Fiilen görev yapmayan başhekim yardımcılarının döner sermayesi (Konya İd. Mah. kararı)

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 05 Nisan 2010 12:27, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

SAĞLIK BAKANLIĞINA BAĞLI HASTANELERDE GÖREV YAPAN HEKİMLERDEN HAKSIZ YAPILAN DÖNER SERMAYE KESİNTİLERİNİN HUKUKA AYKIRI OLDUĞUNA KARAR VERİLDİ.

Bilindiği gibi Sağlık Bakanlığına bağlı hastanelerde başhekim yardımcısı olarak bilfiil görev yapan mikrobiyoloji ve/veya biyokimya uzmanları için aynı ay için iki döner sermaye hesaplaması yapılmakta (başhekim yardımcısı ve uzman doktor sıfatları ile ayrı ayrı) yüksek olan döner sermaye kısmı bilfiil tahakkuk ettirilmektedir. Örneğin başhekim yardımcısı sıfatı ile döner sermaye tahakkuk eden bir mikrobiyoloji uzmanı aynı anda ilgili hastanede mevcut olan mikrobiyoloji uzmanlarına ait döner sermaye kadrosuna da tekrar dahil edilmek sureti ile mikrobiyoloji uzmanları bölen paydasına da (diğer mikrobiyoloji uzmanlarının aleyhine olacak şekilde) dahil edilmektedir. Bu şekilde yapılan uygulamanın iptali istemi ile Konya 2. idare Mahkemesinde dava açtık. İlgili dava sonucunda yukarıda bahsettiğimiz uygulamanın hukuka aykırı olduğu açıkca karara bağlanmış ve davacının idareye yaptığı itiraz tarihinden geçerli olmak üzere geriye yönelik olarak geçmişteki döner sermaye farklarının yasal faizi ile birlikte davacıya ödenmesine karar verilmiştir.

T.C.
KONYA
2. İDARE MAHKEMESİ

ESAS NO : 2009/456
KARAR NO : 2009/1370

DAVACI : ??????
VEKİLİ : Av. Dr. Ahmet T. KEŞLİ, Pekintaş Plaza Kat 9, Büyükdere Cad. No:32 Mecidiyeköy/İSTANBUL, www.GroupLaw.com.tr, [email protected]

DAVALI : ??????..

DAVANIN ÖZETİ : Konya Eğitim ve Araştırma Hastanesinde uzman hekim ( mikrobiyoloji ) olarak görev yapan davacı tarafından, anılan hastanede başhekim yardımcısı ve konsültan hekim olarak görev yapan uzman hekim ?????'nun Ek Ödeme Yönetmeliğinin 17. maddesi uyarınca, bölümde yer alan ilgili branştaki uzman tabip sayısına dahil başhekim yardımcısının konsültan hekim olarak atandığı ve idareci kadrosunda görev yaptığı, bu nedenle mikrobiyoloji laboratuarından fiilen görev yapan doktorların çalışmalarının karşılığı olan döner sermaye ödemesinin hesabında bu kişininde yer alan ilgili branştaki uzman tabip sayısına dahil edilerek tesis edilen dava konusu işlemin hukuka aykırı olduğu ileri sürülerek iptali ile eksik yapılan ödemenin yasal faizi ile birlikte tazmini istenilmektedir.

SAVUNMANIN ÖZETİ : Döner sermayeden yapılan ek ödemelerde, mevzuat hükümleri ile konu hakkında Sağlık Bakanlığı görüşü esas alınmak suretiyle dava konusu işlemin tesis edildiği, dava konusu işlemin hukuka uygun olduğu ve davanın reddi gerektiği savunulmaktadır.

TÜRK MİLLETİ ADINA

Karar veren Konya 2. İdare Mahkemesi'nce, önceden tayin edilerek tebliğ edilen gün ve saatte yapılan duruşmaya davacının geldiği, davalı idareyi temsilen ???..'nın geldiği görülerek taraflara usulüne uygun söz hakkı verilip dinlendikten sonra dava dosyası incelenerek işin gereği düşünüldü:

Dava, Konya Eğitim ve Araştırma Hastanesinde uzman hekim ( mikrobiyoloji ) olarak görev yapan davacı tarafından, anılan hastanede başhekim yardımcısı ve konsültan hekim olarak görev yapan uzman hekimin Ek Ödeme Yönetmeliği'nin 17. maddesi uyarınca, bölümde yer alan ilgili branştaki uzman tabip sayısına dahil edilmesi suretiyle hesaplanan döner sermaye ek ödemesine ilişkin davalı idare işleminin iptali istemiyle açılmıştır.

Sağlık Bakanlığına Bağlı Sağlık Kurum Ve Kuruluşlarında Görevli Personele Döner Sermaye Gelirlerinden Ek Ödeme Yapılmasına Dair Yönetmelik'in "Kurumlarda net performans puanının hesaplanması" başlıklı 17. maddesinde,
" ( 1 ) Kurumlarda personelin net performans puanları aşağıdaki şekilde hesaplanır?.
b ) Baştabip Yardımcıları
Mesleğini serbest olarak icra etmeyen Baştabip Yardımcıları:
Mesleğini serbest olarak icra etmeyen Baştabip Yardımcıları için aşağıdaki formüllerle Net Performans Puanları hesaplanır. Yüksek bulunan Net Performans Puanı esas alınır.
1) Net Performans Puanı = ( Hastane Hizmet Puan Ortalaması X Hizmet Alanı Kadro ? Unvan Katsayısı ( Baştabip Yardımcıları Katsayısı ) X Aktif Çalışılan Gün Katsayısı X Serbest Meslek Katsayısı ) + ( Ek Puan X Aktif Çalışılan Gün Katsayısı X Serbest Meslek Katsayısı )
2) Net Performans Puanı = ( Tabip Muayene ve Girişimsel İşlemler Puanı X Hizmet Alanı Kadro ? Uzman Katsayısı ( Uzman Tabip ve Uzman Dış Tabibi Katsayısı veya Pratisyen Tabip ve Dış Tabibi Katsayısı ) X Serbest Meslek Katsayısı ) + ( Ek Puan X Aktif Çalışılan Gün Katsayısı X Serbest Meslek Katsayısı )
3) ( Değişik bent: 26/03/2008 ? 26828 S.R.G. Yön / 2. md.) Tabip Muayene ve Girişimsel İşlemler Puanı Bulunmayan Laboratuar Hizmetlerinde Çalışan Biyokimya, Mikrobiyoloji ve diğer İlgili Uzmanlar

Bu branş Tabipler için Net Performans Puanı, hastane kadro yatak sayısına göre aşağıdaki şekilde her bir Uzman Tabip için Hastane Hizmet Puan Ortalaması esas alınarak hesaplanır.

( Kadro yatak sayısı 250 veya 250'den az ise 1 Uzman Tabip
Kadro yatak sayısı 250'den fazla, 500 veya 500'den az ise 2 Uzman Tabip
Kadro yatak sayısı 500'den fazla, 1000 veya 1000'den az ise 3 Uzman Tabip
Kadro yatak sayısı 1000'den fazla ise 4 Uzman Tabip )
Net Performans Puanı = ( Hastane Hizmet Puan Ortalaması X Hizmet Alanı Kadro ? Unvan Katsayısı X Aktif Çalışan Gün Katsayısı X Serbest Meslek Katsayısı ) + ( Ek Puan X Aktif Çalışan Gün Katsayısı X Serbest Meslek Katsayısı )

Laboratuarda görev yapan her branş, yukarıda belirtilen kriter çerçevesinde kendi içerisinde olmak üzere ayrı şekilde değerlendirilir. İlgili branşta görev yapan uzman tabip sayısı hastane kadro yatak sayısına göre yukarıdaki şekilde belirlenen uzman tabip sayısından fazla ise, her bir uzman tabip için net performans puanı hesaplanırken, hastane hizmet puan ortalaması esas alınmayıp, hastane hizmet puan ortalamasının yukarıdaki şekilde hastane kadro yatak sayısına göre belirlenen uzman tabip sayısıyla çarpımının, uzman tabip sayısına bölümü esas alınarak, aşağıdaki şekilde hesaplanır. Bu bent kapsamındaki uzman tabiplerinden, askerlik, ücretsiz izin veya geçici görev sebebiyle görevinden ayrılanlar hariç olmak üzere diğer tüm nedenlerle fiilen görev yapmayanlar, bölende yer alan ilgili branştaki uzman tabip sayısına dahil edilir." hükmüne yer verilmiştir.

Dava dosyasının incelenmesinden; davacının Konya Eğitim ve Araştırma Hastanesinde mikrobiyoloji uzman hekim olarak görev yaptığı, Sağlık Bakanlığına Bağlı Sağlık Kurum Ve Kuruluşlarında Görevli Personele Döner Sermaye Gelirlerinden Ek Ödeme Yapılmasına Dair düzeltilmesi istemiyle Konya Eğitim ve Araştırma Hastanesi Baştabipliği'ne 16/04/2009 tarihinde başvurduğu, sonrasında anılan hastanede başhekim yardımcısı ve konsültan hekim olarak görev yapan uzman hekim?????..'nun, bölümde yer alan ilgili branştaki uzman tabip sayısına dahil edilmesi suretiyle hesaplanan döner sermaye ek ödemesine ilişkin davalı işleminin iptali istemiyle bakılan davanın açıldığı anlaşılmaktadır.

Uyuşmazlığın çözümü için, dava konusu işlem tarihi itibariyle davacının görev yaptığı Konya Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nin yatak sayısının 740 olduğu ( 13/02/2009 gün ve 5871 sayılı Sağlık Bakanlığı Tedavi Hizmetleri Genel Müdürlüğü yazısı ), mikrobiyoloji uzmanı kadrosunda 5 adet hekimin bulunduğu ancak fiilen 4 adet hekimin görev yaptığı, mikrobiyoloji uzman Başhekim yardımcısının konsültan hekim olarak anılan hastaneye ikinci görevle atandığı ve fiilen mikrobiyoloji laboratuarında görev yapmadığı hususları dosyadaki bilgi ve belgelerden anlaşılmaktadır.

Yukarıda anılan mevzuat hükümlerinin bir arada değerlendirilmesinden: Baştabip yardımcısı olarak görev yapan tabiplerin mesleğini serbest olarak icra etmiyor ise iki şekilde ek ödemelerinin hesaplanacağı; birincisi, yürütmekte olduğu idari görevinden dolayı baştabip yardımcıları için öngörülen katsayısı esas alınarak yüksek bulunan tutar üzerinden ek ödemenin yapılacağı, diğer yandan tabip muayene ve girişimsel işlem puanı bulunmayan laboratuar hizmetlerinde çalışan mikrobiyoloji uzmanlarının, bu branş tabipler için net performans puanı, hastane kadro yatak sayısına göre her bir uzman tabip için Hastane Hizmet Puan Ortalaması esas alınarak hesaplanacağı, laboratuarda görev yapan branşların (uyuşmazlığa konu mikrobiyoloji branşında), belirtilen kriter çerçevesinde kendi içerisinde olmak üzere ayrı şekilde değerlendirileceği, ilgili branşta görev yapan uzman tabip sayısı hastane kadro yatak sayısına göre belirlenen uzman tabip sayısından (Kadro yatak sayısı 500'den fazla , 1000 veya 1000'den az ise 3 Uzman Tabip) fazla ise, her bir uzman tabip için net performans puanı hesaplanırken, hastane hizmet puan ortalaması esas alınmayıp, hastane hizmet puan ortalamasının hastane kadro yatak sayısına göre belirlenen uzman tabip sayısıyla çarpımının, uzman tabip sayısına bölümü esas alınarak hesaplanacağı bu bent kapsamındaki uzman tabiplerden, askerlik, ücretsiz izin veya geçici görev sebebiyle görevinden ayrılanlar hariç olmak üzere diğer tüm nedenlerle fiilen görev yapmayanlar, bölende yer alan ilgili branştaki uzman tabip sayısına dahil edileceğinin anlaşılması gerektiği açıktır.

Olayda, Konya Eğitim ve Araştırma Hastanesinde işlem tarihinde fiilen 4 adet uzman hekimin görev yaptığı, kadro yatak sayısının 740 olmasından ötürü (Kadro yatak sayısı 500'den fazla, 1000 veya 1000' den az ise 3 Uzman Tabip) 1 adet uzman hekimin kadro fazlası olarak görev yaptığı, bu nedenle de her bir uzman tabip için net performans puanı hesaplanırken, hastane hizmet puan ortalaması esas alınmayıp, hastane hizmet puan ortalamasının hastane kadro yatak sayısına göre belirlenen uzman tabip sayısıyla çarpımının, uzman tabip sayısına bölümü esas alınarak hesaplanacağı, bununla birlikte uzman tabiplerden, askerlik, ücretsiz izin veya geçici görev sebebiyle görevinden ayrılanlar hariç olmak üzere diğer tüm nedenlerle fiilen görev yapmayanlar, bölende yer alan ilgili branştaki uzman tabip sayısına dahil edileceği, ancak konsültan hekim olarak atanan ve başhekim yardımcısı olarak görev yapan hekimin, mikrobiyoloji uzmanı ünvanı ile atanmadığı ve fiilen de mikrobiyoloji laboratuvarında görev yapmadığı, bu nedenle de mikrobiyoloji uzman hekimlerinin döner sermaye ek ödeme bölenine dahil edilemeyeceği anlaşıldığından, tesis edilen dava konusu işlemin hukuka aykırı olduğu sonuç ve kanaatine varılmıştır.

Diğer yandan ,davacını idareye yaptığı başvuru tarihinden eksik ödenen döner sermaye ek ödemelerinin de yasal faizi ile birlikte hesaplanarak ödenmesi gerektiği de açıktır.

Açıklanan nedenlerle ,dava konusu işlemin iptaline, davacının idareye yaptığı başvuru tarihinden itibaren eksik ödenen döner sermaye ek ödemelerinin yasal faizi ile birlikte hesaplanarak davacıya ödenmesine ,aşağıda dökümü yapılan 105.30 TL yargılama giderinin davalı idareden alınarak davacıya verilmesine ,artan posta ücretinin istemi halinde davacıya iadesine , kararın tebliğinden itibaren 30 gün içerisinde Danıştay'a temyiz yolu açık olmak üzere 24.12.2009 tarihinde oybirliği ile karar verilmiştir.

Başkan Üye Üye
HANNAN YILBAŞI SİNAN GÜLBAY VEDAT AYDOĞDU
38422 102691 101826

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber