40 bin öğretmen alımı, seçim yatırımı mı?

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 26 Nisan 2010 00:14, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Önce başbakan Sayın Recep Tayyip ERDOĞAN'ın ?binlerce memur alacağız? açıklaması ardından bakan ŞİMŞEK'in ?40bin öğretmen 20bin polis alınacak?i açıklaması kamuoyunda büyük bir yankı bulmuştur.

Hükümetin istihdam politikası gibi sunulan bu söylemleri ele alacak olursak;

Bilindiği gibi yakın bir zamanda Türkiye, Anayasa referandumu nedeniyle seçimle karşı karşıya kalabilecektir. Ayrıca yaklaşık bir yıl sonra zorunlu genel seçim vardır. Bu alımların sandığa endeksli olduğunu söylemek doğru mudur?

Öncelikle söylemeliyiz ki 40bin öğretmen alımını seçime ya da sandığa bağlamak Hükümete karşı yapılan büyük bir haksızlıktır.

Fakat yapılacak 40bin öğretmen atamasını istihdam politikası, kriz nedeniyle artan işsizliği önleme politikası olarak lanse etmek de Türk Milletine karşı yapılan saygısızlık ve kandırmacadır.

Bildiğimiz gibi hükümet bu yıl Şubat ayında öğretmen alımı yapmamıştır. Gelecek yıl da şubat ayında atama yapmayacağını ilan etmiştir.

Bu durumda Haziran ayında 10bin, Ağustos ayında ise 30bin öğretmen alımı yapılacaktır.

Haziran ayında yapılacak atama Şubat ayında yapılmayan atamanın yerine gerçekleşecektir. Yalnız unutulmamalıdır ki Haziran ayında atanacak öğretmenler atanır atanmaz maaş almaya başlamayacaklar, Ağustos ataması ile atanacak öğretmenlerle maaş almaya başlayacaklardır. 10bin atamanın Şubat ataması yerine yapılan Haziran ataması olduğunu düşündüğümüzde geriye 30bin öğretmen alımı kalmaktadır.

30bin öğretmen alımının 20binini Ağustos ataması olarak düşündüğümüzde geriye kalan 10bin atama 2011 Şubat atamasının yerine yapılacak atamadır.

Çünkü MEB yaptığı açıklamalarda eğitim öğretimi kesintiye uğratmamak adına Şubat ataması yapmayacağını atamaları tek seferde Ağustos'ta gerçekleştireceğini açıklamıştır. Yani 2010-2011 Öğretim yılı için yapılacak atama sayısı 30bin'dir.

Şubat atamalarını tatil döneminde gerçekleştirmeyi beceremeyen MEB bu atamaların eğitim öğretimi aksattığı kılıfına kendini sığdırmaya çalışmaktadır. Oysa ki karne tatili başlamadan işlemler tamamlansa ve dönem başında öğretmenleri başlatabilse sorun kalmayacaktır. Öğrenciler, alanında uzman olmayan ücretli öğretmenlerin elinde bir gün bile az kalsalar eğitim adına kardır.

Şubat atamasına bu kadar karşı çıkan bakanlığa tavsiyemiz bari Ağustos'ta yeterli atama yapılması yönünde olmuştur. Bakanlık Ağustos'ta atama yaparken o öğretim yılı için planladığı kadar atamayı bir arada tamamlayacaktır.

40bin öğretmen ataması olarak lanse edilen istihdam atamasının büyük bir kısmının emekliye ayrılan öğretmenlerin yerlerine yapılacak atamalar olacağını tekrar hatırlatmaya gerek bile yoktur.

Eğer gerçekten istihdam yaratılacaksa tabii ki bu işin eğitimden başlaması gerekir. Çünkü en büyük kadro açığı bu alanda olduğu gibi ülke geleceği için en ehemmiyetli konu da budur.

Hükümet istihdamda samimi ise bu yıl herkesi şaşırtarak en azından 70bin öğretmen alımı yapmalıdır. Bırakın zorunlu hizmet bölgelerini zorunlu hizmet bölgesi olmayan 1.bölgede dahi öğretmen açığı 70bin civarındadır.

Tekrar söylemeliyim ki yapılan açıklamayı seçime bağlayanlar hükümete haksızlık yaptıkları gibi bunu istihdam, kriz yönetimi politikası olarak sunanlarda millete karşı haksızlık ve saygısızlık yapmaktadırlar.

Sayın başbakan ve bakanın açıklamasından sonra halk arasında dolaşan cümleler ?bakın 40bin öğretmen alacaklarmış ne kadar iyi ? şeklindedir. Hükümetin duymak istediği ve beklentilerini karşılayacak sözler ise bunlar ve tatmin olacaklarsa bunlardan söyleyeceğimiz yoktur. Fakat halka karşı samimi iseler bu açıklamanın yanında toplam öğretmen açığı ile diploması ile açıkta, işsiz bekleyen öğretmen adayı sayısını da açıklamalıdırlar.

Kamuoyundan bizi takip edenlere belirtelim ki öğretmen açığı mevcut durumda 150bin (sınıf mevcutları ve okullaşma oranı Avrupa standartına ulaştığında bu sayı daha fazla) , açıkta, işsiz bekleyen öğretmen adayı sayısı ise 300bin civarındadır.

Gerçeği yansıtmayan, yarısı Şubat atamalarına tekabül eden 40bin öğretmen alımı eğitimde hangi açığı kapatır buna biz değil kamuoyu karar versin?

Maksut BALMUK

Eğitim Yöneticisi

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber