Yine itfaiye eri alımı rezaleti

22 Şubat tarihinde yapmış olduğumuz haberde, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanlığının itfaiye eri kadrosu için, bu mesleğin eğitimini almış olanlara değil almayanlara başvuru hakkı tanıyan ilanını eleştirmiştik. Bu ilanın bir benzeri bugün yayınlandı. Ankara Büyükşehir Belediyesi, 325 itfaiye eri alımı için ilana çıktı, ancak bu mesleğin eğitimi almış bir kişiye dahi başvuru tanınmadı. Ayrıca şahsen başvuru şartı getirilerek, başvuru koşulları zorlaştırıldı.

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 24 Şubat 2010 07:19, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İtfaiye eri kadrolarına yapılan atamalardaki hülle uygulaması son hızıyla devam etmektedir. İtfaiye eri kadrolarına, meslekle ilgisi olmayan bölüm mezunları alınmakta, daha sonra bu kişiler itfaiye eri kadrolarında çalıştırılmadan diğer kadrolara geçirilmektedir.

Belediyelerin mühendislik, hukuk, sağlık gibi bölüm mezunlarının itfaiye eri kadrolarına başvurabilmesine imkan tanıyan uygulaması sadece ve sadece, sözlü sınav yoluyla istenen kişilerin alınması içindir.

Türk Silahlı Kuvvetlerine sivil memur alımı, Adalet Bakanlığına zabıt katibi ve infaz koruma memuru alımlarında subjektif değerlendirmelere imkan tanıyan sözlü sınav uygulaması, aynı amaçla itfaiye eri kadrolarında uygulanmamaktadır.

Memurlar.net olarak bir kez daha belirtmek istiyoruz:

1- Memur kadrolarına alım sırasında objektif bir kriter olan yazılı sınav sonuçlarını devre dışı bırakan sözlü sınav uygulaması kaldırılmalıdır. Bu noktada her kesime görev düşmektedir.

2- İnanıyoruzki, bir milletvekilinin vereceği soru önergesinde, daha önce itfaiye eri olarak alınan mühendis ve hukuk fakültesi mezunlarının aslında bu meslekle ilgili görevlerde çalıştırılmadığı ve diğer birimlere kaydırıldığı görülecektir. Dolaysıyla sözlü sınava dayalı personel alımı sadece iktidar nimetlerinin yandaşlara dağıtımına imkan sağlamakta olup, adaleti ise alt üst etmektedir.

3- Bu ilan birlikte, bu ilana dayanak oluşturan yönetmeliğin ilgili maddesinin ve bu ilanlara göre yapılacak bütün atamaların iptalinin istenmesi yönünde, Danıştay nezdinde açılacak bir davada, olumlu bir karar almak mümkündür. Bu konuda en büyük sorumluluk, yerel yönetim hizmetleri kolunda örgütlü memur sendikalarına düşmektedir.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber