İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı

Tedavi yardımına ilişkin Bütçe Uygulama Talimatı değişti

Haber Giriş : 15 Mart 2005 14:45, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

15/03/2005 tarihli Resmi Gazetede yayımlanmıştır.

Maliye Bakanlığından:

2005 Mali Yılı

Bütçe Uygulama Talimatı

(Sıra No : 6)

(Tedavi Yardımı)

Bilindiği üzere, tedavi yardımına ilişkin (4) sıra nolu 2005 Mali Yılı Bütçe Uygulama Talimatı (Bundan sonra ?Talimat? olarak ifade edilecektir) 09/02/2005 tarihli ve 25722 mükerrer sayılı Resmi Gazetede yayımlanmış bulunmaktadır.

Ancak, uygulamada ortaya çıkan tereddütlerin giderilmesi amacıyla aşağıda belirtilen değişikliklerin ve düzenlemelerin yapılması gerekli görülmüştür.

1- Talimatın 2.2 nci maddesine sekizinci fıkradan sonra gelmek üzere aşağıdaki fıkra eklenmiştir.

?Ayakta tedavi gören hastalara ait sevk evraklarının hastalara verilen suretlerine (tek hekim tarafından verilen istirahat raporlarına ilişkin sevk evrakları hariç) muayene ve tedavi işlemlerinin tamamlanması sonrasında kurum baştabibinin onayı ve mühür tasdik işlemi yapılmayacaktır.?

2- Talimata 2.5 inci maddesinden sonra gelmek üzere aşağıdaki madde ilave edilmiştir.

?2.6. Kurum Tabiplikleri

Bünyesinde birinci basamak laboratuar hizmeti vermeyen ya da yeterli donanımı olmayan kurum tabipliklerinde, hekim tarafından Sağlık Bakanlığınca ruhsatlandırılan özel tıp merkezleri ve özel laboratuarlar veya resmi sağlık kurum ve kuruluşlarından; tam kan sayımı, kanama ve pıhtılaşma zamanı tayini, periferik yayma, lökosit formül, açlık kan şekeri ölçümü, sedimantasyon, kan grubu tayini, temel idrar tetkikleri, gaita mikroskopisi ve gebelik testine ilişkin laboratuar tetkikleri ile direkt grafiler istenebilir. Ancak hastalara ayrıca muayene ücreti tahakkuk ettirilemez.?

3- Talimatın 8 inci maddesinin dördüncü fıkrasında yer alan 169, 127 ve 85 rakamları sırası ile 169,49 , 127,12 ve 84,75 olarak; birinci ve ikinci fıkraları aşağıdaki şekilde değiştirilmiş, üçüncü fıkrası madde metninden çıkarılmıştır.

?Memur ve bakmakla yükümlü olduğu aile bireylerinin böbrek, üreter ve safra kesesi taşlarından kaynaklanan rahatsızlıklarının ESWL metodu ile tedavisi, Talimatın 20.7.2 nci maddesinde tanımlanan resmi sağlık kurulu raporuna istinaden resmi veya özel sağlık kurum veya kuruluşlarında yapılabilir.?

?Bu konuda yeni bir düzenleme yapılmadığı sürece, Sağlık Bakanlığı Tedavi Hizmetleri Genel Müdürlüğünün 26/08/1988 tarihli ve II/Yön.Hizm. Şb.Md. (Mev. 3120)/ 1869 sayılı Genelgesine uyulacaktır. Radyolojik veya sonografik bulgular dikkate alınarak düzenlenecek bu raporlarda kırılacak taşın sayısı ve ?mm? cinsinden boyu mutlaka gösterilecektir.?

4- Talimatın 10.3.1 inci maddesinin ikinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

?Evli olan memurun kendisinin veya kanunen bakmakla yükümlü olduğu eşinin kısırlığa bağlı olarak tüp bebek tedavisi olması gerektiğinin, eğitim ve üniversite hastaneleri tarafından Talimatın 20.7.3 üncü maddesinde belirtilen esaslara uygun olarak düzenlenecek resmi sağlık kurulu raporu ile belgelendirilmesi zorunludur.?

5- Talimatın 12.7.10 uncu maddesinin (A) bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

?A) Gaucher Hastalığı Tedavi Esasları

a) Tanı kriterleri;

1-Hastanın enzim düzeyi (Glucocerebrosidase) belirlenerek, enzimatik tanı konulacaktır.

2-Mutasyon analizi yapılacaktır.

b) Enzim tedavisine başlama kriterleri;

1- Tedavi endikasyonu olan hastalık tipleri

- Tip I (Non Nöropatik Form)

- Tip III (Kronik Nöropatik Form) dür.

- Tip II (Akut Nöropatik Form) için enzim tedavisi yapılmayacaktır.

2- Hastalığın tanısı, bir eğitim hastanesinde ve çocuk veya erişkin gastroenteroloji veya metabolizma uzmanlarının da yer aldığı bir sağlık kurulu tarafından konulacak ve hastaya tanı ve tedavi ile ilgili tüm bilgileri içeren bir rapor düzenlenecektir.?

6- Talimatın 20.2 nci maddesinin ikinci fıkrasında yer alan ?% 10? oranı ile Talimatın eki Tanıya Dayalı (Paket) Fiyat Listesinin ekindeki Resmi Sağlık Kurumları Tanıya Dayalı (Paket) Fiyat Uygulama İlkelerinin 10 uncu maddesinin ikinci fıkrasında yer alan ?% 20? oranı, ?% 15? olarak değiştirilmiştir.

7- Talimata 20.6 ncı maddesinden sonra gelmek üzere ?Sağlık Kurulu Raporları? başlığı altında aşağıdaki maddeler eklenmiş, Talimatın 20.4 üncü maddesinin son fıkrası ve 16.6 ncı maddesi yürürlükten kaldırılmıştır.

?20.7. Sağlık Kurulu Raporları

20.7.1. İlaç ve Sarf Malzemesi Kullanımı, Katkı Payı Muafiyeti ve İstirahat Raporları

İlaç kullanımı, hasta katılım payı muafiyeti, hastalara kullanılacak sarf malzemelerinin reçete yolu ile temini veya istirahat (tek hekim tarafından verilen istirahat raporları hariç) için gerekli olan sağlık kurulu raporları ile tedavi amacıyla verilen raporlar; var ise ilgili daldan üç uzman tabibin katılımı, aynı daldan üç uzman tabip bulunmaması halinde ilgili dal uzmanı ile birlikte bu uzmanlık dalına en yakın dallardan iki uzman tabibin katılımı ile üç uzman tabipten oluşan sağlık kurullarınca düzenlenecektir.

20.7.2. ESWL Tedavisi İçin Düzenlenecek Sağlık Kurulu Raporları

ESWL yöntemi ile yapılacak taş kırdırma tedavileri için gerekli olan sağlık kurulu raporları; bünyesinde var ise üç üroloji uzmanının katılımı, bulunmaması halinde üroloji uzmanı ile birlikte bu uzmanlık dalına en yakın dallardan iki uzman tabibin katılımı ile üç uzmandan oluşan sağlık kurullarınca düzenlenecektir.

Bu raporlar yukarıda belirtilen şartları haiz sağlık kurulu raporu vermeye yetkili resmi sağlık kurumu veya üniversite hastanelerinden (ilgili personel için askeri hastanelerden) alınacaktır. Bu hastanelerden alınan sağlık kurulu raporları başka bir hastaneye teyit ettirilmeyecektir.

20.7.3. Tüp Bebek Tedavileri İçin Düzenlenecek Sağlık Kurulu Raporları

Tüp bebek tedavisi için gerekli olan sağlık kurulu raporları; iki kadın hastalıkları ve doğum uzmanı ve bir üroloji uzmanının katılımı ile üç uzmandan oluşan sağlık kurullarınca düzenlenecektir. Bu raporların eğitim, eğitim ve araştırma hastaneleri veya üniversite hastanelerinden alınması zorunludur.

8- Talimatın 21.4 üncü maddesinin ikinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

?Birinci basamak resmi ve özel sağlık kuruluşlarında, özel tıp merkezleri, özel dal merkezleri ile Kızılay tıp merkezlerinde bu Talimata ekli Resmi Sağlık Kurumları Fiyat Tarifesi (EK-8) aynen uygulanacaktır. Koruyucu sağlık hizmetleri kapsamında verilen hizmetler ücretlendirilmeyecektir.?

9- Talimatın 21.4 üncü maddesinin sonuna aşağıdaki fıkra eklenmiştir.

?Birinci basamak sağlık kuruluşlarınca hastanın ikinci basamak sağlık kurumuna sevk edilmesi halinde, muayene ücreti Talimatın eki Resmi Sağlık Kurumları Fiyat Tarifesinde (EK-8) yer alan 520.090 kodlu ?1.Basamaktan sevk halinde poliklinik muayene ücreti? üzerinden fiyatlandırılacak, ayrıca 520.080 kodlu ?1.Basamak poliklinik muayene ücreti? tahakkuk ettirilmeyecektir.?

10- Talimatın eki Yurtdışında Tedavi Amacıyla Sağlık Kurulu Raporu Vermeye Yetkili Resmi Sağlık Kurumları Listesine (EK-1) aşağıdaki resmi sağlık kurumları ilave edilmiştir.

?22. Ankara Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi

23. Ankara Dr. Sami Ulus Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi

24. İstanbul Koşuyolu Kalp Eğitim ve Araştırma Hastanesi

25. İstanbul Dr. Lütfi Kırdar Kartal Eğitim ve Araştırma Hastanesi?

11- Talimat eki Kamu Personeli ve Bunların Emeklilerinin Yurtdışında Tedavilerine İlişkin Sağlık Kurulu Raporu (EK-1/B) örneğinin ?Tanı? başlıklı bölümünde yer alan ?Sağlık Durumu? ibaresi ?Sağlık Kurumu? olarak değiştirilmiştir.

12- Talimat eki (EK-1/C) Yurtdışında Doku ve Organ Nakli Amacıyla Sağlık Kurulu Raporu Vermeye Yetkili Resmi Sağlık Kurumları Listesi, ekli 1 sayılı Listede yer aldığı şekilde yeniden düzenlenmiştir.

13- Talimatın eki Hasta Katılım Payından Muaf İlaçlar Listesine (EK-2) aşağıdaki etken maddeler ilave edilmiş ve aynı Listenin 15.7, 15.8 ve 15.9 numaralı bölümleri aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

-10.7.5. Memantin

-11.2.5. Memantin

-12.2.3. Azatiopirin

15.12. Nörojenik Mesane

-15.12.1 Tolterodine-L

-15.12.2 Oksibutin

-15.12.3 Trospium

-15.7 Kuduz serumları

-15.8 Hepatit A aşıları ve Hepatit B serumları

-15.9 Tetanoz serumları

14- Talimatın eki Antibiyotik Reçeteleme Kuralları Listesine (EK-2/A) 31 inci sırasından sonra gelmek üzere ?31/A Sefditoren KY? etken maddesi ile yazılım kuralı ilave edilmiş, aynı Listenin 31 inci sırasında yer alan ?(bakınız 5/a)? ibaresi ?(bakınız 6/a)? olarak, 71 inci sırasında yer alan ?(bakınız 5/B)? ibaresi, ?(bakınız 6/b)? olarak değiştirilmiştir.

15- Talimatın eki Sadece Yatan Hastalarda Kullanımı Halinde Bedelleri Ödenecek İlaçlar Listesinin (EK-2/B) 22 nci sırasında yer alan etken maddenin ismi ?22. Traneksamik asit parenteral formları (hemofili hastasında ayakta tedavide de ödenir.)? olarak değiştirilmiş, aynı listeye ?24. Amfoterisin-B formları ve Kaspofungin? ve ?25. Active protein-C? etken maddeleri ilave edilmiştir.

16- Talimatın eki Ayakta Tedavide Sağlık Kurulu Raporu ile Verilebilecek İlaçlar Listesine (EK-2/C) ?42. Kontraseptifler (Prospektüsündeki mevcut dismenore, endometriozis, over kistleri, polikistik over ve hirsutismus endikasyonları dışında ödenmez.)? etken maddesi ilave edilmiştir.

17- Talimat eki Sağlık Kurumları Tarafından Temini Zorunlu Yatan Hastalara Reçete Edilemeyecek ve Faturalarda Gösterilecek Tıbbi Sarf Malzemeleri Listesinde (EK-5/A) yer alan; 300.690 kodlu malzemenin fiyatı 8,00, 300.970 kodlu malzemenin fiyatı 12,00, 302.202 kodlu malzemenin fiyatı 190,00, 305.430 kodlu malzemenin fiyatı 9,90, 306.760 kodlu malzemenin fiyatı 125,00 olarak, 305.610 kodunda yer alan malzemenin ismi ?Cerrahi Sütur Poliglaktin veya Laktomer Emilebilen Örgülü 7/0-8/0? olarak değiştirilmiş ve aynı Listeden 305.670, 305.680, 305.690 ve 305.700 kodlu malzemeler çıkarılmıştır.

18- Talimat eki Vücut Organ, Protez ve Ortezler Listesinin (EK-5/C) dipnotunda yer alan ?(*) uzman hekim reçetesiyle verilebilir? ibaresi ?(*) Hastane başhekiminin imzasının bulunduğu uzman hekim raporuyla da verilebilir? şeklinde değiştirilmiş, aynı listede yer alan 209.500, 209.600, 209.601, 209.602, 209.603, 217.200, 217.300 kod numaralı malzemelerin isimlerinin yanına ayrıca ?(*)? işareti ilave edilmiş, aynı Listedeki 200.200 kodlu malzemenin fiyatı 70,00, 200.600 kodlu malzemenin fiyatı 155,00, 201.000 kodlu malzemenin fiyatı 40,00, 216.300 kodlu malzemenin fiyatı 35,00 olarak değiştirilmiştir.

19- Talimat eki Resmi Sağlık Kurumları Fiyat Tarifesinin (EK-8) ?2. Hekim Muayeneleri ve Raporlar? başlığı altında yer alan 520.020 kodlu ?Acil poliklinik muayene ücreti?, 520.030 kodlu ?Normal poliklinik muayene ücreti? ve 520.040 kodlu ?Randevulu öğretim üyeleri özel muayene ücreti? işlemlerinin puanı 24, birim fiyatları 14,50 olarak; 520.080 kodlu ?1. Basamak poliklinik muayene ücreti? işleminin puanı 14, birim fiyatı 8,50 olarak değiştirilmiştir.

20- Talimat eki Fiyat Tarifesinin (EK-8 ) ?704.220 Hemodiyaliz (asetatlı) malzeme ilaç dahil? isimli işlem ile ?704.230 Hemodiyaliz ( bikarbonatlı) malzeme ilaç dahil? isimli işlemin karşılarında yer alan birim fiyatlar Listeden çıkarılmış olup, bu işlemlere ilişkin fiyatlandırma Tanıya Dayalı (Paket) Fiyat Listesine (EK-9) göre yapılacaktır.

21- Talimatın eki Resmi Sağlık Kurumları Fiyat Tarifesinin (EK-8) sonuna, ?Ambulans Ücretleri? başlığından önce gelmek üzere, bu Talimata ekli 2 sayılı Listede yer alan işlemler ?Meslek Hastalıkları Laboratuar Tetkikleri? başlığı altında ilave edilmiştir.

22- Talimatın eki Tanıya Dayalı (Paket) Fiyat Listesinin (EK-9) Refraktif Cerrahi başlıklı bölümünde yer alan P617.230, P617.240, P617.250 ve P617.260 paket kodu numaralı işlemlerin paket ücretleri KDV hariç 250,00 YTL olarak değiştirilmiştir.

23- Bu Talimatın 6, 19 ve 20 nci maddeleri 01/01/2005 tarihinden, 22 nci maddesi 01/03/2005 tarihinden, diğer maddeleri yayımı tarihinden geçerli olmak üzere yürürlüğe girer.

Tebliğ olunur.

Ekler için tıklayın.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber