4/B'li sağlık personeli alımına başvuran 4/B'liler, haklı değil!

Memurlar.net'te, 2010 yılı başından bu yana, 4/B'li olarak çalışanların açılan yeni 4/B'li pozisyonlara başvuramayacaklarını haberleştirmekteyiz. Son sözleşmeli sağlık personeli alımında da bu uyarımızı yaptık. Ancak bu uyarılara rağmen, bazı çalışan 4/B'liler, 13 bin civarında kadronun yer aldığı 2010/5 KPSS tercih işlemlerine başvurmuştur. Bu adayların atamalarının yapılması hukuken mümkün değildir. Sağlık Bakanlığının kılavuzda yaptığı açıklamalar problemli olmasına rağmen, yaptığı işlem doğrudur.

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 05 Temmuz 2010 16:38, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

AŞAĞIDAKİ HABER METNİ 5/7/2010 TARİH VE SAAT 22:26 İTİBARİYLE YENİDEN DÜZENLENMİŞTİR.

Sağlık Bakanlığı 2010/5 KPSS Tercih Kılavuzunda şu açıklamayı yapmıştır.

"BAŞVURU GENEL VE ÖZEL ŞARTLARI BAŞVURU GENEL ŞARTLARI
3. Sağlık Bakanlığı hizmet birimlerinde, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 4/B maddesine göre sözleşmeli personel olarak çalışmakta iken, 28 Haziran 2009 tarihinden sonra hizmet sözleşmelerini kendi istekleriyle feshedenler, bu pozisyonlara tercih yapamayacaktır.
4. Unvan değişikliği suretiyle atanabilecek durumda olanlar hariç olmak üzere, halen Sağlık Bakanlığı hizmet birimlerinde 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 4/B maddesine göre sözleşmeli personel olarak çalışanlar, bu pozisyonlara tercih yapamayacaktır."

AÇIKLAMAYA İLİŞKİN DEĞERLENDİRME

1-) 3. nolu maddeki tarih 28 Haziran 2009 olarak yazılmıştır. 29 Mart 2009 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan Bakanlar Kurulu Kararı şu şekildedir:

"Birinci fıkrada belirtilenler hariç olmak üzere, hizmet sözleşmelerini kendi istekleri ile feshedenler, fesih tarihinden itibaren bir yıl geçmedikçe ayrıldıkları kurumların sözleşmeli personel pozisyonlarına yeniden atanamazlar."

Buna göre " bir yıl geçmedikçe" ibaresi gereğince, Sağlık Bakanlığı kadrolarında 4/B'li çalışanlar için "atanamama" cezası, son başvuru tarihi 28 Haziran 2010 olduğu için, 28 Haziran 2009 tarihi itibariyle aranmıştır.

2-) Hem 3 hem de 4 nolu açıklamada "Sağlık Bakanlığı hizmet birimlerinde" denmiştir. Oysaki, 5917 sayılı Kanunun ilgili hükmü 1/1/2010'dan geçerli olmak üzere yürürlüğe girmiştir. Bu hüküm ise şu şekildedir:

?Bu şekilde istihdam edilenler, hizmet sözleşmesi esaslarına aykırı hareket etmesi nedeniyle kurumlarınca sözleşmelerinin feshedilmesi veya sözleşme dönemi içerisinde Bakanlar Kurulu kararı ile belirlenen istisnalar hariç sözleşmeyi tek taraflı feshetmeleri halinde, fesih tarihinden itibaren bir yıl geçmedikçe kurumların sözleşmeli personel pozisyonlarında istihdam edilemezler.?

Buna göre, bu sınırlama sadece Sağlık Bakanlığında çalışanlar için değil, diğer tüm kurumlarda çalışanlar için aynıdır. Yani 1/1/2010'dan itibaren hem Sağlık Bakanlığında hem de örneğin üniversite hastanesinde çalışan bir 4/B'li, 2010/5 KPSS tercih işlemlerine başvuramamalıydı.

DEĞERLENDİRME

Sağlık Bakanlığının kılavuzda yaptığı açıklama adayların kafasını karıştırmıştır. Bu konudaki Sağlık Bakanlığı Personel Genel Müdürlüğünün sorumluluğu bulunmaktadır.

Memurlar.net olarak gerekli bilgilendirmelerde bulunduğumuzu düşünüyoruz. http://www.memurlar.net/haber/169750/ adresinde durumu da açıklamıştık. Ancak sonuç olarak, Sağlık Bakanlığının açıklamaları nedeniyle adayların kafası karışmış ve memurlar.net olarak etkimiz çok fazla olmamıştır.

Tüm yanlışlıklara rağmen, mevzuat bağlamında,

1-) 28 Haziran 2009 tarihinden itibaren hizmet sözleşmesini fesih eden Sağlık Bakanlığı 4/B'lisi ile,

2-) 1 Ocak 2010'dan itibaren hizmet sözleşmesini fesih eden herhangi bir kurum 4/B'lisinin,

2010/5 ile atanması mümkün bulunmamaktadır.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber