmayacağı hükümet üyelerince dile getirilmiştir.

Ancak, kamu personel rejiminde iyileştirme yapmanın başkaca bir enstrümanı kalmamış durumdadır. Yeni bir kamu personel reformunun hayata geçirilebikeceği yönünde hiçbir işaret bulunmadığı gibi, önümüzdeki yıl seçim dönemi olduğu için bu yönde bir çalışma da imkansız gibi görünmemektedir.

Bu nedenle, kamuda büyük bir memnuiyetsizlik kaynağı olan ve sık sık naklen geçişlere neden olan kurumlar arası ücret farklılığının bir an önce giderilmesi ve bunun için de, daha önce uygulamaya konulan eşit işe eşit ücret projesine devam edilmesi gerekmektedir.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber