Devlet Memurlarının Hastalık Raporları ile Hususlar

Devlet memurlarına tek hekimce veya sağlık kurulunca veya serbest tabiplerce rapor verilebilmesi hususları ve bu konuda ortaya çıkan sorunlara ilişkin bilgiler bu bölümde yer almaktadır.

Haber Giriş : 15 Nisan 2003 00:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Hastalık Raporları



Hastalık raporları hasta memurun tedavisi sırasında tabipçe veya sağlık kurullarınca verilmektedir. Bazı hallerde Sağlık Memuru, Hemşire ve Ebelerde hastalık belgesi düzenleyebilmektedir. Ayrıca özel sağlık kurumları ve serbest tabipliklerde hastalık raporu düzenleyebilmektedir. Aşağıda tüm hususlar ayrıntılı bir şekilde açıklanmış ve konuyla ilgili sorunlara değinilmiştir.

Doktorlar tarafından verilen hastalık raporları kurum amirlerince hastalık iznine dönüştürülmektedir. Kurum amirlerinin verilen hastalık raporlarını hastalık iznine dönüştürmelerinde her hangi bir takdir hakları yoktur. Yani bu işlemi yapmak zorundadırlar.


A. Resmi Sağlık Kurullarınca Verilecek Hastalık Raporları


Genel ve katma bütçeli idarelere, KİT'lere, Özel İdarelere ve Belediyelere, Tıp Fakültelerine bağlı yataklı veya yataksız tedavi kurumlarına Resmi Sağlık Kurumu denir.

Sağlık kurulu raporları Resmi Sağlık Kurullarınca verilir. Bu kurullar,
a) On yıla kadar (on yıl dahil) hizmeti olanlara altı aya kadar,
b) On yıldan fazla hizmeti olanlara on iki aya kadar,
c) Kanser, verem ve akıl hastalıkları gibi uzun süreli bir tedaviye ihtiyaç gösteren hastalığa yakalananlara on sekiz aya kadar,
rapor verebilir.

(a) ve (b) bentlerinde, memurların hizmet sürelerine göre düzenleme yapılmış ve harhangi bir hastalık adı belirtilmemiştir. Bu yolla tedavisi daha kısa sürede mümkün olabilecek hastalıkların tedavisi amaçlanmıştır. Ancak (c) maddesinde uzun süreli tedaviye ihtiyaç gösteren hastalıkların adları belirtilmiş ve verilecek raporlar için memurları hizmet süreleri yönünden bir kısıtlama getirilmemiştir.

B. Tek Hekimce (Resmi Sağlık Kuruluşu) Verilecek Hastalık Raporları

Hükümet sağlık ocağı, belediye ve kurum tabiplerine Resmi Sağlık Kuruluşu denir.Tabipler bir hastaya 20 güne kadar hastalık raporu verebilir. Memurların Hastalık Raporlarını Verecek Hekim ve Resmi Sağlık Kurulları Hakkındaki Yönetmeliğin 8. maddesinde tek hekimlerin, değişik tarihlerde düzenledikleri ve 20 günden fazla olmayan hastalık raporları ile bir memura yıl içinde (sağlık kurullarının onayına gerek olmaksızın) 40 güne kadar rapor verebileceği belirtilmiştir.

Hekimce bir memura değişik tarihlerde düzenlenen ve 40 günü aşan tek hekim raporlarının sağlık kurullarınca onaylanması gereklidir.

C. Sağlık Memuru, Hemşire ve Ebelerin Verebilecekleri Raporlar


Resmi ve özel hekim bulunmaması ve hastanın tıbbi sebeplerle veya ulaşım şartlarının elverişsizliği yüzünden hekim veya sağlık kurulu olan bir yere gönderilememesi halinde, sağlık memuru, hemşire ve ebeler 7 güne kadar memur hakkında hastalık belgesi düzenleyebilirler.

Ancak bu belgenin geçerli sayılabilmesi için bunların İl Sağlık Müdürlüğünce veya bu kuruluş tarafından belirlenen bir hekim tarafından oanylanması zorunludur.

D.Serbest Tabip veya Özel Sağlık Kurullarının Verebilecekleri Hastalık Raporları


Gerçek veya tüzel kişiler tarafından kurulmuş yataklı veya yataksız tedavi kurumları ile tedavi amacıyla hasta kabul eden ve sağlık bakanlığınca işletme müsaadesi verilmiş bulunan içmece ve kaplıcalar "Özel Sağlık Kurumu", serbest tabiplikler ise "Özel Sağlık Kuruluşu" sayılır.

Özel sağlık kurumu veya özel sağlık kuruluşarına acil vakalar halinde başvurulabilmektedir. Memurlar acil hallerde resmi sağlık kurumu veya kuruluşuna başvurma imkanı olmadığı takdirde, serbest tabibe veya özel sağlık kuruluna başvurabilmektedir. Bu hallerde düzenlenen hastalık raporları uyarınca hastalık izni verilebilmesi için raporda olayın acil olduğunun belirtilmiş olması şarttır.

Hastalık izni vermeye yetkili amirler (Merkezde kurum amiri, İllerde kurum amirinin teklifi üzerine mülki amir, yurt dışında misyon şefi hastalık izni vermeye yetkili amirdir.) lüzum gördükleri taktirde hastalık raporlarının acil bir olay üzerine düzenlenip düzenlenmediğini, en yakın resmi sağlık kurulu vasıtasıyla tetkik ettirebilirler.

Diğer taraftan, hastanın gönderildiği resmi sağlık kurumunda yer bulunmaması veya teknik sebepler dolaysıyla burada tedavisine imkan olmadığının kurumun baştabibi tarafından resmen bildirilmesi halinde hasta, bağlı olduğu kurumun tabibi varsa buraca, yoksa hükümet tabipliğince, aynı yerde istenilen tedaviyi sağlayabilecek başka bir resmi sağlık kurumu bulunuyorsa oraya, yoksa bunu sağlayabilecek en yakın diğer bir yerdeki resmi bir sağlık kurumuna veya özel bir sağlık kurumuna sevk edilebilirler.

E. Sağlık Raporları İle İlgili Karşılaşılan Sorunlar


1.Sağlık Raporlarının Onaylanmaması
Devlet Memurları Tedavi Yardımı ve Cenaze Giderleri Yönetmeliğinde belirtilen usul ve esaslara uyulmaksızın alınan hastalık raporlarına dayanılarak hastalık izni verilemez. Bu durumda raporun hastalık iznine çevrilmemesi halinde, memur uyarılır ve göreve başlaması istenir. Göreve başlamayan memurlar izinsiz ve özürsüz olarak görevlerini terketmiş sayılarak haklarında 657 sayılı Kanunun göreve gelmeme ile ilgili hükümleri uygulanır.
Tek hekimlerce bir memura verilen hastalık raporlarının toplamının 40 günü geçmesi halinde, 40 günü aşan raporlar kurumun veya İl Sağlık Müdürlüğünün belirleyeceği belirleyeceği resmi sağlık kurullarınca onaylanması gereklidir. Bu halde 40 günü aşan raporların onaylanmaması halinde ilgili memur uyarılır ve göreve başlaması istenir. Göreve başlamayan memurlar izinsiz ve özürsüz olarak görevlerini terketmiş sayılarak haklarında 657 sayılı Kanunun göreve gelmeme ile ilgili hükümleri uygulanır.

2. Değişik Hastalıklar Nedeniyle Alınan Sağlık Kurulu Raporları Bir Yılı Aşabilir mi?
657 sayılı Kanunun 105. Maddesinde sağlık kurullarının verebileceği sağlık kurulu raporları ile ilgili olarak,
a) On yıla kadar (on yıl dahil) hizmeti olanlara altı aya kadar,
b) On yıldan fazla hizmeti olanlara on iki aya kadar,
c) Kanser, verem ve akıl hastalıkları gibi uzun süreli bir tedaviye ihtiyaç gösteren hastalığa yakalananlara on sekiz aya kadar,
rapor verilebileceği hüküm altına alınmıştır.

Devlet Personel Başkanlığı konu ile ilgili olarak verdiği mütalaada; bir personel için aynı hastalık sebebiyle bir yıl veya daha fazla bir süre arayla verilen ve ayrı ayrı hastalıklar sebebiyle verilen hastalık izinlerinin toplanması mümkün olamayacağını belirtmiştir.

Bu hususu örnekleyecek olursak;

On yıla kadar hizmeti olan bir memur (x) hastalığından dolayı 5 aylık bir sağlık kurulu raporu, daha sonra da (y) hastalığından dolayı 6 ay rapor alabilir. Bu durumda alınan raporların sürelerinin toplanması yoluna gidilemez.

3. Tüp Bebek Tedavisi Nedeniyle Memura Hastalık İzni Verilip Verilemeyeceği.
Devlet Personel Başkanlığı verdiği mütalaada; hastalık raporu vermeye yetkili hekimler veya resmi sağlık kurullarınca düzenlenecek raporla belgelendirilmesi halinde, ilgili personelin Devlet Memurları Kanunun değişik 105. Maddesi hükmü uyarınca sıhhi izin verilebileceğini belirtmiştir.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber