Gümrük Müsteşarlığı değişiyor

Gümrük müsteşarlığının teşkilat ve görevleri Hakkında kanun tasarısı 26 Mart 2010 tarihi itibariyle Bakanlar Kurulunca Meclis Başkanlığına sevk edilmiştir. Tasarıya göre bir ihtisas mesleği olarak "Gümrük Muayene Eksperi" ve "Gümrük Muhafaza Kaçakçılık ve İstihbarat Eksperi" adı altında iki yeni unvan oluşturulmuş ve bu unvanlara kurum içinden atama yapılmasına ilişkin düzenlemeler yer almıştır. Tasarı bağlamında yaptığımız bir değerlendirme için başlığa tıklayınız.

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 26 Mart 2010 18:37, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

REHBERLİK VE TEFTİŞ KURULU BAŞKANLIĞI

Gümrükteki Teftiş Kurulu Başkanlığı "Rehberlik ve Teftiş Kurulu Başkanlığı"na dönüştürülmüştür. Başkanlığın görevleri 7. maddede düzenlenmiştir. Müfettiş yardımcılığına alınma, müfettiş yardımcılığından müfettişliğe yükselme, Rehberlik ve Teftiş Kurulu Başkanlığı ile müfettişlerin çalışma usûl ve esasları yönetmelikle düzenlenecektir.

YURT DIŞI TEŞİKLATI

Daire Başkanı ve üstü görevler hariç olmak üzere, yurt dışı teşkilatındaki kadrolara atanacakların,
- müfettiş,
- kontrolör veya
- gümrük uzmanı olması
- ve en az altı yıl süreyle Müsteşarlıkta fiilen çalışmış olması şartı aranacaktır.

Yurt dışı teşkilatında görev süresi üç yıldır. Yurt dışında sürekli görevden yurt içindeki görevine dönenlerin yeniden yurt dışına atanabilmeleri için, merkez veya taşra teşkilatında en az üç yıl görev yapmış olmaları şarttır. Yukarıda belirtilen şartları taşıyanlar, yurt dışı teşkilatına sürekli görevle en fazla iki defa atanabilir.

ÜST DÜZEY KADROLAR İÇİN BÖLÜM MEZUNİYETİ ŞARTI

Müsteşar, müsteşar yardımcısı, müsteşarlık müşaviri, genel müdür, genel müdür yardımcısı, müstakil daire başkanı, daire başkanı, bölge müdürü, bölge müdür yardımcısı ve müdürlük görevlerine atanacakların;
- en az dört yıllık eğitim veren hukuk, siyasal bilgiler, iktisadî ve idarî bilimler, iktisat, işletme, maliye, kamu yönetimi ve uluslararası ilişkiler fakülteleri, yüksekokul veya bölümleri ile Müsteşarlık tarafından belirlenecek mühendislik bölümlerinden ya da bunlara denkliği Yükseköğretim Kurulu tarafından onaylanmış yurt dışındaki yükseköğretim kurumlarından mezun olmaları veya
- diğer öğretim kurumlarından lisans seviyesinde mezun olduktan sonra yukarıda belirtilen bölümlerden lisans üstü seviyede diploma almış olmaları şarttır. Bilgi İşlem Dairesi Başkanı kadrosuna çözümleyici, programcı ve istatistikçi unvanına sahip olanlardan da atama yapılabilir

KADRO KARŞILIĞI SÖZLEŞMELİ PERSONEL

Gümrük Müsteşarlığında; Müsteşar, müsteşar yardımcısı, Rehberlik ve Teftiş Kurulu Başkanı, I. Hukuk Müşaviri, genel müdür, genel müdür yardımcısı, müstakil daire başkanı, Müsteşarlık müşaviri, hukuk müşaviri, daire başkanı, gümrük ve muhafaza bölge müdürü, gümrük uzmanı, gümrük uzman yardımcısı ile merkez teşkilatı kadrolarında görev yapan tabip, diş tabibi, çözümleyici ve programcı kadroları karşılık gösterilmek kaydıyla, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu ve diğer kanunların sözleşmeli personel hakkındaki hükümlerine bağlı olmaksızın sözleşmeli personel çalıştırılabilecektir. Bu şekilde çalıştırılanlara yılda 4 ikramiye ve 2 teşvik ikramiyesi verilecektir.

GÜMRÜK UZMAN YARDIMCILIĞI İÇİN 30 YAŞ ŞARTI

Gümrük uzman yardımcılığı sınavına başvurabilmek için "Sınavın yapıldığı yılın Ocak ayının ilk günü itibarıyla otuz yaşını bitirmemiş olmak" gerekmektedir. Uzman tasarı taslağında yetişme dönemi 5 yıl olarak öngörülmesine rağmen, burada yine 3 yıllık bir yetişme dönemi öngörülmüştür. Uzmanlığa atanma sırasında KPDS'den (C) almış olmak şartı aranacaktır.

İKİ YENİ UNVAN

Gümrük müsteşarlığı için bir ihtisas mesleği olarak iki yeni unvan düzenlenmiştir.

Gümrük Muayene Eksperi: Müsteşarlık merkez ve taşra teşkilatında en az dört yıllık eğitim veren ve Müsteşarlıkça belirlenecek fakülte veya yüksekokullar ile bunlara denkliği Yükseköğretim Kurulunca onaylanan yabancı fakülte veya yüksekokullardan mezun olmak kaydıyla Gümrük Muayene Eksperi çalıştırılır.

Bu Kanunun yürürlüğe girdiği tarih itibarıyla Müsteşarlıkta görevli muayene memurlarından, en az dört yıllık eğitim veren yükseköğretim kurumlarından veya bunlara denkliği Yükseköğretim Kurulu tarafından onaylanmış yurt dışındaki yükseköğretim kurumlarından mezun olanlar, mükteseplerine uygun Gümrük Muayene Eksperi kadrolarına başka bir işleme gerek kalmaksızın atanmış ve bu şekilde atanmış sayılanlardan boşalan muayene memuru kadroları iptal edilmiş sayılır. Eğitim şartını taşımayan muayene memurları ise şahsa bağlı muayene memuru kadrosuna başka bir işleme gerek kalmaksızın atanmış sayılır. Mevzuatta Gümrük Muayene Memuru kadrolarına yapılan atıflar, Gümrük Muayene Eksperi kadrolarına yapılmış sayılır

Gümrük Muhafaza Kaçakçılık ve İstihbarat Eksperi: Gümrük Müsteşarlığı merkez ve taşra teşkilatında en az dört yıllık eğitim veren ve Müsteşarlıkça belirlenecek fakülte veya yüksekokullar ile bunlara denkliği Yükseköğretim Kurulunca onaylanan yabancı fakülte veya yüksekokullardan mezun olmak kaydıyla Gümrük Muhafaza Kaçakçılık ve İstihbarat Eksperi çalıştırılır.

Bu Kanunun yürürlüğe girdiği tarih itibarıyla Müsteşarlıkta görevli gümrük muhafaza memurlarından, en az dört yıllık eğitim veren yükseköğretim kurumlarından veya bunlara denkliği Yükseköğretim Kurulu tarafından onaylanmış yurt dışındaki yükseköğretim kurumlarından mezun olup bu Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren üç yıl içerisinde, yapılacak sınavda başarılı olan ve yapılacak eğitimi başarı ile bitirenler Gümrük Muhafaza Kaçakçılık ve İstihbarat Eksperi kadrolarına atanırlar.

SİLAH YETKİSİ

Müsteşar, Gümrük Muhafaza Genel Müdürü, Gümrük Muhafaza Genel Müdür Yardımcısı, Gümrük Muhafaza Genel Müdürlüğü Daire Başkanı, Gümrük ve Muhafaza Bölge Müdürü, Gümrük ve Muhafaza Müdürü, Gümrük Muhafaza Kaçakçılık ve İstihbarat Müdürü, Gümrük ve Muhafaza Müdür Yardımcısı, Gümrük Muhafaza Bölge Amiri, Gümrük Muhafaza Kaçakçılık ve İstihbarat Eksperi, Gümrük Muhafaza Kısım Amiri ve Gümrük Muhafaza Memuru genel kolluk kuvveti personeline tanınan silah taşıma, bulundurma ve kullanma yetkisine sahiptir. Bu personelin kullanacağı silah ve cephane Gümrük Muhafaza Genel Müdürlüğü tarafından temin edilir. (Madde 19)

Kanun tasarısının 20. maddesiyle 6136 sayılı Kanunda değişiklik yapılarak emekli olduktan sonra da Gümrük Müsteşarlığı görevinden ve gümrük muhafaza personelinden emekli olanlara da silah bulundurma yetkisi verilmektedir.

EMEKLİLİK İÇİN YAŞ HADLERİ

5434 sayılı Kanunun 40. maddesinde "Gümrük koruma memurları" için 50, "Gümrük koruma kısım amirleri" için 55 yaş yaddi tespit edilmiş olup, yeni düzenlemede bu sınırlar sırasıyla 55 ve 60'a yükseltilmektedir.

KONTROLÖRLERİN DURUMU

Bu Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren kontrolörler, Risk Yönetimi ve Kontrol Genel Müdürlüğü ile Müsteşarlıkça uygun görülecek diğer birim ve işlerde istihdam edilir.

Başkontrolör, kontrolör ve stajyer kontrolörlerin görev, yetki ve sorumlulukları ile çalışma usûl ve esasları yönetmelikle düzenlenir. Bu Kanunun yürürlüğe girdiği tarihte stajyer kontrolör kadrolarında çalışmakta olup işe giriş tarihinden itibaren üç yılını dolduranlardan üç yıl içinde yapılacak yeterlik sınavında başarı gösterenler kontrolör kadrolarına, sınavda başarılı olamayanlar Müsteşarlıkta durumlarına uygun başka kadrolara atanırlar. Bu Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren Müsteşarlıkta yeni stajyer kontrolör istihdam edilmez.

Bu fıkra hükümlerine göre stajyer kontrolörlükten kontrolörlüğe, bu Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten önce başmüdür, daire başkanı ve daha üst düzey kadrolara atanmış olanlardan başkontrolörlüğe ve yönetmelikte yer alan hükümlere göre kontrolörlükten başkontrolörlüğe yapılacak atamalar nedeniyle atanacaklar hariç olmak üzere, bu Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren kontrolör ve başkontrolör kadrolarına atama yapılmaz. Bu Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren stajyer kontrolör, kontrolör ve başkontrolör kadrolarının herhangi bir şekilde boşalması halinde, anılan kadrolar herhangi bir işleme gerek kalmaksızın iptal edilmiş sayılır.

3 UNVANDA İSİM DEĞİŞİKLİĞİ

Müsteşarlığa ait;
a) Haberleşme teknisyeni kadrolarının unvanı, teknisyen,
b) Dağıtıcı kadrolarının unvanı, hizmetli,
c) Muamele memuru kadrolarının unvanı, memur,
olarak değiştirilmiş ve anılan kadrolarda bulunanlar yeni unvanlı kadrolara başka bir işleme gerek kalmaksızın atanmış sayılır.

AVRUPA BİRLİĞİ UZMANLARI

Bu Kanunun yürürlüğe girdiği tarihte Avrupa Birliği Uzmanı ve Avrupa Birliği Uzman Yardımcısı kadrolarında çalışanlar, Gümrük Uzmanı ve Gümrük Uzman Yardımcısı kadrolarına başka bir işleme gerek kalmaksızın halen bulundukları kadro dereceleriyle atanmış sayılır. Avrupa Birliği Uzmanı kadrolarında geçirilen süreler Gümrük Uzmanı, Avrupa Birliği Uzman Yardımcısı kadrosunda geçirilen süreler Gümrük Uzman Yardımcısı kadrosunda geçmiş sayılır.

5000 YENİ KADROYA KPSS'YE GÖRE ATAMA

Bu Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren iki yıl içinde,

-Devlet Memurları Kanununda belirtilen genel ve özel şartları taşımaları kaydıyla, Müsteşarlık tarafından belirlenecek alan veya bölümlerde eğitim veren ön lisans ve lisans düzeyinde eğitim veren yükseköğretim kurumları ile bunlara denkliği kabul edilen yurt dışındaki yükseköğretim kurumlarından mezun olup,

- Müsteşarlık tarafından belirlenecek alan ve puan türlerine göre Kamu Personeli Seçme Sınavı başarı sırasına göre tespit edilecek her yıl için 2.500 kişi, merkezî yönetim bütçe kanunlarında yer alan açıktan veya naklen atamaya ilişkin kadro sayısı kısıtlamalarına tâbi olmaksızın, bu Kanunda öngörülen usûl ve esaslara göre Müsteşarlık tarafından belirlenecek kadrolara atanırlar.

GÜMRÜK TAŞRA TEŞKİLATINDA BİRLEŞTİRME

Müsteşarlığın taşra teşkilatında, Gümrük Başmüdürlüğü ile Gümrük Muhafaza Başmüdürlüğü şeklindeki iki başlılık ?Gümrük ve Muhafaza Başmüdürlüğü? şeklinde değiştirilmesi sonucu, iş ve işlem akışında ve personelin verimli kullanılmasında hem etkililik sağlanmış hem de personel eksikliği bir miktar giderilebilmiştir.

Tasarıyla Gümrük Müdürlükleri ile Gümrük Muhafaza Müdürlükleri ?Gümrük ve Muhafaza Müdürlüğü? ismi altında yapılandırılarak müdürlük bazında da iki başlılık ortadan kaldırılmaktadır.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber