Vakıflar Genel Müdürlüğü, Görevde Yükselme yönetmeliğini değiştirdi

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 06 Kasım 2010 08:02, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

6 Kasım 2010 CUMARTESİResmî GazeteSayı : 27751

YÖNETMELİK

Vakıflar Genel Müdürlüğünden:

VAKIFLAR GENEL MÜDÜRLÜĞÜ PERSONELİ GÖREVDE YÜKSELME VE

UNVAN DEĞİŞİKLİĞİ YÖNETMELİĞİNDE DEĞİŞİKLİK

YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK

MADDE 1 ? 10/2/2009 tarihli ve 27137 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan Vakıflar Genel Müdürlüğü Personeli Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Yönetmeliğinin 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (i) bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiş ve aynı fıkraya aşağıdaki (k) bendi eklenmiştir.

?i) Unvan değişikliği sınavı: En az ortaöğretim düzeyinde meslekî veya teknik eğitim sonucu ihraz edilen unvanlara ilişkin görevlere atanabilmek için, eğitime tabi tutulmaksızın yapılan yazılı sınavı,?

?k) İş günü: Ulusal bayram ile genel ve hafta sonu tatil günleri hariç, diğer günleri,?

MADDE 2 ? Aynı Yönetmeliğin 7 nci maddesinin birinci fıkrasının (a) bendi yürürlükten kaldırılmıştır.

MADDE 3 ? Aynı Yönetmeliğin 8 inci maddesinin birinci fıkrasının (ç) bendinin (2) numaralı alt bendinde yer alan ?sekiz? ibaresi ?beş? olarak değiştirilmiştir.

MADDE 4 ? Aynı Yönetmeliğin 9 uncu maddesinin birinci fıkrasının (a) bendi yürürlükten kaldırılmıştır.

MADDE 5 ? Aynı Yönetmeliğin 11 inci maddesinin birinci, ikinci, dördüncü ve yedinci fıkraları aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

?(1) Görevde yükselme suretiyle atama yapılacak kadroların sınıfı, unvanı, derecesi ve sayısı eğitim tarihinden en az kırkbeş gün önce kurum personeline duyurulur. Başvuru süresi en az beş iş günü olarak belirlenir.

(2) İlan edilen kadro veya pozisyonlar için belirlenen başvuru tarihinin son günü itibarıyla aranan nitelikleri taşıyan personel, duyuruda belirtilen şekilde görev yaptıkları birime başvuruda bulunabilir. İlgili birimler yapılan başvuruları inceleyerek, aranan şartları taşıyan personele ait başvuruları en geç beş iş günü içerisinde İnsan Kaynakları Daire Başkanlığına gönderirler. Aylıksız izinde bulunanlar da dâhil olmak üzere, ilgili mevzuatı uyarınca verilmesi zorunlu olan izinleri kullanmakta olan kurum personelinin, görevde yükselme eğitimi ve sınavına katılmaları mümkündür. Ancak, başvuru tarihinin son günü ile sınav tarihi arasındaki sürede yıllık izin kullanılamaz. Duyurudan önce yıllık izinde bulunanlar, en geç eğitimin başlangıç tarihine kadar izinlerini sona erdirmek kaydıyla, başvuruda bulunabilirler. Eğitimin yeri, tarihi ve diğer hususlar eğitim tarihinden en az on beş gün önce eğitime katılacaklara duyurulur.?

?(4) Görevde yükselme eğitimine katılacakların sayısı, duyurulan boş kadro veya pozisyon sayısının üç katını geçemez. Üç katından az istekli bulunması hâlinde, başvuru şartlarını taşıyan başvuru sahibi tüm personelin eğitime alınması sağlanır. Duyurulan kadro veya pozisyon sayısının üç katından fazla personelin başvurması hâlinde, 15/3/1999 tarihli ve 99/12647 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan Kamu Kurum ve Kuruluşlarında Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Esaslarına Dair Genel Yönetmelik ekinde yer alan Personel Değerlendirme Formunda belirtildiği şekilde puanlama yapılmak suretiyle, toplam puanı en fazla olandan başlamak üzere, kadro veya pozisyon sayısının üç katı kadar personel belirlenerek eğitime alınır. Ancak yapılan puanlama sonunda eşitlik olması hâlinde sırasıyla;

a) Hizmet süresi fazla olanlara,

b) Daha üst öğrenimi bitirmiş olanlara,

c) Üst öğrenim mezuniyet notu yüksek olanlara,

öncelik verilir. Görevde yükselme eğitimini tamamlayanlar, görevde yükselme sınavına katılmaya hak kazanırlar.?

?(7) Ancak, ilgili mevzuatı uyarınca verilmesi zorunlu olan izinler süresince eğitime katılma şartı aranmaz. Aylıksız izinde bulunanlar, eğitim programı ile öngörülen toplam sürenin en az yarısı kadar eğitime katılmaları kaydıyla, bu eğitim sonunda düzenlenecek görevde yükselme sınavına girebilirler. Sözkonusu izinler dışında, zorunlu olduğu belgelendirilen hâllerde, eğitim süresince izin kullanmamış olan personele on saate kadar izin verilebilir.?

MADDE 6 ? Aynı Yönetmeliğin 12 nci maddesinin birinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiş ve üçüncü fıkrasına aşağıdaki cümle eklenmiştir.

?(1) Görevde yükselme eğitimi programları, Genel Müdürlük tarafından sadece kendi personeli için düzenlenebileceği gibi, bu eğitime alınacakların sayısı, atama yapılacak görevler ve eğitim programı bir ay önceden Devlet Personel Başkanlığına bildirilerek uygun görüş alınması hâlinde Devlet Personel Başkanlığı veya anılan Başkanlıkça uygun bulunacak kamu kurum ve kuruluşları tarafından müşterek görevde yükselme eğitimi programları düzenlenebilir.?

?13 üncü maddedeki ortak ders konularına ilişkin ders notları, ilgili personel tarafından temin edilir.?

MADDE 7 ? Aynı Yönetmeliğin 13 üncü maddesinin birinci fıkrasının (e) bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiş, aynı fıkraya aşağıdaki (g) bendi ile ikinci fıkrasının sonuna aşağıdaki cümle eklenmiştir.

?e) Halkla ilişkiler,?

?g) Etik davranış ilkeleri.?

?Görevde yükselme eğitiminin ortak konularına ilişkin sınav sorularının hazırlanmasında, Devlet Personel Başkanlığınca bu konularla ilgili belirlenen ders notları esas alınır.?

MADDE 8 ? Aynı Yönetmeliğin 14 üncü maddesinin birinci ve ikinci fıkralarında yer alan ?Milli Eğitim Bakanlığına? ibaresinden sonra gelmek üzere ?,Türkiye ve Orta Doğu Amme İdaresi Enstitüsü Genel Müdürlüğüne? ibaresi eklenmiş, aynı maddenin üçüncü fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiş ve aynı maddeye aşağıdaki fıkra eklenmiştir.

?(3) Sınavda yüz üzerinden en az yetmiş puan alanlar başarılı sayılır.?

?(6) Bu sınava herhangi bir sebeple katılmayanlar ile başarısız olan veya başarılı olup da müteakip sınava kadar atanmamış olanlar aynı unvanla ilgili düzenlenecek eğitim ve sınava ilişkin bütün usul ve esaslara tabidir.?

MADDE 9 ? Aynı Yönetmeliğin 15 inci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

?MADDE 15 ? Görevde yükselme sınavında sorulacak sorular 13 üncü maddedeki konuların ağırlıklarına göre belirlenir.?

MADDE 10 ? Aynı Yönetmeliğin 16 ncı maddesinin birinci fıkrasının sonuna aşağıdaki cümle eklenmiş, dördüncü fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiş, beşinci fıkrasında yer alan (e) bendinden sonra gelmek üzere aşağıdaki (f) ve (g) bentleri eklenmiş ve diğer bent buna göre teselsül ettirilmiştir.

?Sınav Kurulu, gerekli hazırlıkların yapılabilmesi için eğitim tarihinden en az iki ay önce bilgilendirilir.?

?(4) Sınav Kurulunun başkan ve üyeleri ile eşlerinin, ikinci dereceye kadar (bu derece dahil) kan ve sıhri hısımlarının katıldıkları görevde yükselme ve unvan değişikliği sınavlarında görev alamazlar.?

?f) Görevde yükselme veya unvan değişikliği sınavlarına katılacaklar için 13 üncü maddeyle öngörülen görev alanları ve atama yapılacak görevin niteliği ile ilgili konuları ihtiva eden notları hazırlamak veya hazırlatmak ve ilgili personele verilmesini sağlamak,

g) Bu fıkranın (f) bendinde öngörülen sınav konularına ilişkin ders notlarını, görevde yükselme suretiyle atanacaklar için eğitimin başlayacağı tarihe kadar, unvan değişikliğine tâbi görevlere atanacaklar için ise sınav tarihinden en az bir ay önce, ilgili personele verilmesini sağlamak.?

MADDE 11 ? Aynı Yönetmeliğin 17 nci maddesinin birinci fıkrasındaki ?başvuru süresinin bitiminden en az bir ay? ibaresi ?başvuru süresinin bitiminden en az kırk beş? olarak değiştirilmiş, dördüncü fıkrasında yer alan ?Bakanlık? ibaresi ?Genel Müdürlük? olarak değiştirilmiş, ?Milli Eğitim Bakanlığına? ibaresinden sonra gelmek üzere ?,Türkiye ve Orta Doğu Amme İdaresi Enstitüsü Genel Müdürlüğüne? ibaresi eklenmiş, beşinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiş ve aynı maddeye aşağıdaki fıkra eklenmiştir.

?(5) Unvan değişikliği sınavında yüz puan üzerinden en az yetmiş puan alanlar başarılı sayılır.?

?(6) Unvan değişikliği sınavı kapsamındaki görevlere, sadece kurumun kendi personeli başvurabilir.?

MADDE 12 ? Aynı Yönetmeliğin 18 inci maddesinin birinci fıkrasında yer alan ?beş gün? ibaresi ?beş iş günü? olarak değiştirilmiştir.

MADDE 13 ? Aynı Yönetmeliğin 19 uncu maddesinin birinci fıkrasında yer alan ?beş gün? ibaresi ?beş iş günü? olarak değiştirilmiş ve maddeye aşağıdaki üçüncü fıkra eklenmiştir.

?(3) Yapılan sınavlarda hatalı sorulara tekabül eden puanlar eşit şekilde diğer sorulara dağıtılır. Ancak, soruların yüzde beşinden fazlasının hatalı olduğunun birinci fıkrada belirtilen süre içinde yapılan itirazlar üzerine veya herhangi bir şekilde tespit edilmesi hâlinde, sınav iptal edilir ve en kısa sürede yeni sınav yapılır.?

MADDE 14 ? Aynı Yönetmeliğin 20 nci maddesi başlığı ile birlikte aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

?Sınav şartı ve sınavı kazananların atanması

MADDE 20 ? (1) Görevde yükselme eğitimini tamamlayanların, bu Yönetmelik kapsamındaki görevlere atanabilmeleri için yapılacak görevde yükselme sınavına katılarak başarılı olmaları şarttır.

(2) Görevde yükselme veya unvan değişikliği sınavı sonucunda başarılı olanlar arasından, üç ay içinde başarı sıralamasına göre duyurulan boş kadro veya pozisyon sayısı kadar atama yapılır. Puanların eşit olması hâlinde, Kamu Kurum ve Kuruluşlarında Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Esaslarına Dair Genel Yönetmelik ekinde yer alan Personel Değerlendirme Formunda belirtildiği şekilde puanlama yapılmak suretiyle, toplam puanı en yüksek olandan başlamak üzere atama yapılır. Ancak, yapılan puanlama sonunda eşitlik olması durumunda, sırasıyla;

a) 13 üncü maddenin birinci fıkrasının (f) bendine ilişkin puanı yüksek olanlara,

b) Hizmet süresi fazla olanlara,

c) Daha üst öğrenimi bitirmiş olanlara,

ç) Üst öğrenim mezuniyet notu yüksek olanlara,

öncelik verilir. Aylıksız izinde olanlar dâhil, atanmaya hak kazandıkları kadro veya pozisyona ilişkin görevlerine mevzuatla öngörülen süre içinde başlamayanların söz konusu atanma hakları sona erer.

(3) Duyurulan kadro veya pozisyonlardan;

a) Atanma şartlarını taşımadıkları için sınavların geçersiz sayılması veya bu sebeple atamaların iptal edilmesi, atanılan göreve geçerli bir mazeret olmaksızın süresi içinde başlanılmaması ya da atanma hakkından vazgeçilmesi,

b) Emeklilik, ölüm, memurluktan çekilme veya çıkarılma, başka unvanlı kadro veya pozisyonlara ya da başka bir kuruma naklen atanma,

sebepleriyle boş kalan veya boşalanlara, görevde yükselme veya unvan değişikliği sınavı tarihinden itibaren iki yıllık süreyi aşmamak üzere aynı unvanlı kadro veya pozisyonlar için yapılacak müteakip sınava kadar, sınavı kazandıkları hâlde kadro yetersizliği nedeniyle ataması yapılamayan personelin başarı sırasına göre atamaları yapılabilir.?

MADDE 15 ? Aynı Yönetmeliğin 21 inci maddesinin birinci fıkrasına aşağıdaki (ç) ve (d) bentleri eklenmiştir.

?ç) Bu Yönetmelik kapsamındaki personelden doktora öğrenimini bitirmiş olanlar, unvan değişikliği sınavına katılmaksızın öğrenimle ihraz edilen görevlere atanabilirler.

d) Bu Yönetmelik kapsamında bulunan ve doktora öğrenimini bitiren personelin, atanılacak görev için aranan hizmet süresine sahip olmaları ve mevzuatla aranan öğrenim şartını taşımaları kaydıyla uzman veya aynı düzeydeki görevler ile daha alt görevlere atanmalarında bu Yönetmelik hükümleri uygulanmaz.?

MADDE 16 ? Aynı Yönetmeliğin geçici 1 inci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

?GEÇİCİ MADDE 1 ? Bu Yönetmelik kapsamına giren unvanları, ilgili mevzuatı uyarınca kazananların hakları saklıdır. 18/4/1999 tarihinde görevde bulunan ve aynı tarih itibarıyla iki yıllık yükseköğrenim mezunu olanlar, diğer koşullara sahip oldukları takdirde, 8 inci maddenin uygulanması bakımından dört yıllık yükseköğrenim mezunu kabul edilirler.?

MADDE 17 ? Aynı Yönetmeliğin ekinde yer alan Personel Değerlendirme Formu yürürlükten kaldırılmıştır.

MADDE 18 ? Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

MADDE 19 ? Bu Yönetmelik hükümlerini Vakıflar Genel Müdürü yürütür.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber