Yedek subaylıktaki OYAK kesintilerine ilişkin açıklama

Haber Giriş : 13 Mart 2005 11:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Emeklilik Yardımı'na kimler hak kazanır?

En az 10 yıl süreyle OYAK'ta üye olarak bulunduktan sonra, görevli oldukları kuruluşlardan herhangi bir sebeple ayrılmak suretiyle üyeliği sona eren daimi üyeler Emeklilik Yardımı'na hak kazanır.

Üyelik süresi ile Emeklilik Yardımı arasındaki ilişki nedir?

Çeşitli sebeplerle OYAK'tan ayrılan daimi üyelerden, OYAK üyeliği 3 ile 10 yıl arasında olanlara OYAK'ta birikmiş aidatları nemasız olarak iade edilmekte, OYAK üyeliği 3 yıla kadar olanlara ise hiçbir ödeme yapılmamaktadır. Üyelikte 10 yılını dolduranlar Emeklilik Yardımı almaya hak kazanmaktadırlar.

Üyelik süresinde herhangi bir nedenle kesilmeyen / kesilemeyen aidatlar için borçlanabilmek mümkün müdür?

Üyenin ücretsiz izin veya tayin dönemlerinden kaynaklanan eksik aidatları için, durumun resmi olarak belgelendirilmesi halinde OYAK'ın onayıyla hizmet borçlanması yapmak mümkündür.

Hizmet borçlanması yapacak üyelerin OYAK'a ödeyecekleri tutar nasıl hesaplanmaktadır?

Hizmet borçlanması yapılan tarih itibariyle eksik aidatlar üyeden nemaları ile birlikte tahsil edilir. Buna ek olarak, eksik aidatların toplamının % 10'u kadar da Emsal Tamamlama Farkı alınır.

Üyelik süresinde 10 yılı doldurmadan görevden ayrılmak zorunda kalan üyeler için dışarıdan aidat yatırarak Emeklilik Yardımı'na hak kazanmak mümkün müdür?

OYAK üyeliği süresini doldurmak amacıyla isteğe bağlı aidat yatırmak mümkün değildir.

Aynı dönemde işe başlamış üyelerin Emeklilik Yardımları farklı olabilir mi?

Üyelerin nasıplarının, terfi tarihlerinin, derece ve kademe ilerlemelerinin farklı olması ve çeşitli sebeplerle kıst maaş alınması nedenleriyle üye birikimleri arasında fark oluşabilir. Bu durum Emeklilik Yardımları arasında fark yaratmaktadır.

Yedek subaylık döneminde kesilen aidatlar için geri ödeme yapılmakta mıdır?

Yedek subayların maaşlarından kesilen aidatların iadesi söz konusu değildir. Bu geçici üyelerimize ihtiyaç halinde yalnızca ölüm ya da maluliyet yardımları yapılmaktadır.

Aidat iadesi yapılan kişinin, yeniden OYAK üyesi olması halinde üyelik süresinde birleştirme yapılması mümkün müdür?

Aidat iadesi yapılan kişinin, yeniden OYAK üyesi olması halinde üyelik süresinde birleştirme yapılması mümkün değildir. Yeni üyelik için yeni bir süreç başlatılır. Ancak mahkeme kararıyla göreve dönenlerde üyenin isteğine bağlı olarak hizmet borçlanması-hizmet birleştirmesi yapılabilir.

Aidat iadesi hangi durumda alınamaz?

OYAK üyeliğinin 3 yıldan az olması durumunda üyeye hiçbir ödemede bulunulmaz.

Yedek subaylık döneminde kesilen aidatlar için borçlanma yapılabilir mi?

Yedek subaylıktan sonra T.S.K.'da muvazzaf subay olarak göreve başlayanlar ile OYAK üyesi sivil memurlar ve astsubaylar yedek subaylık borçlanması yapabilirler.

Kaynak: http://www.oyak.com.tr

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber