Üyelerin, TBMM'nin sitesinden link verdiği sözleşmeliye kanun teklifi aynen yasalaşmadı

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 18 Haziran 2010 01:33, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

70 bin öğretmen kadrosu ihdas edilmesinin sözleşmeli öğretmene kadro verilmesi anlamına gelmediğini dün haberleştirmiştik.

70 bin öğretmen kadrosu ihdasını öngörenn kanun, 5997 sayılı Kanundur. TBMM'nin sitesindeki linki için tıklayınız. TBMM Genel Kurulunda Haziran ayı içinde kabul edilen kanunlar bu adreste yayımlanmıştır.

Bu kanun Meclis Genel Kurulunda görüşülmeden önce, Plan ve Bütçe Komsiyonunda görüşülmüştür. Plan ve Bütçe Komisyonu benzer yönde çok sayıda kanun teklifi olduğu için, bu teklifleri birleştirmiştir. http://www.tbmm.gov.tr/sirasayi/donem23/yil01/ss508.pdf adresinde yer alan komisyon raporunda, teklifleri birleştirilen önergeler yer almaktadır.

MHP'li vekiller tarafından verilen "Milli Eğitim Bakanlığında Sözleşmeli Statüde Çalıştırılan Öğretmenlerin Memur Kadrolarına Atanması Hakkında Kanun Teklifi" başlığını taşıyan teklif de, kanunlaşan 5997 sayılı Kanunun içine konulmuştur. Ancak komisyon görüşmelerinde kanun teklifinde yer alan "sözleşmeli statüde çalışan öğretmenler memur kadrolarına atanmış sayılır" yönündeki hükümler çıkarılmıştır. MHP'li vekiller bu hususa itiraz etmiştir. İtirazlar için tıklayınız. (63 ve 64. sayfa)

MHP Grubu adına Mustafa Kalaycı yaptığı konuşmada "Milliyetçi Hareket Partisi milletvekilleri olarak 29 Mart 2010 tarihinde Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığına verdiğimiz ve benim de İmzamın bulunduğu (2/646) esas no.lu Millî Eğitim Bakanlığında Sözleşmeli Statüde Çalıştırılan Öğretmenlerin Memur Kadrolarına Atanması Hakkında Kanun Teklifi, Plan ve Bütçe Komisyonunda yapılan görüşmelerde diğer tasarı ve tekliflerle birleştirilerek görüşülmüştür. Ancak, ihdas edilen memur kadrolarına sözleşmeli öğretmenlerin atanarak sözleşmeli öğretmen uygulamasına son verilmesini öngören teklifimizdeki maddeler dikkate alınmamıştır." demiştir.

Özetle, her ne kadar http://www2.tbmm.gov.tr/d23/2/2-0646.pdf adresinde yer alan kanun teklifinin yasalaştığı belirtilmiş ise de, yukarıda yer verdiğimiz üzere, bu ve buna benzer kanun teklifleri, 30 bin polis ve 70 öğretmen kadrosu ihdasını öngören kanun içinde birleştirilmiştir. Bu birleştirme sırasında, sözleşmeliye kadro verilmesini öngören açık hükümler asıl metne yazılmamıştır. Birleştirilen tüm teklifler http://www.tbmm.gov.tr/sirasayi/donem23/yil01/ss508.pdf adresindeki komisyon raporunda detaylı bir biçimde yazılmıştır. Bu raporda asıl olan en sonda yer alan komisyon raporudur.

Dolaysıyla dün belirtmiş olduğumuz gibi ortada, MEB'de sözleşmeli öğretmen olarak çalışanların kadrolu öğretmenliğe geçirilmesini öngören açık bir hüküm bulunmamaktadır. Kanunlaşan metin http://www.tbmm.gov.tr/kanunlar/k5997.html adresinde yayımlanmıştır. Bu kanun, Cumhurbaşkanı tarafından onaylandıktan ve Resmi Gazetede yayımlandıktan sonra yürürlüğe girecektir.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber