Hâkimlere cezanın 5 gerekçesi

Kaynak : Sabah
Haber Giriş : 20 Temmuz 2010 07:21, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:01

Ersan ATAR / ANKARA

Yargıtay 4'üncü Hukuk Dairesi, Başbakan Tayyip Erdoğan'ın "Hangi hukuka dayanarak böyle bir karar veriyorsunuz?" diye eleştirdiği "Ergenekon hâkimlerine tazminat" kararının gerekçesinde, "Mehmet Haberal'ın yaşam hakkı ihlal edildi. Hâkimlerin görevlerinde bağımsız olmaları; hukuka aykırı eylemlerinden dolayı sorumlu tutulamayacakları anlamına gelmez" denildi. Hâkimlere verilen tazminata 5 gerekçe gösterildi. Yargıtay 4'üncü Hukuk Dairesi, Ergenekon davasının tutuklu sanığı Mehmet Haberal'ın tahliye taleplerini reddeden İstanbul Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki 9 hâkimi, bin 500'er lira tazminat ödemeye mahkûm etmişti. Bu karara sert tepki veren Başbakan Erdoğan, "Bunun ideolojiden başka açıklaması olamaz" demişti. Yargı ve siyaseti karşı karşıya getiren kararda 5 gerekçe sıralandı:

* AÇIKLANAMAZ VE KABUL EDİLEMEZ: Hâkimlerin bağımsız olmaları; hukuka aykırı eylemlerinden dolayı sorumlu tutulamayacakları anlamına gelmez.

* ASLOLAN YAŞAMDIR: Yaşam hakkı; en kutsal haktır. Davacının yaşam hakkının tehlikeye düşürülmesi halinde; temel hak ve hürriyetlerin değeri kalmayacaktır.

* TARAFSIZ OLMADILAR: Davacı ile benzer isnadlarla suçlanan başka bazı sanıkların; halen tutuksuz yargılandıkları anlaşılmaktadır. Eşitlik ilkesi gözardı edilmiştir.

* ADIM ADIM İZLERKEN Mİ KAÇACAK: Davacının, şüpheli sıfatı ile tüm yaşam ve faaliyetlerinin çok yakından izlendiği anlaşılmaktadır. Kaçma ihtimalinden söz edilmesi, inandırıcı bulunmamaktadır.

* TAHLİYENİN REDDEDİLMESİ AĞIR KUSUR: Ceza yargılamasının tutuksuz yapılması asıldır. İstisnanın, kural haline dönüştürülmesi; masumiyet karinesi ve adil yargılanma hakkının ihlalidir.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber