Özelleştirilen Kurumlardaki Personelin (İFP) Nakliyle İlgili Çok Önemli Düzenlemeler

Özelleştirilen kamu kurum ve kuruluşlarında çalışan personelin diğer kamu kurum ve kuruluşlarına nakli Devlet Personel Başkanlığınca, 4046 sayılı Kanunun 22'nci maddesine göre yapılmaktadır. Hükümet tarafından hazırlanan ve 10.7.2003 tarihinde TBMM'ye sevk edilen yeni değişikliğin taslağında bu tür nakillerde önemli değişiklikler yapılmaktadır. Fark tazminatı ve nakil dolaysıyla açılan davalar da olmak üzere bugüne kadar ortaya çıkan sorunları çözüme kavuşturacak olan ama sitemize göre bazı eksiklikleri de bulunan bu konuya ilişkin olarak sitemiz Uzmanlarınca hazırlanan dosyayı görmek için tıklayın.

Haber Giriş : 13 Temmuz 2003 14:47, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Özelleştirilen Kurumlardaki Personelin (İFP) Nakliyle İlgili Çok Önemli Düzenlemeler

Özelleştirilen kamu kurum ve kuruluşlarında çalışan personelin diğer kamu kurum ve kuruluşlarına nakli Devlet Personel Başkanlığınca, 4046 sayılı Kanunun 22'nci maddesine göre yapılmaktadır. Hükümet tarafından hazırlanan ve 10.7.2003 tarihinde TBMM'ye sevk edilen yeni değişikliğin taslağında bu tür nakillerde önemli değişiklikler yapılmaktadır. Fark tazminatı ve nakil dolaysıyla açılan davalar da olmak üzere bugüne kadar ortaya çıkan sorunları çözüme kavuşturacak olan ama sitemize göre bazı eksiklikleri de bulunan bu konuya ilişkin olarak sitemiz Uzmanlarınca hazırlanan dosyayı görmek için tıklayın.

Memurlar.NET olarak yeni değişiklik taslağına ilişkin bilgi vermeden önce Kanunun 22'nci maddesinin şu anKİ hali ile değiştirilmesi teklif edilen halini aşağıda yayımlıyoruz. Değişikliğe ilişkin yorumlarımız tablonun alt kısmında yapılacaktır. Önemli değişiklikler koyu harflerle gösterilmiştir.

Kanun değişiklik teklifine ilişkin yorumlarınız için alt tarafta yer alan "Yorum Ekle" bölümünü veya sitemizin Forum kategorisini kullanabilirsiniz.

Değişikliğe ilişkin makale tarzındaki görüş ve değerlendirmelerinizin Memurlar.NET'te yayınlanması amacıyla [email protected] e-mailine gönderebilirsiniz.

4046 sayılı Kanunun 22'nci maddesinin değiştirilmesi teklif edilen hali 4046 sayılı Kanunun 22'nci maddesinin şu anki hali
?Madde 22- Kuruluşların, özelleştirilmeleri sonucu sermayelerindeki kamu payının
% 50'nin altına düşmesi veya bunların müessese, işletme ve işletme birimlerinin; satılması veya devredilmesi halinde satış veya devre ilişkin sözleşmenin imzalanmasından, bunların küçültülmesi, faaliyetlerinin durdurulması, kapatılması veya tasfiye edilmesi sonucu istihdam yapısının değişmesi veya kuruluşların ihtiyaç fazlası personel belirlemeleri halinde bunlarla ilgili işlemlerin sonuçlanmasından itibaren onbeş gün içerisinde, bu kuruluşlarda çalışan 657 sayılı Devlet Memurları Kanununa tabi personel ile sözleşmeli personel (kapsamdışı personel dahil) diğer kamu kurum ve kuruluşlarına nakledilmek üzere İdare tarafından Devlet Personel Başkanlığına bildirilir.

Nakle tabi personelin, geçici 9 uncu madde dikkate alınmak suretiyle 657 sayılı Devlet Memurları Kanununa göre kazanılmış hak aylık derecesinden aşağı olmamak kaydıyla, 190 sayılı Kanun Hükmünde Kararname kapsamında bulunan kurum ve kuruluşların boş kadrolarından Devlet Personel Başkanlığınca tespit edilen kadroya, anılan Başkanlık tarafından kırkbeş gün içerisinde ataması teklif edilir. 190 sayılı Kanun Hükmünde Kararname kapsamı dışındaki kurum ve kuruluşların (özelleştirme kapsam ve/veya programındaki kuruluşlar hariç) mevcut boş kadro veya pozisyonlarına da ihtiyaçlar doğrultusunda atama teklifi yapılabilir. Bu personelden 399 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin eki 1 sayılı cetveldeki kadrolarda istihdam edilmekte olanlar ile burada sayılan unvanlarla çalışan diğer statülerdeki personelin atama teklifleri Araştırmacı unvanlı kadrolara yapılır. Devlet Personel Başkanlığı tarafından gönderilen atama teklif yazısının atamayı yapacak kamu kurum veya kuruluşuna intikalinden itibaren otuz gün içerisinde bu kurum veya kuruluş tarafından atama işlemlerinin yapılması zorunludur.

Kuruluşun satılması veya devredilmesi halinde bu kuruluşta çalışan nakle tabi personelin ataması yukarıdaki hükümlere göre yapıldıktan sonra atama emri, ilgili personele atamayı yapan kurum veya kuruluş tarafından, istihdam fazlası personel için yapılacak atama emri ise kuruluşu tarafından 7201 sayılı Tebligat Kanunu hükümlerine göre tebliğ edilir. Personelin işe başlama sürelerine ve işe başlamama halinde yapılacak işlemlere ilişkin olarak 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 62 ve 63 üncü maddeleri hükümlerinin uygulanmasından atamayı yapan kamu kurum ve kuruluşu sorumludur. Kurum ve kuruluşlar atama ve göreve başlatma işlemlerinin sonucunu en geç onbeş gün içerisinde Devlet Personel Başkanlığına bildirirler. Yeni kurumunda görevine başlayan personel istekleri halinde, boş kadro bulunması ve ilgili mevzuatına uygun olması şartıyla eski kadro veya pozisyonuna uygun kadrolara kurumlarınca atanabilirler. Askerlik görevlerini yapmakta olanlar için yukarıdaki süreler terhislerini takip eden aybaşından itibaren başlar. İstihdam fazlası personel bildiren kuruluşlar aynı unvan, pozisyon ve görevler için hiçbir şekilde yeni personel alamazlar ve bu kuruluşlardaki memur, sözleşmeli personel, kapsamiçi ve kapsamdışı personel statüleri arasında geçiş yapılamaz. Bu madde gereğince diğer kamu kurum ve kuruluşlarına yapılacak nakil sebebiyle boşalan kadro ve pozisyonlar, boşaldıkları tarihten itibaren herhangi bir işleme gerek kalmaksızın iptal edilmiş sayılır.

Bu maddenin birinci fıkrasına göre diğer kamu kurum ve kuruluşlarına nakledilmek üzere Devlet Personel Başkanlığına bildirilen personelin, eski kurumları ile ilişkilerinin kesilip yeni kurumlarında göreve başlayacakları tarihe kadar geçecek nakil sürecinde eski kadro veya pozisyonlarına ilişkin aylık ücret, varsa ikramiye, ücrete bağlı diğer mali haklar, sosyal hak ve yardımlar (harcırah, sağlık giderleri, cenaze giderleri ve ölüm yardımı) Özelleştirme Fonundan ödenir ve bunlardan T.C. Emekli Sandığına tabi olanların bu süre içinde Sandıkla olan ilgileri devam eder. Bu personelden nakil sürecinde emekli olanlara T.C. Emekli Sandığınca ödenen emekli ikramiyeleri, makam, görev ve temsil tazminatları ile ölüm yardımı ödenmesini takiben iki ay içerisinde faturası karşılığında Hazine tarafından T.C. Emekli Sandığına ödenir. Nakle tabi personelin nakil sürecinde hak kazanması halinde alacağı kıdem tazminatı özelleştirilen kuruluş tarafından ödenir. Ancak, özelleştirilen kuruluşun işletme veya işletme birimi olması halinde bu kuruluşta çalışan nakle tabi personelin nakil sürecinde hak kazanacağı kıdem tazminatı, işletme veya işletme biriminin bağlı olduğu kuruluş tarafından ödenir.

Bu madde hükümlerine göre nakledilen personele, kamu kurum ve kuruluşlarına nakledilmek üzere kuruluşunun bildirdiği kadro veya pozisyonlarına ait aylık, ek gösterge, ikramiye, her türlü zam ve tazminatları (ek tazminat dahil), sözleşme ücreti, ücret (fazla çalışma ücreti hariç), ek ücret, döner sermaye payı ve benzeri adlarla yapılan ödemelerin toplam net tutarı; nakledildiği kurum ve kuruluştaki kadro veya pozisyonlarına ilişkin olarak yapılan her türlü ödemelerin (fazla çalışma ücreti hariç) toplam net tutarından fazla olması halinde, aradaki fark tutarı, atandığı kuruluş tarafından, herhangi bir kesintiye tabi tutulmaksızın ve fark kapanıncaya kadar ayrıca tazminat olarak ödenir. İsteğe bağlı olarak, atandıkları kurumdaki kadro unvan veya pozisyonlarında herhangi bir değişiklik olanlarla, başka kurumlara geçenlere fark tazminatı ödenmesine son verilir.

Ancak bu madde gereğince nakledilen personelden (bu Kanuna göre anonim şirket şeklinde birleştirilen kuruluşlardaki personel dahil) 399 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin eki 1 sayılı cetvelde belirtilen personelin, eski kadrolarına ait aylık, ek gösterge, özel hizmet, temsil ve makam tazminatı (ek tazminat hariç) hakları şahıslarına bağlı olarak atandıkları görevlerde kaldıkları sürece saklı tutulur. 399 sayılı Kanun Hükmünde Kararname gereğince 1 sayılı cetvele tabi iken bu madde çerçevesinde daha önce nakil işlemi gerçekleştirilenler hakkında da bu fıkra hükmü uygulanır.?

Madde 22 - Özelleştirme programına alınan, özelleştirilen, faaliyeti durdurulan, küçültülen, kapatılan veya tasfiye edilen kuruluşlarda çalışan 657 sayılı Devlet Memurları Kanununa tabi personel ile sözleşmeli personel (kapsam dışı personel dahil) diğer kamu kurum ve/veya kuruluşlarına,217 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin 8 inci maddesinin (f) bendinde yer alan hükümler de dikkate alınarak aşağıdaki şekilde nakledilirler.

Bu kuruluşların;

a) Özelleştirilmeleri sonucu sermayelerindeki kamu payının %50'nin altına düşmesi veya bunların müessese, işletme ve işletme birimlerinin satılması veya devredilmesi halinde; satış veya devre ilişkin sözleşmenin imzalanmasından,

b) Küçültülmesi, faaliyetlerinin kısmen veya tamamen durdurulması, süreli veya süresiz olarak kapatılması veya tasfiye edilmesi sonucu istihdam yapısının değişmesi halinde bunlarla ilgili işlemlerin sonuçlanmasından,

İtibaren onbeş gün içerisinde işlem sonuçları İdare tarafından ilgili kuruluşa bildirilir. İlgili kuruluş bildirim tarihinden itibaren otuz gün içerisinde memur ve sözleşmeli personelle ilgili bilgileri Devlet Personel Başkanlığına gönderir. Bu bilgilerin Devlet Personel Başkanlığına bildirilmesinden itibaren en geç kırkbeş gün içerisinde bu Başkanlığın teklifi üzerine ilgili personel, kamu kurum ve kuruluşlarında durumlarına uygun boş kadro ve pozisyonlara atanırlar. Atamaları yapılan personelin işe başlama sürelerine ve işe başlamama halinde yapılacak işlemlere ilişkin olarak 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 62 ve 63 üncü maddeleri hükümleri uygulanır. 190 sayılı Genel Kadro ve Usulü Hakkında Kanun Hükmünde Kararnameye tabi kuruluşlarda personelin durumuna uygun boş kadro bulunmaması halinde mevcut boş kadrolarda sınıf, unvan ve derece değişikliği yapmaya Bakanlar Kurulu yetkilidir. Bu madde gereğince yapılacak kadro değişikliklerinde 190 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin 9 uncu maddesinin son fıkrası hükmü uygulanmaz. Bu fıkrada geçen süreler askerlik görevini yapmakta olanlar için terhislerini takip eden aybaşından itibaren başlar. (Ek ibare: 27/04/1995 - 4105/4 md.) Bu fıkranın (a) ve (b) bentlerindeki haller gerçekleşmemiş olmakla birlikte Özelleştirme Programında bulunan kuruluşlardaki ihtiyaç fazlası personelin diğer kamu kurum ve kuruluşlarına nakillerinde de (süreler hariç) bu madde hükümleri uygulanır.

(Değişik fıkra: 27/04/1995 - 4105/4 md.) Bu madde gereğince diğer Kamu kurum ve kuruluşlarına yapılacak nakil sebebiyle boşalan kadro ve pozisyonlar, boşaldıkları tarihten itibaren iptal edilmiş sayılır. Kamu kurum ve/veya kuruluşlarına atanacak personelin bu maddenin (a) ve (b) bentlerinde belirtilen durumlarda atamalarının yapılıp, eski kurumları ile ilişkilerinin kesileceği tarihe kadar geçecek süredeki, aylık ücret, sosyal hak ve yardımlar ile her türlü özlük hakları Özelleştirme Fonundan ödenir ve bunlardan T.C. Emekli Sandığına tabi olanların bu süre içinde Sandıkla olan ilgileri devam eder. Kamu kurum ve kuruluşlarına atanan personelin atandıkları tarihteki kadro ve pozisyonlarına ait aylık, ek gösterge, ikramiye, her türlü zam ve tazminat haklarının veya sözleşme ücretlerinin net tutarının, nakledildiği kuruluş mevzuatına göre hakedeceği aylık, ek gösterge, varsa ikramiye, her türlü zam ve tazminat haklarının veya sözleşme ücretinin (varsa ikramiye dahil) net tutarından fazla olması halinde aradaki fark giderilinceye kadar, herhangi bir kesintiye tabi tutulmaksızın tazminat olarak ödenir.

(Ek fıkra: 03/04/1997 - 4232/3 md.) Ancak bu madde gereğince nakledilen personelden (Bu Kanuna göre anonim şirket halinde birleştirilen kuruluşlardaki personel dahil) 399 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin ek 1 sayılı cetvelde belirtilen personelin, eski kadrolarına ait aylık, ek gösterge ve her türlü zam ve tazminat (ek tazminat hariç) hakları şahıslarına bağlı olarak atandıkları görevlerde kaldıkları sürece saklı tutulur. 399 sayılı Kanun Hükmünde Kararname gereğince I sayılı cetvele tabi iken bu madde çerçevesinde daha önce nakil işlemi gerçekleştirilenler de bu fıkra hükmünden yararlanırlar.

Kanun Değişikliğinde Öngörülen Geçici Madde Geçici Madde 1- Bu Kanunun yürürlük tarihinden önce 4046 sayılı Kanunun 22 nci maddesine göre Devlet Personel Başkanlığınca atama teklifi yapılmış olmakla birlikte kurum ve kuruluşlarca tekemmül ettirilemeyen atama işlemleri ile aynı mahiyetteki işlemlerle ilgili olarak yargı mercilerine açılmış ve devam eden davalar hakkında 4046 sayılı Kanunun bu Kanunla değiştirilen 22 nci maddesi hükümleri uygulanır.

 



DURUMLARINA UYGUN KADROLARA İBARESİ DEĞİŞTİRİLİYOR: I SAYILI CETVEL ARAŞTIRMACI OLARAK, DİĞER PERSONEL İSE DPB'CE TESPİT EDİLEN KADROYA ATANACAK

4046 sayılı Kanunun mevcut halinde ?Başkanlığın teklifi üzerine ilgili personel, kamu kurum ve kuruluşlarında durumlarına uygun boş kadro ve pozisyonlara atanırlar? hükmüne yer verildiğinden, özellikle 399 sayılı KHK'nın I sayılı cetveline tabi olup diğer kamu kurum ve kuruluşlarına Araştırmacı olarak atanan personelin yoğun bir şekilde İdare Mahkemelerine başvurması söz konusu idi.

Yapılan değişiklik ile, I sayılı Cetvele tabi olan personelin (genel müdür, genel müdür yardımcısı, teftiş kurulu başkanı, kurul ve daire başkanları, müessese, bölge, fabrika, işletme ve şube müdürleri, müfettiş ve müfettiş yardımcıları) ve I sayılı cetvelde sayılan unvanlarla çalışan diğer statülerdeki personelin atama teklifleri Araştırmacı kadrolarına atanmaları öngörülmektedir. Daha önce ise 4046 sayılı Kanunun 25 inci maddesi gereğince kamu kurum ve kuruşlarına tahsis edilen Araştırmacı kadrolarına atama yapılsa da, İdare Mahkemeleri, "durumuna uygun boş kadro" ifadesini farklı yorumlamakta ve ?25 nci madde ile İdarenin kadro tahsisi yapabileceğini dayanak göstererek? atama işlemini bozmaktaydı. Kanuna ?Araştırmacı? ibaresinin açıkça yazılması ile bu sıkıntıların giderilmesinin amaçlandığı gözlenmektedir.

?Devlet Personel Başkanlığınca tespit edilen kadroya? hükmü ile 2 sayılı cetvele tabi sözleşmeli personelin atanacağı unvanı belirleme yetkisi tamamen Devlet Personel Başkanlığına bırakılmaktadır. Özellikle şef yardımcısı gibi 190 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede eşdeğeri bulunmayan unvanlarda çalışan personelin hangi unvanla naklediceği sorunu da bu şekilde çözümlenmeye çalışılmaktadır.

TÜM AÇILAN DAVALAR DEĞİŞİKLİKTEN ETKİLENMEKTEDİR.
Diğer taraftan değişilik içeren kanun tasarısına konulan bir geçici madde ile açılmış olan tüm davalar da bu düzenlemeler kapsamına alınmaktadır. Geçici madde şu şekildedir: "Geçici Madde 1- Bu Kanunun yürürlük tarihinden önce 4046 sayılı Kanunun 22 nci maddesine göre Devlet Personel Başkanlığınca atama teklifi yapılmış olmakla birlikte kurum ve kuruluşlarca tekemmül ettirilemeyen atama işlemleri ile aynı mahiyetteki işlemlerle ilgili olarak yargı mercilerine açılmış ve devam eden davalar hakkında 4046 sayılı Kanunun bu Kanunla değiştirilen 22 nci maddesi hükümleri uygulanır."

MÜFETTİŞLERİN DURUMU
Maddeye eklenen "Araştırmacı kadrolarına atanırlar" şeklindeki amir hüküm enedeniyle bütün denetim elemanları Araştırmacı olarak atama teklifi yapılacak daha sonrada ilgili kurumlarca Araştırmacı kadrosuna atanacaktır. Yıllarca denetim elemanı olarak çalışan bir memurun Araştırmacı kadrolarına atanması ne kadar hizmet gereklerine uygundur. Özellikle de şu ana kadar araştırmacının görev tanımının yapılmadığı dikkate alınırsa. Bu baülamda, Kanun tasarısında Araştırmacının görev tanımının yapılmaması da önemli bir eksikliktir. Diğer taraftan denetim elemanlarının araştırmacı olarak atanmalarından sonra ilgili kurumların denetim elemanı kadrosuna geçmeleri de hemen hemen imkansızdır. Çünkü, ilgili kurumların mevzuatları buna müsait değildir.

Bize göre yapılması gereken birkaç husus bulunmaktadır. Öncelikle denetim elemanlarının Araştırmacı olarak atama teklifi yapılması oldukça yanlış bir düzenlemedir. En azından bu grubun madde düzenleme metninden istisna tutulması yararlı olacaktır.

Daha sonra ise Araştırmacının görev tanımının yapılarak bu şekilde atanacak personelin mağduriyetinin önüne geçilmelidir. Bazı kurumlarda Araştırmacı olarak atananlara evrak memurluğu dahi yaptırıldığı görülmektedir. Bu kişilerin daha önceki görevlerinin üst düzey yöneticilik olduğu düşünüldüğünde görev tanımlarının ve hangi amirlerin emri altında çalışabileceklerinin belirlenmesinin yetişmiş insana verilecek en önemli değer olduğunu düşünüyoruz. Şayet genel müdür yardımcılığı yapmış bir insanın bir şefin emrinde çalışmasının doğru olmadığını düşünüyoruz. Bu insanların onurlarıyla oynanmaması açısından mutlaka Araştırmacının görev tanımı bu tasarıda yapılmalıdır.

MALİ HAKLAR
4046 sayılı Kanunun 22 nci maddesinde personelin mali haklarını düzenleyen kısmında da önemli düzenlemeler yapılmıştır. Yapılan değişiklikle yargıya intikal eden bir çok husus çözüme kavuşturulmuştur. Örneğin bazı kurumlar fark tazminatına fazla çalışma ücretini ilave etmiyor bazıları ise ediyordu. Yine fon vb.ödemelerde de ciddi sorunlar yaşanmaktaydı. Bu değişiklikle nakledilen personel için fark tazminata sadece fazla çalışmanın ilave edileceği başka bir ödemenin ilave edilemeyeceği hükme bağlanmıştır. Yine isteğe bağlı unvan değişikliğinde de fark tazminatının kesileceği tereddüde yer verilmeksizin açıklanmıştır. İsteğe bağlı başka kurum dışındaki yer değişikliğine de açıklık getirilmiştir. Çünkü, bu durum uygulamada sıkıntılar çıkarmaktaydı. Bu fıkrada eksik kalan husus fark tazminatının hesaplanmasında esas alınacak ödemelerin hangi tarihte dondurulacağı hususudur. Çünkü, bildirme ile atama teklifi ile atama arasında yaklaşık 90 günlük bir marj bulunmaktadır. Bu süre zarfında zam gelmesi halinde fark tazminatına esas unsurlara yansıtılacak mıdır? Bu hususların madde metninden çıkarılmasında ve uygulamada sıkıntı çıkacağını düşünüyoruz. Bize göre açıkça bu husus yazılmalıdır ki uygulamada sorun çıkmasın.

22'nci maddenin son fıkrasında yapılan değişikliğin eksik yanı ise görev tazminatının da makam tazminatına bağlı bir ödeme olmasına rağmen zikredilmediği görülmektedir. Halbuki temsil tazminatı zikredilmiştir. Bilindiği üzere temsil ve görev tazminatı makam tazminatının miktarına bağlı olarak yapılan bir ödemedir. Makam tazminatı 7000 ve daha yukarı olanlar temsil tazminatı almakta daha aşağı olanlarda görev tazminatı almaktadırlar. Bu düzenleme ile görev tazminatı şahsa bağlı bir hak değilmiş gibi bir husus ortaya çıkmaktadır. Uygulamada sorun çıkmaması açısından görev tazminatı da fıkrada yer almalıdır.

İSTİHDAM FAZLASI PERSONEL BİLGİLERİ BUNDAN SONRA ÖİB TARAFINDAN DPB'YE BİLDİRİLECEKTİR
4046 sayılı Kanunun birinci fıkrasında yapılan en önemli değişiklik fıkranın daha önceki halinde yer alan ?İtibaren onbeş gün içerisinde işlem sonuçları İdare tarafından ilgili kuruluşa bildirilir.İlgili kuruluş bildirim tarihinden itibaren otuz gün içerisinde memur ve sözleşmeli personelle ilgili bilgileri Devlet Personel Başkanlığına gönderir.? ibaresinde de görüleceği üzere, bu kuruluşlarda çalışan 657 sayılı Devlet Memurları Kanununa tabi personel ile sözleşmeli personel (kapsamdışı personel dahil) bundan sonra ilgili kuruluşlar yerine Özelleştirme İdaresi Başkanlığı tarafından diğer kamu kurum ve kuruluşlarına nakledilmek üzere Devlet Personel Başkanlığına bildirilecektir. Örnek vermek gerekirse Ziraat Bankasındaki istihdam fazlası personel bundan sonra Ziraat Bankası yerine Özelleştirme İdaresi Başkanlığı tarafından Devlet Personel Başkanlığına bildirilecektir.

EMEKLİLİK KADEME VE DERECESİ İLE KAZANILMIŞ HAK AYLIK DERECESİ SORUNLARI
Düzenlemede dikkati çeken bir husus da ?nakle tabi personelin, geçici 9 uncu madde dikkate alınmak suretiyle 657 sayılı Devlet Memurları Kanununa göre kazanılmış hak aylık derecesinden aşağı olmamak kaydıyla...? ifadesinin eklenerek, sözleşmeli personelin idare mahkemelerinde kazanılmış hak aylıklarından aşağı derecelere atandıkları yönündeki itirazlarının önlenmesi amaçlanmaktadır. 399 sayılı KHK'nın 2 sayılı cetveline tabi ve pozisyon esasına göre çalışan personel sosyal güvenlik açısından Emekli Sandığı Kanununa tabi olduğundan emeklilik kademe ve derecesini kazanılmış hak aylık ve derecesi olduğu iddiası ile idare mahkemelerine dava açmaktadırlar. Sözleşmeli personelin memur kadrolarına nakledildiğinde kazanılmış hak aylık ve derecesi geçici 9 uncu maddeye göre belirlenmekte ve çoğu zaman emeklilik derece ve kademesinin altında kalmaktadır. Bu konularda açılmış çok sayıda dava bulunmaktadır. Bu değişilik ve Kanuna eklenen geçici madde ile bu tür sorunlar çözümlenmektedir.

DEVLET PERSONELCE YAPILAN ATAMA TEKLİFLERİ OTUZ GÜN İÇİNDE SONUÇLANDIRILACAKTIR
Yeni düzenleme ile, Devlet Personel Başkanlığı tarafından gönderilen atama teklif yazısının atamayı yapacak kamu kurum veya kuruluşuna intikalinden itibaren otuz gün içerisinde bu kurum veya kuruluş tarafından atama işlemlerinin yapılması zorunluluğu getirilmektedir. Ayrıca kurum ve kuruluşlar atama ve göreve başlatma işlemlerinin sonucunu en geç onbeş gün içerisinde Devlet Personel Başkanlığına bildireceklerdir.

ATAMALAR 7201 SAYILI TEBLİGAT KANUNUNA GÖRE İLGİLİYE TEBLİĞ EDİLECEKTİR
Kuruluşun satılması veya devredilmesi halinde bu kuruluşta çalışan nakle tabi personelin ataması yapıldıktan sonra atama emri, ilgili personele atamayı yapan kurum veya kuruluş tarafından, istihdam fazlası personel için yapılacak atama emri ise kuruluşu tarafından 7201 sayılı Tebligat Kanunu hükümlerine göre tebliğ edileceği düzenlenmiştir.

NAKLEDİLEN PERSONEL DAHA ÖNCE ÇALIŞTIĞI KADRO VEYA POZİSYONUNA UYGUN KADROLARA ATANABİLECEKTİR
Yeni kurumunda görevine başlayan personel istekleri halinde, boş kadro bulunması ve ilgili mevzuatına uygun olması şartıyla eski kadro veya pozisyonuna uygun kadrolara kurumlarınca atanabileceklerdir. Yalnız yasanın ?isteğe bağlı olarak, atandıkları kurumdaki kadro unvan veya pozisyonlarında herhangi bir değişiklik olanlarla, başka kurumlara geçenlere fark tazminatı ödenmesine son verilir? şeklindeki yeni düzenleme de dikkate alındığında personel bu hükümden yararlandığında fark tazminatını kaybedecektir.

NAKLEDİLEN PERSONELİN YERİNE YENİ ELEMAN ALINMAYACAKTIR
Maddeye, istihdam fazlası personel bildiren kuruluşların aynı unvan, pozisyon ve görevler için hiçbir şekilde yeni personel alamayacakları ve bu kuruluşlardaki memur, sözleşmeli personel, kapsamiçi ve kapsamdışı personel statüleri arasında geçiş yapamayacakları belirtilmiştir. Özellikle uzun yıllardır programda olan kuruluşlarda, örneğin bir uzmanı istihdam fazlası personel kapsamında bildirdikten sonra aynı unvanda 5-10 personelin işe alındığı bilinmektedir. Yapılan bu düzenleme ile istismarların önlenmesinin amaçlandığı görülmektedir.

EMEKLİLİK
9- 4046 sayılı Kanunun 24 üncü maddesinde; özelleştirme programına alınan kuruluşlarda 5434 sayılı T.C. Emekli Sandığına tabi personelden; T.C. Emekli Sandığı Kanunu hükümlerine göre, hizmet süresi itibariyle emeklilik hakkını kazananlara bu hakkı kazandıkları tarihten itibaren iki ay içinde emekli olmayı istemeleri halinde, emeklilik ikramiyeleri % 30 (yüzde otuz) fazlasıyla ödeneceği hükme bağlanmıştı. Yeni tasarı ile maddede yapılan değişiklik ile, çalıştıkları kuruluşun özelleştirme programına alınmasından önce emeklilik hakkını kazananlara da bu kuruluşun özelleştirme programına alındığı tarihten itibaren başvurmaları halinde emekli ikramiyelerinin %30 fazla ödenmesi imkanı getirilmiştir.

İFP İÇİN KULLANILACAK KADRO SAYISI ARTTIRILMAKTADIR
Özelleştirme kapsamına alınan kuruluşlarda çalışan personelin durumuna uygun kadro bulunmaması halinde Bakanlar Kurulu Kararı ile sınıf, unvan ve derece değişikliği yapılmak suretiyle 190 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin 2'nci maddesinde sayılan kurumların, merkez ve taşra teşkilatları ile döner sermaye ve fonlarına tahsis edilebilecek kadro sayısı da 20000' den 30000 çıkartılmaktadır.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber