Öğretmenlerin Beklentileri-3 (Özür grubu)

Öğretmen atama ve yer değiştirme yönetmelik taslağına ilişkin görüşleri iki dosya halinde yayımlamıştık. 1- Öğretmenlerin beklentileri (Zorunlu Hizmet), 2- Öğretmenlerin Beklentileri-2 (Yer değiştirmeler) ... Bugün üçüncü bir başlık olarak taslak ve taslak sonrasında Bakanlıkta yapılan toplantıda yapılan değerlendirmeler üzerinden "özür grubu" atamalarına değineceğiz. Şehit, gazi yakını, eş, sağlık, olağanüstü hal, çocuk öğrenimi, öğrenim, emeklilik, boşanma alanlarda özür grubu atamalarına ilişkin değerlendirme için başlığa tıklayınız.

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 14 Nisan 2010 07:01, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Özür grubu yer değiştirmeler herkesin hassasiyetle yaklaşması gereken bir konudur.

Maalesef en çok istismar edilen ve bakanlığı zora sokan konudur. Bu istismarlar nedeniyle iyi ile kötü, doğru ile yanlışın ayrılmasında güçlükler yaşanmaktadır. Bu bile özür grubuna farklı yaklaşımı haklı kılacak bir gerekçe değildir.

Şehit, gazi yakını, eş, sağlık, olağanüstü hal, çocuk öğrenimi, öğrenim, emeklilik, boşanma alanlarında özrü olanların başvurusuna açık olan bu grup yer değiştirmelerin istisnasız yerine getirilmesi gerekmektedir.

Bu noktada yapılan görüşmelerde her şeye rağmen bakanlığın da olumlu tavrı söz konusudur. Fakat öğrenci özrüne üniversite öğrencilerinin anne babasının da yararlanması yönündeki bazı talepler ile eş durumunda kamu görevlisi olmayanların eşleri için getirilen 360 iş gün prim ödeme şartının 180 güne indirilmesi yönündeki talepler uygun görülmemiştir.

Kadrolu bir öğretmenin aday öğretmeni yanına alabilmesi için adaylığının kaldırılması yani 365 gün (1 yıl) çalışması esasının getirildiği bir noktada başka meslek erbaplarından 180 iş günü yani 6 ay süre aramak bence de çokça haklı bir yaklaşım değildir.

Konuyu tek tek ele alacak olursak;

Tüm özür gruplarında adaylığın kaldırılması esası devam edecektir.

Şehit gazi yakınlarına koşulsuz yer değiştirme olanağı yönetmelikle hüküm altına alınacaktır.

Eş durumu özrüne il emri uygulaması getirilmesi noktasındaki haklı ve ısrarlı talepler bakanlıkça değerlendirilecektir.

Eş özründen yakın vilayetlerin de tercihe açılması konuşulup düşünülen konudur.

Eş durumu özrü yönetmelik taslağında olduğu gibi yılda 1 kez değil en az 2 kez yapılacaktır.

Sağlık özründe önceki uygulamaya devam edilecektir. Bakmakla yükümlü olunan anne baba için raporlarında ?başkasının yardımı olmadan hayatını idame etmesi zordur? ibaresi bulunanlara yer değiştirme hakkı verilecektir. Başka bakanlıklarda aranan o ilde (memurun bulunduğu ilde) tedavisinin mümkün olmama şartı aranmayacaktır.

Sağlık özrü de yılda birkaç kez yapılacak.

Olağanüstü hal; bu özür grubuna dahil olanlar savcılıktan alacakları belge ya da müfettiş raporuna göre yer değiştirebilecekler. Böylece hayati tehlikesi bulunan öğretmenlere kolaylık sağlanacak.

Sınavla girilen bir orta öğretimi kazanan çocuğun yanına öğrenim durumundan yer değiştirme istenebilecek.

Lisansüstü eğitim almak isteyenlerin zorunlu hizmetleri öğrenim durumu özrüne göre ertelenecek. Öğrenim süresince o ilin zorunluya tabi okullarında görev yapabilecek. Başka ilde lisansüstü öğrenim göreceklere öğrenimleri süresi ile sınırlı olmak üzere öğrenim görecekleri ilde görev yapma olanağı verilecek.

Emekli olan bir kişi 6 ay içerisinde emekli olmayan öğretmen eşini eş durumu özründen yanına alabilecek.

Boşanan eşler istedikleri taktirde görev yerlerinin il içinde değiştirilmesini talep edebilecekler ve boş norm bulunan kurumların listesine bakarak tercih yapabileceklerdir.

Özür grubu yer değiştirmeler için öngörülen genel çerçeveler bu şekilde. Özellikle sağlık ve eş durumu yer değiştirmelerde zorunlu hizmet şartı olmadan yer değiştirme olanağı tanınacaktır.

En düşündürücü olanlardan biri ise sağlık özrüne dayalı yer değiştirmelerdir. Toplantıda verilen bir örnek bunu en iyi şekilde açıklamaktadır: Kişiye bakanlıkça yer değiştirme olanağı verilmemiştir. Bunun üzerine toplantıda bulunan avukat hanım konuyu müvekkil adına yargıya taşımıştır. Yargı kararı lehte çıkmıştır. Büyük bir sevinçle öğretmene müjdeyi veren avukat hanım karşıdaki kişinin ?annem artık yok, öldü? cevabıyla karşılaşmıştır.

Bu nedenle hassas bir konudur özür grubu yer değiştirmeler. Varsa suistimal bunu tespit etmek devletin görevidir ve yapacağı tespitte en ağır cezayı uygulamalıdır. Görevden el çektirme dahil. Böylece gerçek hak sahipleri özür grubundan yer değiştirmiş olacaklardır. Bunu yapabilmek için de öncelikle tabir caizse adamı olanların istedikleri yerlere görevlendirilmelerinin önü alınmalıdır. Hukuk, mevzuat herkese eşit işletilmelidir.

Şehit ve Gazi yakınlarından özel bir şart aramak (adaylık, zorunlu hizmet?) abesle iştigal bir durum olacağından koşulsuz gerçekleştirilmelidir.

Maksut BALMUK

Eğitim Yöneticisi

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber