Yaş nedeniyle işsiz kalan uzman erbaşlara 3 aylık süre

Daha önce, sitemizde 3269 sayılı Uzman Erbaş Kanununa göre sözleşmeli olarak görev yapan Uzman Erbaşların emeklilik durumlarına ait değerlendirmede bulunmuştuk Temennilerimiz ve beklentilerimiz doğrultusunda hazırlanan yasa teklifi, TBMM'de kabul edilerek Cumhurbaşkanlığı Makamına sunulmuş ve 30 Haziran 2010 tarihli Resmi Gazetede yayımlanmıştır. Yasa, Uzman Erbaş Kanununa göre istihdam edilen uzman erbaşlar hakkında ne getiriyor?

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 30 Haziran 2010 13:34, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Yasa Metni şu şekildedir:

Yasa İsmi:

Askeri Mahkemeler Kuruluşu Ve Yargılama Usulü Kanunu İle Bazı Kanun Ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun

Kanun Numarası: 6000
Kabul Tarihi : 19.6.2010

Kanunun, Uzman Erbaşlarla ilgili maddelerişu şekildedir:

MADDE 26- 18/3/1986 tarihli ve 3269 sayılı Uzman Erbaş Kanununun 5 inci maddesinin birinci fıkrasının ikinci cümlesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiş ve bu cümleden sonra gelmek üzere aşağıdaki cümleler eklenmiştir.
"Bunlardan;
a) İstihdam edildikleri kadronun görev özelliklerine göre sınıf ve branşları ile ilgili sağlık nitelikleri uygun olanların,
b) 12/4/1991 tarihli ve 3713 sayılı Terörle Mücadele Kanunu kapsamında malul olanlardan istekleri, bilgi ve tecrübelerinin sınıfı için faydalı olması ve fiziki noksanlıklarını kapatabilmesi şartıyla mensup olduğu kuvvet komutanlığı, Jandarma Genel Komutanlığı veya Sahil Güvenlik Komutanlığı ile Genelkurmay Başkanlığınca uygun görülenlerden, istihdam edilecekleri kadronun sağlık niteliklerini taşıyanların,
müteakip sözleşmeleri, bir yıldan az, beş yıldan fazla olmamak şartıyla azami kırkbeş yaşına girdikleri yıla kadar uzatılabilir. Yaş sınırı nedeniyle Silahlı Kuvvetlerden ayrılacak olanlardan istekliler, merkezi yönetim bütçe kanunlarında yer alan sınırlamalara tabi olmaksızın, Milli Savunma Bakanlığı, MSB ANT Başkanlığı ve Türk Silahlı Kuvvetleri (Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığı dahil) kadrolarında emekli aylığına hak kazandıkları tarihe kadar Devlet memuru olarak istihdam edilirler. Atama işlemleri yaş sınırının dolmasından önce tamamlanır ve atanılan görevin aylık ve diğer mali haklarına göreve başlanılan tarihten itibaren hak kazanılır. Bunların uzman erbaşlıkta geçen hizmet süreleri 2/2/2005 tarihli ve 5289 sayılı Kanun hükümleri dikkate alınmak suretiyle, öğrenim durumlarına göre yükselebilecekleri tavanı aşmamak kaydıyla kazanılmış hak aylık derece ve kademelerinin tespitinde değerlendirilir. Bu fıkra uyarınca atama işlemine tabi tutulanlara 16 ncı maddenin ikinci fıkrasında yer alan ikramiye ödenmez. Bu fıkranın uygulanmasına ilişkin usul ve esaslar yönetmelikle belirlenir."
MADDE 27- 3269 sayılı Kanunun 10 uncu maddesinin birinci fıkrasının son cümlesinde yer alan "Sıhhi arızası devam edenler" ibaresi "5 inci maddenin birinci fıkrasının (b) bendinde belirtilenler hariç olmak üzere, sıhhi arızası devam edenler" şekilde değiştirilmiştir.
MADDE 28- 3269 sayılı Kanunun 11 inci maddesinin birinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
"Uzman erbaşların barışta her yıl kırkbeş gün izin alma hakları vardır. Bu müddete yol dahil değildir. Bu iznin onbeş günü mazeret izni olarak kullanılır. Yıllık izinlerin verilmesi, zamanı ve süresi hizmetin aksamaması esas alınmak suretiyle kıta, karargah ve kurum amirlerince düzenlenir. Onbeş günlük mazeret izni dışında uzman erbaşlara;
a) Ana, baba, eş, çocuk ve kardeşlerinin ölümü halinde on gün,
b) Yangın, deprem, su baskını gibi olağanüstü bir mazeret dolayısıyla bir yıl içerisinde otuz güne kadar mazeret izni verilebilir. Verilen mazeret izinleri yıllık izne mahsup edilmez. İzinler Türk Silahlı Kuvvetleri İç Hizmet Yönetmeliği esaslarına göre düzenlenir."
MADDE 29- 3269 sayılı Kanunun 16 ncı maddesinin dördüncü fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
"Asgari dört yıl fiili hizmetlerini, komando birliklerinde komando olarak veya kadro görev yeri sadece yüzer birliklerde bulunan sınıflarda tamamlamış olan uzman erbaşlar ile uzman erbaşların istihdam edildiği kadro görev yerinin herhangi bir nedenle kaldırılması veya bu kadrolarda uzman erbaş istihdam edilmesine gerek kalmaması durumlarında uzman erbaşlar, kuvvet komutanlıkları, Jandarma Genel Komutanlığı veya Sahil Güvenlik Komutanlığı tarafından, ihtisas sahibi olduğu diğer birliklerdeki boş olan uzman erbaş kadro görev yerlerine atanabilirler veya başka bir sınıfta istihdam edilebilirler. Bu durumda olan uzman erbaşların ilgili kuvvet komutanlıkları, Jandarma Genel Komutanlığı veya Sahil Güvenlik Komutanlığının görüşleri alındıktan sonra Genelkurmay Başkanlığı tarafından kuvvetleri değiştirilebilir. 5 inci maddenin birinci fıkrasının (b) bendinde belirtilen uzman erbaşlar, istihdam edildiği kadro görev yerinin herhangi bir nedenle kaldırılması veya bu kadrolarda uzman erbaş istihdam edilmesine gerek kalmaması durumlarında, kuvvet komutanlıkları, Jandarma Genel Komutanlığı veya Sahil Güvenlik Komutanlığı tarafından sağlık niteliklerine uygun diğer birliklerdeki boş olan uzman erbaş kadro görev yerlerine atanabilir. Bu fıkra uyarınca atanan, kuvvet veya sınıf değişikliği işlemine tabi tutulan uzman erbaşlar, sözleşmenin feshini isteyebilir. Bu şekilde sözleşmenin feshini isteyen uzman erbaşların istekleri kabul edilir ve bunlara bu Kanun esaslarına göre tahakkuk edecek ikramiye ödenir."
MADDE 30- 28/5/1988 tarihli ve 3466 sayılı Uzman Jandarma Kanununun 5 inci maddesinin birinci fıkrasının (d) bendinde yer alan "ilişkileri kesilenlere" ibaresinden sonra gelmek üzere ", personel ve amortisman giderleri hariç," ibaresi eklenmiştir.
MADDE 31- 3466 sayılı Kanuna aşağıdaki geçici madde eklenmiştir.
"GEÇİCİ MADDE 5- Bu maddeyi ihdas eden Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten önce askeri öğrencilikten ilişikleri kesilenlerden, kendilerine tahakkuk ettirilen borçlarını ödemiş yahut taksitlendirmiş olanlar ile yargılamaları devam edenler veya kesin hükme bağlanmış olanlar, üç ay içerisinde müracaat etmeleri halinde 5 inci madde hükmünden yararlandırılır."
MADDE 32- 27/6/1989 tarihli ve 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin 1 inci maddesinin (A) bendine "926 sayılı Türk Silahlı Kuvvetleri Personel Kanunu," ibaresinden sonra gelmek üzere "3269 sayılı Uzman Erbaş Kanunu," ibaresi eklenmiş ve (D) bendinde yer alan "son verilenlere ve" ibaresi "son verilenlere, kendi kusurları olmaksızın sözleşmesi feshedilen veya hizmet sürelerinin bitiminde ayrılan sözleşmeli subay, sözleşmeli astsubay ve uzman erbaşlar ile" şeklinde değiştirilmiştir.
MADDE 33- 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin 2 nci maddesinin birinci fıkrasına "926 sayılı Türk Silahlı Kuvvetleri Personel Kanunu," ibaresinden sonra gelmek üzere "3269 sayılı Uzman Erbaş Kanunu," ibaresi eklenmiştir.

GEÇİCİ MADDE 2- Bu Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten önce yaş sınırı nedeniyle Silahlı Kuvvetlerden ayrılan ve emeklilik aylığına hak kazanamamış olan uzman erbaşlar, üç ay içerisinde Milli Savunma Bakanlığına müracaat etmeleri halinde, 3269 sayılı Uzman Erbaş Kanununun bu Kanunun 26 ncı maddesiyle değiştirilen 5 inci maddesi hükmünden yararlandırılırlar.
MADDE 46- Bu Kanunun;
a) 26 ncı maddesi 1/8/2010 tarihinde,
b) Diğer hükümleri yayımı tarihinde,
yürürlüğe girer.

Yeni Kanun Uzman Erbaşlara ne hak sağlıyor?

Yeni Kanun uzman erbaşlara önemli bir hak sağlamaktadır. Uzman erbaşların büyük bir sorunlarının giderildiği görülmektedir.

Artık, yaş nedeniyle sözleşmeleri sona eren Uzman Erbaşlar, Milli Savunma Bakanlığı, MSB ANT Başkanlığı ve Türk Silahlı Kuvvetleri (Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığı dahil) kadrolarında, 5434 sayılı T.C.Emekli Sandığı Kanununa göre emekli aylığına hak kazanacakları tarihe kadar Devlet Memuru olarak istihdam edilecekler. Emekli aylığına hak kazandıklarında kendilerine emekli aylığı bağlanabilecektir.

Daha önce yaş nedeniyle sözleşmeleri sona eren Uzman Erbaşlar için bir hatırlatmamız olacaktır.

Sözleşmeleri sona erenler Kanunun Resmi Gazetede yayımlanmasından sonra ÜÇ AY İÇERİSİNDE Devlet Memuru olarak göreve alınmaları için MİLLİ SAVUNMA BAKANLIĞINA müracaat etmeleri gerekecektir.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber