Danıştay'ın 4/C kararı ne anlam ifade ediyor

Danıştay 12. Dairesi, Tek Gıda İş Sendikasının 16 Şubat tarihinde açtığı davayı, başvuruların bitmesine 1 gün kala, 12 gün içinde sonuçlandırarak, 30 günlük sürenin yürürlüğünü durdurdu. Ancak bazı yanlış anlamaları ortadan kaldırmak amacıyla şu hususu belirtmek gerekmektedir: Danıştay kararı, işçilere kadro verilmesini sağlayan bir karar değildir, sadece 4/C hakkından yararlanmak için tanınan 30 günlük sürenin yeterli olmadığına ilişkin hukuki bir tespittir.

* Danıştay'ın 4/C kararının tam metni

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 02 Mart 2010 00:12, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İLGİLİ DÜZENLEME

4 Şubat 2010 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan kararnamenin 2. maddesi şu şekildedir:

"Başvuru ve aranacak şartlar
MADDE 2 ? (1) Bu Karar kapsamında istihdam edilecek geçici personelin;
a) 3/5/2004 tarihli ve 2004/7898 sayılı Kararnamenin eki Esasların 1 inci maddesinin birinci ve ikinci fıkralarında yer alan (30) günlük süre içerisinde anılan maddede belirtilen ilgili kurumlara başvurması,
b) 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 48 inci maddesinin (A) bendinin (1), (4), (6) ve (7) numaralı alt bentlerinde belirtilen şartları taşıması,"

YÜRÜRLÜĞÜ DURDURULAN KISIM

Yukarıda yer verilen ve kırmızı olarak gösterilen ifadenin yürürlüğü durdurulmuştur.

Söz konusu ibare sadece işsiz kalanların ne kadarlık bir süre içerisinde 4/C'li olmak için başvuru hakları olduğunu göstermektedir. İlgili hüküm ile özelleştirme nedeniyle işsiz kalanlara, 4/C'li olmak için 30 günlük süre tanımış, Danıştay ise bu sürenin yetersiz olduğunu belirterek ilgili hükmün yürürlüğünü durdurmuştur.

DANIŞTAY KARARI İLE 4/C İPTAL OLMAMIŞ VEYA KADRO VERİLMEMİŞTİR

Danıştay kararının, işsiz kalanlara kadro sağlaması gibi bir yönü bulunmamaktadır. Kararda da ifade edildiği üzere, "Bakanlar Kurulu Kararının iş akitleri feshedilen işçiler bakımından bu yeni durumların ortaya çıktığı andan itibaren bulundukları durumu değerlendirme, geçecekleri statüyü, çalışma koşullarını inceleme ve Anayasanın öngördüğü hak arama özgürlüğü yönünden konuyu değerlendirerek bir karar verebilmelerine olanak sağlayacak yeni bir süre saptanması gerekirken, daha önceki Bakanlar Kurulu Kararına atıf yapılmak suretiyle süre belirlenmesine dair düzenlemede hukuka uyarlık görülmemiştir" denilmiştir.

BAKANLAR KURULU MUHTEMELEN 30 GÜNE EK BİR SÜRE VERECEKTİR

Dolaysıyla, Bakanlar Kurulunca yeni bir tespit yapılarak başvuru süresi 45 gün veya 2 ay olarak belirlenebilir. Ancak ortada 4/C'nin iptali veya işçilere kadro gibi bir durum söz konusu değildir.

4/C'Lİ OLMAK İÇİN BAŞVURU YAPMAK MÜMKÜN

Diğer taraftan bugüne kadar başvurmuş olanların atama işlemi devam etmekte olup, bu durumdakiler görevledirmelerinin yapıldığı kurum tarafından yapılacak tebligat ile beraber çalışmaya başlayacak ve Mart ayı maaşını alabilecektir. Yine, Danıştay kararı, başvuru süresinin yürürlüğünü durdurmuş olduğundan, yeni bir düzenleme yapılancaya kadar da 4/C'li olmak için başvuru yapmak mümkündür.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber