Başbakanlık'tan Önemli Genelge: Naklen ve Açıktan Atamalar Durduruldu

Haber Giriş : 20 Temmuz 2003 02:49, Son Güncelleme : 02 Haziran 2018 14:37
Başbakanlık'tan Önemli Genelge: Naklen ve Açıktan Atamalar Durduruldu

Başbakanlık'tan Önemli Genelge: Naklen ve Açıktan Atamalar Durduruldu

19.7.2003 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan 2003/42 nolu Başbakanlık Genelgesi ile açıktan ve naklen atamalar durdurulmuştur. Genelgede 16 istisna yer almaktadır. Ayrıca, ivedi ve zorunlu hallerde Başbakanlıktan izin alınması halinde istisna kapsamı dışındaki atamalar da yapılabilecektir. Genelge, 19.7.2003 tarihi itibariyle yürürlüğe girmiş olup, 4603 sayılı Kanun dışındaki tüm kamu kurumlarını ve işçi, memur ve sözleşmeli personel gibi atama türlerinin tümünü kapsamaktadır. Genelgeye ilişkin olarak sitemiz uzmanlarının yorumları aşağıda yer almaktadır.
1- Genel Bütçeye dahil dairelerin kurum içi naklen atamaları; Genelge kapsamındaki tüm kamu kurumlarındaki zorunlu yer değiştirmeye tabi atamalar ve eş durumu nedeniyle yapılacak naklen atamalar istisna kapsamındadır. Bu çerçevede, a-) Genel bütçe dışındaki kurum ve kuruluşların (katma, özel, vb) kurum içi naklen atamalar durdurulmuştur. b-) Genelge kapsamındaki tüm kamu kurumlarındaki öğrenim, istek ve sağlık nedenlerinden dolayı yapılacak naklen atamalar durdurulmuştur.

2- Daha önceki genelgelerde genel olarak istisna kapsamına alınan Profesör ve Doçent kadroları dışındaki öğretim elemanlarının açıktan atamaları durdurulmuştur. Ayrıca, Tıpta Uzmanlık Sınavlarında başarılı olanların araştırma görevlisi kadrolarına atanmaları da istisna kapsamında sayılmıştır.

İSTİFA SONRASI DÖNÜŞLER DURDURULMUŞTUR
3- Daha önce memuriyeti olup da istifa etmiş olanların yeniden memuriyete dönüşünü kapsayan açıktan atamalar durdurulmuştur.

4- ÖSYM tarafından yapılan sınavlar sonucunda yapılacak atamalar istisnadır. Bu atamalar yapılmaya devam edilecektir.

5- Mükteseben yapılacak derece terfileri ve görevde yükselme sınavı sonucunda yapılacak atamalar istisna kapsamınadadır.

6- Özel kanunlarla kurulmuş olan kurul, üst kurul, kurum, enstitü ve sair adlarla kamu tüzel kişiliğini haiz kamu kurum ve kuruluşlarına yapılacak naklen ve açıktan atamalarda 2003/18sayılı Genelgenin uygulanmasına evam edilecektir.

7- İl özel idareleri ve belediyeler ile bunların kurdukları birlik, müessese ve işletmeler, memur ve sürekli işçi kadrolarına açıktan atama suretiyle personel almak için İçişleri Bakanlığı kanalıyla Devlet Personel Başkanlığına başvuracaklardır. Bu Başkanlık talepleri değerlendirdikten sonra Başbakanlığa intikal ettirecek ve Başbakanlıkça verilecek izin çerçevesinde işlem tesis edilecektir.

BELEDİYELERDEN DİĞER BİR BELEDİYEYE VE DİĞER KAMU KURUMLARINA NAKLEN GEÇİŞLER DURDURULMUŞTUR
8-
Belediyeler arasındaki nakiller ile belediyelerden diğer kamu kurumlarına geçişler durdurulmuştur.

9- Eleman Temininde Güçlük Yerlerde Sözleşmeli Sağlık Personeli Çalıştırılmasına ilişkin Kanun tasarısına eklenen ek maddeye göre "Kamu kurum ve kuruluşlarının uzman (T.U.T.G), uzman tabip, tabip ve diş tabibi ve eczacı kadrolarına yapılacak açıktan atamalarda, açıktan atama izni alınmasına gerek yoktur." Bu Kanun tasarısı TBMM'ce kabul edilmiş olup, 19.7.2003 tarihi itibariyle Cumhurbaşkanlığında onay aşamasındadır.

10- 8.5.2002 tarihli ve (2002/13) sayılı Genelge ile 8.8.2002 tarihli ve (2002/31) sayılı Genelge yürürlükten kaldırılmıştır.


19.7.2003 tarihli Resmi Gazetede Yayımlanan 2003/42sayılı Başbakanlık Genelgesi

Uygulanmakta olan ekonomik program ve yürütülen Kamu Yönetimi Reformu çalışmaları çerçevesinde, kamu sektöründeki istihdamın rasyonalizasyonu amacıyla, genel ve katma bütçeli idareler, kamu iktisadi teşebbüsleri ve bağlı ortaklıklar, bütçenin transfer tertibinden yardım alan kuruluşlar, özel bütçeli kuruluşlar, il özel idareleri ve belediyeler ile bunların kurdukları birlik, müessese ve işletmeler, özelleştirme programına alınmış kamu payı ağırlıklı kuruluşlar, fonlar, kefalet sandıkları, döner sermayeler, 4603 sayılı Kanuna tabi olanlar dışındaki kamu bankaları ile diğer kamu kurum ve kuruluşlarında;

- Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi tarafından yapılan sınavlar sonucunda yapılacak atamalar,

- Hakim ve Savcılık mesleklerinde bulunanlar ile bu meslekten sayılan görevlere yapılacak atamalar,

- Genel Bütçeye dahil dairelerin kurum içi naklen atamaları,

- Zorunlu yer değiştirmeye tabi atamalar,

- Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu Genel Müdürlüğü'nün bakım ve koruması altında bulunan ve 3413 sayılı Kanun kapsamına giren atamalar,

- 3713 sayılı Kanuna 4131 sayılı Kanunun 3 üncü maddesi ile eklenen ek 1 inci maddede belirtilen oranlarda işe alınmaları veya atanmaları gerekenlerin atanmaları,

- Müşterek kararla yapılacak atamalar,

- Kamu kurum ve kuruluşlarında çalışmakta iken emekliliğini talep eden ve emekliye sevk edilen, ancak, ilgili sosyal güvenlik kuruluşlarınca hizmet sürelerinin yetersizliği tespit edilerek kalan süreyi tamamlamak üzere görevlerine devamı öngörülen personelin atanmaları,

- Vatani görevlerini yapmak üzere görevlerinden ayrılıp terhislerini müteakip tekrar eski görevlerine dönmek isteyenler ile ücretsiz izin bitimi yapılacak atamalar,

- Tıpta Uzmanlık Sınavlarında başarılı olanların araştırma görevlisi kadrolarına atanmaları,

- Sakat ve eski hükümlüler ile Devlet burslusu olarak yurt dışına gönderilen öğrencilerin akademik eğitimlerini tamamlamalarını müteakip atanmaları,

- Doçent ve profesör kadrolarına yapılacak atamalar,

- Eş durumu nedeniyle yapılacak naklen atamalar,

- Yargı kararlarının uygulanması nedeniyle yapılacak atamalar,

- Müfettiş raporu veya soruşturma sonucu yapılması gereken atamalar,

- Mükteseben yapılacak derece terfileri ve görevde yükselme sınavı sonucunda yapılacak atamalar,

dışındaki her türlü naklen ve açıktan personel atamaları ikinci bir talimata kadar durdurulmuştur.

Ancak; kamu hizmetlerinde aksamaya meydan verilmemesi amacıyla ivedi ve zorunlu hallerde yapılacak atamalar için Başbakanlıktan izin alınacaktır.

2003/18 sayılı Genelge kapsamındaki atamalar için, söz konusu Genelge ile belirlenen usul ve esasların uygulanmasına devam edilecektir.

İl özel idareleri ve belediyeler ile bunların kurdukları birlik, müessese ve işletmeler, memur ve sürekli işçi kadrolarına açıktan atama suretiyle personel almak için İçişleri Bakanlığı kanalıyla Devlet Personel Başkanlığına başvuracaklardır. Bu Başkanlık talepleri değerlendirdikten sonra Başbakanlığa intikal ettirecek ve Başbakanlıkça verilecek izin çerçevesinde işlem tesis edilecektir.

8.5.2002 tarihli ve (2002/13) sayılı Genelge ile 8.8.2002 tarihli ve (2002/31) sayılı Genelge yürürlükten kaldırılmıştır.

Bu Genelge yayımı tarihinde yürürlüğe girer.


2003/18 sayılı Başbakanlık Genelgesi
Uygulanmakta olan ekonomik program ve kamu kesiminde alınacak tasarruf önlemleri çerçevesinde, kamu kurum ve kuruluşlarında bulunan istihdam fazlası personelin ihtiyacı bulunan diğer kamu kurum ve kuruluşlarına nakli ayrı bir önem taşımaktadır. Atıl durumdaki kapasitenin en ekonomik şekilde değerlendirilmesini sağlamak ve uygulamaları yakından izlemek amacıyla aşağıdaki tedbirlerin alınması gerekli görülmüştür.

Genel bütçeye dahil daireler ile katma bütçeli idareler, bunlara bağlı döner sermayeli kuruluşlar, kanunla kurulan fonlar, kefalet sandıkları, sosyal güvenlik kuruluşları ile genel ve katma bütçelerin transfer tertiplerinden yardım alan kuruluşlardan, özel kanunlarla kurulmuş olan kurul, üst kurul, kurum, enstitü ve sair adlarla kamu tüzel kişiliğini haiz kamu kurum ve kuruluşlarına yapılacak naklen atamalarda, personelin çalıştığı kuruluş tarafından, Devlet Personel Başkanlığı, Maliye Bakanlığı ve Başbakanlıktan izin alınacak, muvafakat işlemi bu izinler tamamlandıktan sonra gerçekleştirilecektir.

Özel kanunlarla kurulmuş olan kurul, üst kurul, kurum, enstitü ve sair adlarla kamu tüzel kişiliğini haiz kamu kurum ve kuruluşlarına ait kadrolara yapılacak her türlü açıktan atamalarda ise Devlet Personel Başkanlığı ve Başbakanlıktan izin alınacaktır.
Bilgilerini ve gereğini rica ederim.
Recep Tayyip ERDOĞAN
Başbakan


2002/13 sayılı Başbakanlık Genelgesi

ILGI : a) 02.04.1997 tarih ve B.02.0.PPG.0.12-383-6320 (1997/16),
b) 29.07.1998 tarih ve B.02.0.PPG.0.12-320-13230 (1998/24),
c) 13.01.1999 tarih ve B.02.0.PPG.0.12-320-01062 (1999/9),
d) 13.09.2000 tarih ve B.02.0.PPG.0.12-320-16333 (2000/25),
e) 01.05.2001 tarih ve B.02.0.PPG.0.12-320-6935 (2001/23)
f) 03.12.2001 tarih ve B.02.0.PPG.0.12-320-19611 (2001/51) sayılı genelgeler,
g) 16.10.2001 tarih ve 2001/3151 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı.

Uygulanmakta olan ekonomik program gereğince 2002 Yılında kamu kesiminde alınacak tasarruf önlemlerinden bir bölümü ilgi (f) genelge ile yürürlüğe konulmuştur. Özelleştirme uygulamaları nedeniyle, özelleştirilen kuruluşların ve yeniden yapılandırma programı gereğince kamu bankalarındaki sayıları 16.000'e ulaşan istihdam fazlası personelin, ihtiyacı bulunan diğer kamu kurum ve kuruluşlarına nakli önem ve öncelik taşımaktadır. Bu nedenle aşağıda belirtilen kamu kurum ve kuruluşlarının memur ve sözleşmeli personel ihtiyaçlarını öncelikle Devlet Personel Başkanlığına bildirilen personelden temin etmeleri uygun görülmüştür.

Bu çerçevede; genel bütçeli daireler, katma bütçeli idareler, kamu iktisadi teşebbüsleri ve bağlı ortaklıkları, bütçenin transfer, yatırım veya finansman tertibinden yardım alan kuruluşlar, özel bütçeli kuruluşlar, sosyal güvenlik kuruluşları, kefalet sandıkları, il özel idareleri ve belediyeler ile bunların kurdukları birlik, müessese ve işletmeler, özelleştirme programına alınmış kamu payı ağırlıklı kuruluşlar, fonlar, döner sermayeler, kamu bankaları, kanunlarla veya kanunların verdiği yetkiye dayanılarak kurulan kurul, üst kurul ve kurumlar ile diğer tüm kamu kurum ve kuruluşlarınca 2002 Yılında gerçekleştirilecek olan açıktan (Memur, Sözleşmeli Personel) personel atamaları, aşağıdaki istisnalar ve bu genelgenin yayımı tarihine kadar açıktan atama izni alınmış olup da her hangi bir nedenle yıl içinde ataması gerçekleştirilemeyenler dışında bankalardan nakli yapılacak personelin dağıtımı tamamlanıncaya kadar durdurulmuştur.

?Özel Yarışma Sınavına Tabi Tutulmak Suretiyle Girilen Meslekler İçin Yapılacak Eleme Sınavı Hakkında Yönetmelik? kapsamında olup da ÖSYM tarafından sınavı yapılmış veya yapılacak olan atamalar,

-Hakim ve Savcılık mesleklerinde bulunanlar ile bu meslekten sayılan görevlerde olanlar,

-Yükseköğretim Kurumları öğretim elemanları,

-2514 sayılı Bazı Sağlık Personelinin Devlet Hizmeti Yükümlülüğüne Dair Kanuna 07.06.2000 tarih ve 4576 sayılı Kanun ile eklenen Geçici 3 üncü maddeye göre ataması yapılacak uzman ve pratisyen tabip ile dişhekimleri,

-Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu Genel Müdürlüğü'nün bakım ve koruması altında bulunan ve 3413 sayılı Kanun kapsamına girenler,

-4131 sayılı Kanunun 3 üncü maddesi ile 3713 sayılı Kanuna eklenen ek 1 inci maddede belirtilen oranlarda işe alınmaları veya atanmaları gerekenler,

-Milli Eğitim Bakanlığınca atanacak öğretmenler,

-Müşterek kararla atanacaklar,

-2002 yılında Maliye Bakanlığınca yapılacak ek vizelere dayanılarak alınacak işçiler,

-Kamu kurum ve kuruluşlarında çalışmakta iken, emekliliğini talep eden ve emekliye sevk edilen, ancak, ilgili sosyal güvenlik kuruluşlarınca hizmet sürelerinin yetersizliği tespit edilerek kalan süreyi tamamlamak üzere görevlerine devamı öngörülen personel

için yapılacak atamalar, açıktan atamaların durdurulması kapsamında değildir. Bu kapsamda yapılacak atamalar ilgili mevzuatı çerçevesinde gerçekleştirilecektir.

Diğer taraftan;

-Vatani görevlerini yapmak üzere görevlerinden ayrılıp terhislerini müteakip tekrar eski görevlerine dönmek isteyenler ile ücretsiz izin bitimi yapılacak atamalar,

-Tıpta Uzmanlık Sınavlarında başarılı olanların araştırma görevlisi kadrolarına atanmaları,

Devlet burslusu olarak yurt dışına gönderilen öğrencilerin akademik eğitimlerini tamamlamalarını müteakip atanmaları için (mevcut mevzuat çerçevesinde ilgisine göre Devlet Personel Başkanlığı ve/veya Maliye Bakanlığı görüşü veya izni alınması gerekli ise bu hususa uyulması kaydıyla) Başbakanlıktan açıktan atama izni alınmayacaktır. Bu kadrolara yapılacak açıktan atamalar da açıktan atamaların durdurulması kapsamında değildir.

Kamu kurum ve kuruluşları 4046 sayılı Kanununun 22 inci maddesi ile 4743 sayılı Kanunun 6 ncı maddesi ile değişik 4603 sayılı Kanunun geçici 1 inci maddesine göre Devlet Personel Başkanlığınca atanması teklif edilen personelin göreve başlamasında gereken hassasiyeti gösterecek, ilgili personelin en kısa sürede atanmasını yaparak göreve başlatılmasını sağlayacaklardır.

Genel bütçeye dahil daireler ile katma bütçeli idarelerin, bunlara bağlı döner sermayeli kuruluşların, kanunla kurulan fonların, kefalet sandıklarının, sosyal güvenlik kuruluşlarının, genel ve katma bütçelerin transfer tertiplerinden yardım alan kuruluşların kendi aralarında yapacakları memur nakli dışında diğer kamu kurum ve kuruluşlarından yapacakları memur nakli için Devlet Personel Başkanlığı ile Maliye Bakanlığından izin almaları gerekmektedir. Bunun dışında kalan kurumlar arasında yapılacak naklen memur atamaları ile Belediyelerden Belediyelere veya Belediyeler dışındaki diğer kurum ve kuruluşlardan Belediyelere yapılacak naklen memur atamaları için ise izin alınmayacaktır.

Genel bütçeye dahil daireler ile katma bütçeli idareler, bunlara bağlı döner sermayeli kuruluşlar, kanunla kurulan fonlar, kefalet sandıkları, sosyal güvenlik kuruluşları, genel ve katma bütçelerin transfer tertiplerinden yardım alan kuruluşlar, bütçe uygulamalarında etkinlik ve tutarlılığın sağlanmasını da dikkate alarak, öngörülmeyen personel harcamalarının yapılmaması ve personel ödeneklerinin kullanımında denetimin sağlanmasını teminen il özel idareleri ve belediyeler ile bunların kurdukları birlik ve müesseselerden personel nakli yapmayacaklardır.
İlgi (g) Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan, kamu iktisadi teşebbüsleri ve bağlı ortaklıklarınca uyulması gereken usul ve esaslarda belirtilenler dışında kalan kamu kurum ve kuruluşlarında, ilgi (d) genelge ile belirlenen taşeron aracılığı ile çalıştırılmakta olan personele ilişkin esaslar ile resen yapılacak kurum içi atamalar için Başbakanlıktan izin alınmasına ilişkin uygulamaya devam edilecektir.

Ayrıca; kamu harcamalarında israfın önlenmesi amacıyla ilgi (b ve d) genelgelerle yürürlüğe konulan tasarruf önlemlerinden, 2 trilyon Liradan az yatırım harcamaları, gayrimenkul alımları, bina bakım ve onarımları (taşıt alımları, lojman ve sosyal tesis alım, kiralama, inşa ve onarımları ile bunlar için arsa ve arazi alımları hariç) ile 1 trilyon Lirayı aşmayan kiralama işleri (yıllık), demirbaş büro malzemeleri ve makinaları alımlarına ilişkin olanlar ilgili Bakanlar (Yüksek Yargı Organlarında Başkanlar) tarafından uygulanacaktır. İlgi (e) genelge kapsamında ticari taşıtlardan yararlandırılacak diğer personel Maliye Bakanlığınca belirlenecektir.

Kamu kurum ve kuruluşlarınca uyulması gereken tasarruf önlemleri ve personel istihdamına ilişkin yürürlükte bulunan genelgelerde, Başbakanlık iznine bağlı hususlar açıkça belirtilmiştir. Başbakanlık iznine bağlı hususlar dışında, sınırlama getirilmiş ve kesin olarak durdurulmuş konularla ilgili olarak, izin verilmesi veya sınırlamanın kaldırılması talebiyle yazışma yapılmasına meydan verilmeyecektir.
İlgi (a ve c) genelgeler yürürlükten kaldırılmıştır.
Bilgilerini ve gereğini rica ederim.

Bülent ECEVİT
Başbakan


2002/31 sayılı Başbakanlık Genelgesi

İLGİ : a) 08.12.1994 tarih ve B.02.0.PPG.0.12-383-19168 (1994/56),

b) 08.05.2002 tarih ve B.02.0.PPG.0.12-320-6963 (2002/13),
c) 25.06.2002 tarih ve B.02.0.PPG.0.12-320-9531 (2002/24),
d) 17.07.2002 tarih ve B.02.0.PPG.0.12-320-11028 (2002/28) sayılı genelgeler.

Kamu kurum ve kuruluşlarınca 2002 yılında gerçekleştirilecek olan açıktan personel atamalarının, kamu bankalarındaki istihdam fazlası personelin ihtiyacı bulunan diğer kamu kurum ve kuruluşlarına dağıtımı tamamlanıncaya kadar durdurulduğu ilgi (b) genelge ile bildirilmişti.

Söz konusu istihdam fazlası personelin Devlet Personel Başkanlığınca atama teklif işlemlerinin büyük ölçüde tamamlanmış olması nedeniyle, açıktan atamaların durdurulmasına ilişkin uygulamaya son verilmiştir.

Ancak, söz konusu yerleştirme işlemlerinin sonuçlandırılabilmesi amacıyla; kamu kurum ve kuruluşları, 4046 sayılı Kanunun 22'nci maddesi ile 4603 sayılı Kanunun 4743 sayılı Kanunla değişik 1'inci maddesine göre Devlet Personel Başkanlığınca atanması teklif edilen personelin atanmasında ve yerleştirilmesinde gereken titizliği gösterecek, ilgili personelin süresi içinde atamasını yaparak göreve başlamasını sağlayacaklardır. İlgi (a ve b) genelge hükümlerinde belirtilen hususlara uymayan, istihdam fazlası personelin atamasını yapmayan veya geciktiren kurum ve kuruluşların açıktan atama izin talepleri dikkate alınmayacaktır.

İl özel idareleri ve belediyeler ile bunların kurdukları birlik, müessese ve işletmeler, memur ve sürekli işçi kadrolarına açıktan atama suretiyle personel almak için İçişleri Bakanlığı kanalıyla Devlet Personel Başkanlığına başvuracaklardır. Bu Başkanlık talepleri değerlendirdikten sonra Başbakanlığa intikal ettirecektir.

İlgi (c ve d) genelgeler yürürlükten kaldırılmıştır. Bilgilerini ve gereğini rica ederim.

Bülent ECEVİT
Başbakan

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber