Anayasa Mahkemesinin Vermiş Olduğu Karar Çerçevesinde Harcırahlarla İlgili Açıklamalar

Bilindiği üzere, Anayasa Mahkemesince 17.7.2003 tarihinde verilen ve 22.7.2003 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan karara göre, 1.4.2003 tarihinden itibaren harcırah verilmeyeceğini öngören 2003 yılı Mali Bütçe Kanununun 51'inci maddesinin (f) bendi hakkında yürütmenin durdurulması kararı verilmiştir. Bu karar gereğince sitemiz belirtilen şekilde daha önce maruz kaldığı uygulama nedeniyle önce idareye başvurup daha sonrada olumsuz yanıt üzerine 60 gün içerisinde dava açmış olanlar harcırahlarını alabilecektir. Diğer taraftan dava açmış olanların Anayasa Mahkemesi kararını ilgili mahkemeye ek olarak vermeleri yararlı olacaktır. Devamı için tıklayın.

Haber Giriş : 26 Temmuz 2003 15:09, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Anayasa Mahkemesinin Vermiş Olduğu Karar Çerçevesinde Harcırahlarla İlgili Açıklamalar

Bilindiği üzere, Anayasa Mahkemesince 17.7.2003 tarihinde verilen ve 22.7.2003 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan karara göre, 1.4.2003 tarihinden itibaren harcırah verilmeyeceğini öngören 2003 yılı Mali Bütçe Kanununun 51'inci maddesinin (f) bendi hakkında yürütmenin durdurulması kararı verilmiştir. Bu karar gereğince sitemiz belirtilen şekilde daha önce maruz kaldığı uygulama nedeniyle önce idareye başvurup daha sonrada olumsuz yanıt üzerine 60 gün içerisinde dava açmış olanlar harcırahlarını alabilecektir. Diğer taraftan dava açmış olanların Anayasa Mahkemesi kararını ilgili mahkemeye ek olarak vermeleri yararlı olacaktır.

Naklen veya açıktan atanmasına rağmen bir çok ziyaretçimizin idarelerine başvuruda bulunmadığı sitemize gelen maillerden anlaşılmaktadır. Naklen veya açıktan atanmış olup da harcırahlarını alamamış olanlardan atanmayı tebliğ aldıkları tarihinden itibaren 60 günlük süreyi kaçırmamış olanların bir an önce kendi kurumlarına dilekçe ile başvuruda bulunarak kendisine ödenmeyen harcırahı talep etmesi gerekmektedir. Bu talebe olumsuz cevap verilmesi halinde bu tarihten itibaren, talebe hiç cevap verilmemesi halinde ise dilekçenin verildiği tarihten 60 gün sonra başlamak üzere, 60 gün içinde idare mahkemesinde dava açmaları gerekmeketdir.

Naklen veya açıktan ataması yapılmış olup da 60 günlük süre içinde idarelerine başvuruda bulunmamış olanlar hakkında yargı mercileri farklı kararlar vermişlerdir. Bir kısım mahkemeler atanmayı tebliğ alınan tarihten itibaren 1 yıllık zaman dilimi içerisinde herhangi bir zamanda idareye başvurularak talepte bulunulması ve gelen olumsuz yanıt üzerine dava açılmasını süre aşımı yönünden reddetmeksizin karar verirken, bir kısım mahkemelerde süre aşımı olduğunu kabul ederek bu türden davaları red etmişlerdir. Bu çerçevede, bu durumdaki kişilerin idareye dilekçe ile başvuruda bulunması ve gelen olumsuz yanıt üzerine 60 gün içinde dava açması mümkündür.

Dava açmak isteyenlere ilişkin örnek dilekçe sitemizin Özel Dosyalar/ Örnek Dilekçeler bölümünde yer almaktadır.

Anayasa Mahkemesinin vermiş olduğu karar sitemizin Mevzuat/ Son Değişiklikler ve Özel Dosyalar/Mahkeme Kararları bölümünde yer almaktadır.


Harcırah verilmemesine gerekçe oluşturan ancak Anayasa Mahkemesince yürürlüğü durdurulan 2003 Bütçe Kanununun ilgili hükmü aşağıdaki gibidir

MADDE 51.
f) 10.2.1954 tarihli ve 6245 sayılı Kanun kapsamında bulunan kurum ve kuruluşlar ile özel hükümler gereğince anılan Kanun kapsamı dışında yer alan tüm kamu kurum ve kuruluşlarında, istihdam edilme şekline bakılmaksızın; ilk defa veya yeniden göreve alınanlar ile bunların aile fertlerine bu nedenlerle harcırah ödenmez, bu amaçla başka bir adla ödeme yapılamaz.

Yukarıda belirtilen kurum ve kuruluşlarda istihdam edilen personelden, kendilerinin yazılı talebi üzerine 1.4.2003 tarihinden itibaren bu kurum ve kuruluşlar arasında veya bunların başka yerlerdeki birimleri arasında naklen ataması yapılanlar ile başka yerlerde sürekli veya geçici olarak görevlendirilenlere, 10.2.1954 tarihli ve 6245 sayılı Kanunda veya özel mevzuatlarında bu atama veya görevlendirmeler için öngörülen harcırah ödenmez, bu amaçla başka bir adla dahi olsa herhangi bir ödeme yapılamaz.

10.2.1954 tarihli ve 6245 sayılı Kanunun 10 uncu maddesinin 2, 3 ve 4 üncü bentleri kapsamında 1.4.2003 tarihinden itibaren görevlerinden ayrılacaklar ile anılan Kanunun 11 inci maddesine göre aynı tarihten itibaren harcıraha hak kazanacak olanlara ve özel hükümler gereğince söz konusu Kanun kapsamı dışında yer alan tüm kamu kurum ve kuruluşlarının aynı durumlarda bulunan personeline, bu nedenlere bağlı olarak ilgili mevzuatında öngörülen harcırah ödenmez; bunlardan, ilgili mevzuatında yer değiştirmeleri halinde harcırah verilmesi öngörülmüş olanlara, yer değiştirme koşulu aranmaksızın ve damga vergisi hariç hiçbir vergiye tabi tutulmaksızın 500 milyon lira tutarında ödeme yapılır.

10.2.1954 tarihli ve 6245 sayılı Kanun ile diğer mevzuatın bu bende aykırı hükümleri uygulanmaz.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber