EİEİ, görevde yükselme yönetmeliğini değiştirdi

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 22 Ekim 2010 07:02, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

22 Ekim 2010 CUMAResmî GazeteSayı : 27737

YÖNETMELİK

Elektrik İşleri Etüt İdaresi Genel Müdürlüğünden:

ELEKTRİK İŞLERİ ETÜT İDARESİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ PERSONELİNİN

GÖREVDE YÜKSELME VE UNVAN DEĞİŞİKLİĞİ YÖNETMELİĞİNDE

DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK

MADDE 1 ? 19/12/2005 tarihli ve 26028 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan Elektrik İşleri Etüt İdaresi Genel Müdürlüğü Personelinin Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Yönetmeliğinin 4 üncü maddesinin birinci fıkrasına aşağıdaki tanımlar eklenmiştir.

?Unvan değişikliği sınavı: En az ortaöğretim düzeyinde meslekî veya teknik eğitim sonucu ihraz edilen unvanlara ilişkin görevlere atanabilmek için, eğitime tabi tutulmaksızın yapılan yazılı sınavı,

Ana Hizmet Birimleri: Proje Dairesi Başkanlığı, Jeoloji ve Sondaj Dairesi Başkanlığı, Hidrolik Etütler Dairesi Başkanlığı ve Enerji Kaynakları Etüt Dairesi Başkanlığını,

İş günü: Ulusal bayram ile genel ve hafta sonu tatil günleri hariç diğer günleri,?

MADDE 2 ? Aynı Yönetmeliğin 5 inci maddesinin birinci fıkrasının görevde yükselmeye tabi kadrolar bölümünün (c) ve (g) bendi, (e) bendinde yer alan ?Santral Memuru,?, ?Haberleşme Memuru,? ve ?Tahsildar,? ibareleri ile aynı maddenin unvan değişikliğine tabi kadrolar bölümünde yer alan ?Jeolog,? ve ?Jeofizikçi,? ibareleri yürürlükten kaldırılmış ve aynı bölümde yer alan ?Matematikçi,? ibaresinden sonra gelmek üzere ?Mütercim,? ibaresi eklenmiştir.

MADDE 3 ? Aynı Yönetmeliğin 6 ncı maddesinin birinci fıkrasının (b) bendi yürürlükten kaldırılmış ve aynı maddeye aşağıdaki fıkra eklenmiştir.

?Bu Yönetmelik kapsamında bulunan ve doktora öğrenimini bitiren personelden, atanılacak görev için aranan ve bu maddenin birinci fıkrasının (a) bendine göre hesaplanan toplam hizmet süresine sahip olmaları ve mevzuatla aranan öğrenim şartını taşımaları kaydıyla uzman veya aynı düzeydeki görevler ile daha alt görevlere yapılacak atamalarda bu Yönetmelik hükümleri uygulanmaz.?

MADDE 4 ? Aynı Yönetmeliğin 7 nci maddesinin birinci fıkrasının (a) bendinin (2) numaralı alt bendi ile (i) bendinin (2) numaralı alt bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiş; aynı fıkranın (ı) bendinde yer alan ?Santral Memuru?, ?Haberleşme Memuru,? ve ?Tahsildar,? ibareleri ile (d) ve (j) bentleri yürürlükten kaldırılmıştır.

?2) En az fakülte veya dört yıllık yüksekokul mezunu olmak (Ana Hizmet Birimlerindeki Şube Müdürü kadroları için, kadronun görev alanına ilişkin konularda en az dört yıllık eğitim ve öğretim veren fakültelerin veya diğer yükseköğretim kurumlarının ilgili bölümlerinden mezun olmak),?

?2) En az iki yıllık (B) veya (E) sınıfı sürücü belgesine sahip olmak,?

MADDE 5 ? Aynı Yönetmeliğin 8 inci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

?MADDE 8 ? Unvan değişikliğine tabi kadrolara atanabilmek için;

a) Unvan değişikliği sınavında yüz puan üzerinden en az yetmiş puan almak,

b) Genel Müdürlük kadrolu personeli olmak,

gerekir.

Bu Yönetmelik kapsamındaki personelden doktora öğrenimini bitirmiş olanlar, unvan değişikliği sınavına katılmaksızın öğrenimle ihraz edilen görevlere atanabilirler.?

MADDE 6 ? Aynı Yönetmeliğin 9 uncu maddesinin birinci fıkrasının (b) bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiş ve aynı fıkraya aşağıdaki bent eklenmiştir.

?b) Mühendis, Mimar, Matematikçi, Jeomorfolog, İstatistikçi, Fizikçi, Diyetisyen, Kütüphaneci kadrolarına atanabilmek için;

1) Fakülte veya dört yıllık yüksekokulların ilgili bölümünden mezun olmak,?

?ğ) Mütercim kadrosuna atanabilmek için;

1) Fakülte veya en az dört yıllık eğitim ve öğretim veren diğer yükseköğretim kurumlarının sınav duyurusunda dili veya branşı belirtilen filoloji, mütercimlik, tercümanlık bölümlerinden veya ilgili diğer bölümlerinden mezun olmak,

2) Başvuru tarihi itibarıyla son beş yıl içerisinde Kamu Personeli Yabancı Dil Seviye Tespit Sınavında (A) düzeyinde başarılı olmak.?

MADDE 7 ? Aynı Yönetmeliğin 10 uncu maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

?MADDE 10 ? Bu Yönetmelik kapsamında bulunan personelin görevde yükselme niteliğindeki atamalarının yapılabilmesi amacıyla, 13 üncü maddenin birinci fıkrasının (a), (b), (c), (d), (e), (f) ve (g) bentlerindeki ders konularından en az otuz ve (h) bendinde yer alan ders konularından en az kırk beş saat olmak üzere, toplam en az yetmiş beş saat olarak düzenlenecek görevde yükselme eğitimi programına katılmaları gerekir.

Ancak, ilgili mevzuatı uyarınca verilmesi zorunlu olan izinler süresince eğitime katılma şartı aranmaz. Aylıksız izinde bulunanlar, eğitim programı ile öngörülen toplam sürenin en az yarısı kadar eğitime katılmaları kaydıyla, bu eğitim sonunda düzenlenecek görevde yükselme sınavına girebilirler.

Yukarıdaki izinler dışında, zorunlu olduğu belgelendirilen hâllerde, eğitim süresince izin kullanmamış olan personele on saate kadar izin verilebilir.?

MADDE 8 ? Aynı Yönetmeliğin 11 inci maddesi başlığı ile birlikte aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

?Duyuru ve başvuru

MADDE 11 ? Görevde yükselme ve unvan değişikliği suretiyle atama yapılacak kadroların birimi, sınıfı, unvanı, derecesi ve sayısı eğitim tarihinden en az kırk beş gün önce bütün personele; eğitimin yeri, tarihi ve diğer hususlar eğitime katılacaklara birimleri aracılığı ile en az on beş gün önce duyurulur. Başvuru süresi en az beş iş günü olarak belirlenir. İlan edilen kadro veya pozisyonlar için belirlenen başvuru tarihinin son günü itibarıyla aranan nitelikleri taşıyan personel, duyuruda belirtilen şekilde birimine başvuruda bulunabilir. Aylıksız izinde bulunanlar da dâhil olmak üzere, ilgili mevzuatı uyarınca verilmesi zorunlu olan izinleri kullanmakta olan kurum personelinin, görevde yükselme eğitimi ve sınavına katılabilir. Ancak, başvuru tarihinin son günü ile sınav tarihi arasındaki sürede yıllık izin kullanılamaz. Duyurudan önce yıllık izinde bulunanlar, en geç eğitimin başlangıç tarihine kadar izinlerini sona erdirmek kaydıyla, başvuruda bulunabilirler.?

MADDE 9 ? Aynı Yönetmeliğin 12 nci maddesi başlığı ile birlikte aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

?Görevde yükselme eğitimine alınma

MADDE 12 ? Görevde yükselme sınavına ilişkin duyuru üzerine ilan edilen kadro veya pozisyonlar için belirlenen başvuru tarihinin son günü itibarıyla aranan nitelikleri taşıyıp başvuruda bulunanların dilekçeleri birim amirleri aracılığıyla Personel ve Eğitim Dairesi Başkanlığına iletilir. Başvuruda bulunanların gerekli şartları taşıyıp taşımadıkları Personel ve Eğitim Dairesi Başkanlığı tarafından incelenir.

Görevde yükselme eğitimine katılacakların sayısı atama yapılacak boş kadro sayısının üç katını geçemez. Üç katından az istekli bulunması halinde ise durumu uygun olan bütün personel eğitime alınır. Duyurulan kadro veya pozisyon sayısının üç katından fazla personelin başvurması hâlinde, 15/3/1999 tarihli ve 99/12647 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan Kamu Kurum ve Kuruluşlarında Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Esaslarına Dair Genel Yönetmelik ekinde yer alan Personel Değerlendirme Formunda belirtildiği şekilde puanlama yapılmak suretiyle, toplam puanı en fazla olandan başlamak üzere, kadro veya pozisyon sayısının üç katı kadar personel belirlenerek eğitime alınır. Ancak yapılan puanlama sonunda eşitlik olması hâlinde, sırasıyla;

a) Hizmet süresi fazla olanlara,

b) Daha üst öğrenimi bitirmiş olanlara,

c) Üst öğrenim mezuniyet notu yüksek olanlara,

öncelik verilir.

Daha önce görevde yükselme eğitimine katılmış ancak görevde yükselme sınavında başarısız olan personel ile bu sınava katılmayan veya başarılı olup da müteakip sınava kadar atanmamış personel, aynı veya benzer görev unvanları için düzenlenecek görevde yükselme eğitimi ve sınavına ilişkin usul ve esaslara tabidir.

Görevde yükselme eğitimi, Personel ve Eğitim Dairesi Başkanlığının yönetiminde, ilgili birim veya birimlerle işbirliği yapılarak yürütülür.

Görevde yükselme eğitim programları Genel Müdürlük tarafından düzenlenir. Ancak, Devlet Personel Başkanlığının uygun görüşünün alınması halinde mezkur Başkanlık tarafından veya uygun bulunacak bir kamu kurum ve kuruluşu tarafından müşterek görevde yükselme eğitim programları düzenlenebilir.?

MADDE 10 ? Aynı Yönetmeliğin 13 üncü maddesinin birinci fıkrasının (f), (g) ve (h) bentleri ile ikinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiş; birinci fıkrasının (ı) bendi yürürlükten kaldırılmış ve aynı maddeye aşağıdaki fıkra eklenmiştir.

?f) Halkla ilişkiler,

g) Etik davranış ilkeleri,

h) 2819 sayılı Elektrik İşleri Etüt İdaresi Teşkiline Dair Kanun, ilgili yönetmelikler, görevde yükselme suretiyle atama yapılacak kadrolara ait görevin alanı ve niteliği ile ilgili konular.?

?Düzenlenecek eğitim programlarında (h) bendinde belirtilen konulara ilişkin eğitim ve soruların ağırlığı yüzde altmışın altında olamaz.?

?Görevde yükselme eğitiminin ortak konularına ilişkin sınav sorularının hazırlanmasında, Devlet Personel Başkanlığınca bu konularla ilgili belirlenen ders notları esas alınır.?

MADDE 11 ? Aynı Yönetmeliğin 14 üncü maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

?MADDE 14 ? Görevde yükselme sınavı yazılı olarak yapılır. Bu sınav, Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi Başkanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı, Türkiye ve Orta Doğu Amme İdaresi Enstitüsü Genel Müdürlüğü veya yükseköğretim kurumlarından birine yaptırılır.

Görevde yükselme eğitim programının tamamlanmasından itibaren bir ay içinde sınavın yapılması için Genel Müdürlükçe birinci fıkrada adı geçen kurumlardan birisine başvurulur.

Görevde yükselme sınavında 100 üzerinden 70 ve daha fazla puan alanlar başarılı sayılırlar.

Görevde yükselme sınavında sorulacak sorular 13 üncü maddedeki konuların ağırlıklarına göre belirlenir.?

MADDE 12 ? Aynı Yönetmeliğin 16 ncı maddesinin birinci fıkrasının (a) bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiş ve aynı maddeye aşağıdaki fıkra eklenmiştir.

?a) Görevde yükselme veya unvan değişikliği sınavlarına katılacaklar için 13 üncü maddeyle öngörülen, görev alanları ve atama yapılacak görevin niteliği ile ilgili konuları ihtiva eden notların hazırlanması veya hazırlattırılması ve ilgili personele verilmesini sağlamak,?

?Genel Müdürlük, gerekli hazırlıkların yapılabilmesi için eğitim tarihinden en az iki ay önce sınav kurulunu bilgilendirir. Sınav kurulu, 13 üncü maddede öngörülen sınav konularına ilişkin notların, görevde yükselme suretiyle atanacaklar için eğitimin başlayacağı tarihe kadar, unvan değişikliğine tâbi görevlere atanacaklar için ise sınav tarihinden en az bir ay önce, ilgili personele verilmesini sağlar. 13 üncü maddedeki ortak ders konularına ilişkin ders notları, ilgili personel tarafından temin edilir.?

MADDE 13 ? Aynı Yönetmeliğin 17 nci maddesi başlığıyla birlikte aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

?Sınav sonuçlarının açıklanması

MADDE 17 ? Sınav sonuçları, sınav kuruluna intikalinden itibaren beş iş günü içinde ilan edilir ve ilgililere yazılı olarak bildirilir.?

MADDE 14 ? Aynı Yönetmeliğin 19 uncu maddesinin birinci fıkrasındaki ?beş gün? ibaresi ?beş iş günü? şeklinde değiştirilmiş ve aynı maddeye aşağıdaki fıkra eklenmiştir.

?Yapılan sınavlarda hatalı sorulara tekabül eden puanlar eşit şekilde diğer sorulara dağıtılır. Ancak, soruların yüzde beşinden fazlasının hatalı olduğunun birinci fıkrada belirtilen süre içinde yapılan itirazlar üzerine veya herhangi bir şekilde tespit edilmesi hâlinde, sınav iptal edilir ve en kısa sürede yeni sınav yapılır.?

MADDE 15 ? Aynı Yönetmeliğin 20 nci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

?MADDE 20 ? Sınavı kazananlar, başarı sırasına göre ilgili birimlerdeki boş kadrolara sınav sonuçlarının kesinleşmesinden itibaren en geç üç ay içerisinde atanırlar. Başarı notlarının aynı olması halinde atanacak personel, Kamu Kurum ve Kuruluşlarında Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Esaslarına Dair Genel Yönetmelik ekinde yer alan Personel Değerlendirme Formuna göre puanlandırma yapılarak belirlenir. Ancak yapılan puanlama sonunda eşitlik olması hâlinde, sırasıyla;

a) 13 üncü maddenin birinci fıkrasının (h) bendine ilişkin puanı yüksek olanlara,

b) Hizmet süresi fazla olanlara,

c) Daha üst öğrenimi bitirmiş olanlara,

ç) Üst öğrenim mezuniyet notu yüksek olanlara,

öncelik verilir. Aylıksız izinde olanlar dâhil, atanmaya hak kazandıkları kadro veya pozisyona ilişkin görevlerine mevzuatla öngörülen süre içinde başlamayanların söz konusu atanma hakları sona erer.

Duyurulan kadro veya pozisyonlardan;

a) Atanma şartlarını taşımadıkları için sınavların geçersiz sayılması veya bu sebeple atamaların iptal edilmesi, atanılan göreve geçerli bir mazeret olmaksızın süresi içinde başlanılmaması ya da atanma hakkından vazgeçilmesi,

b) Emeklilik, ölüm, memurluktan çekilme veya çıkarılma, başka unvanlı kadro veya pozisyonlara ya da başka bir kuruma naklen atanma,

sebepleriyle boş kalan veya boşalanlara, görevde yükselme veya unvan değişikliği sınavı tarihinden itibaren iki yıllık süreyi aşmamak üzere aynı unvanlı kadro veya pozisyonlar için yapılacak müteakip sınava kadar, sınavı kazandıkları hâlde kadro yetersizliği nedeniyle ataması yapılamayan personelin başarı sırasına göre atamaları yapılabilir.?

MADDE 16 ? Aynı Yönetmeliğe aşağıdaki geçici madde eklenmiştir.

?İki ve üç yıllık yüksekokul mezunlarının hakları

GEÇİCİ MADDE 1 ? 18/4/1999 tarihinde görevde bulunan ve aynı tarih itibarıyla iki ve üç yıllık yükseköğrenim mezunu olanlar, diğer koşullara sahip oldukları takdirde, 7 nci maddenin uygulanması bakımından dört yıllık yükseköğrenim mezunu kabul edilirler.?

MADDE 17 ? Aynı Yönetmeliğin ekinde yer alan EK-1 sayılı Değerlendirme Formu yürürlükten kaldırılmıştır.

MADDE 18 ? Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

MADDE 19 ? Bu Yönetmelik hükümlerini Elektrik İşleri Etüt İdaresi Genel Müdürü yürütür.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber