Muayenehanesini kapatmayan doktor istifa etmiş sayılmaz

Tam gün yasa tasarısı, 30 Ocak 2010 tarihli Resmi Gazetede yayımlanmıştır. Kanunun yürürlük maddesi gereğince, doktorlara muayenehanelerini kapatma zorunluluğu getiren maddeler 6 ay sonra, yani 31 Temmuz 2010 tarihi itibariyle, yürürlüğe girmiş olacaktır. Sürenin sonuna doğru yaklaşırken bu konuya dair yazı yazan bazı sosyal güvenlik yazarları, 31 Temmuzda, muayenehanelerini kapatmayanların istifa edilmiş sayılacağını belirtmektedir ki, bunlar doğru görüşler değildir.

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 12 Temmuz 2010 22:56, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Tam gün çalışma zorunluluğu getiren hükümler, kanunun 7 ve 19. maddesinin (a) bendinde yer almaktadır. (TIKLAYINIZ)

20. maddede ise bu hükümlerin 6 ay sonra yürürlüğe gireceği düzenlenmiştir.

Ancak yer verilen bu hükümlerde, muayenehanesi olanın istifa edilmiş sayılacağına dair bir hüküm bulunmamaktadır.

Bu nedenle de, genel hüküm olan 657 sayılı Kanunun uygulanması gerekmektedir. 657 sayılı Kanunda, ticaret ve kazanç getirici faaliyetlerde bulunma yasağı 28. maddede düzenlenmiş, buna uymayanlara verilecek ceza ise 125. maddede, kademe ilerlemesinin durdurulması olarak düzenlenmiştir. Yine 657'nin 125. maddesinin son fıkralarında yer alan "Disiplin cezası verilmesine sebep olmuş bir fiil veya halin cezaların sicilden silinmesine ilişkin süre içinde tekerrüründe bir derece ağır ceza uygulanır. " hükmü gereğince, ilk disiplin cezasından sonra muayenehanesini kapatmayan memur hakkında "Devlet memurluğundan çıkarma cezası" uygulanacaktır.

Özetleyecek olursak;

- Tam gün Kanununda, 31 Temmuz itibariyle muayenehanesini kapatmayanların istifa edileceği yazmamaktadır.

- Muayenehanesini kapatmayanlar hakkında, 657'nin "ticaret ve kazanç getirici faaliyetlerde bulunma yasağı" uygulanacak ve ilgili doktora "Kademe ilerlemesinin durdurulması" cezası verilecektir. Bu cezaya rağmen, sicilden silinmeye ilişkin süre içinde muayenehanenin kapatılmaması halinde bu kez bir derece ağır ceza alan "Devlet memurluğundan çıkarma cezası" uygulanacaktır.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber