MEB, Anadolu Lisesi yöneticileri için hangi kararı alacak?

MEB, Eğitim Kurumları Yöneticilerinin Atama ve Yer Değiştirmelerine İlişkin Yönetmeliği, son olarak, 15 Mayıs 2010 tarihinde değiştirmiş ve Anadolu Liselerindeki yönetici kadrolarına, Anadolu Lisesi öğretmenlerinin atanması yönündeki önceliği kaldırmıştır. Ancak, açılan bir davada, Danıştay bu yönetmelik hükmünü iptal etmiş ve Adana'da yapılan atamaların da iptaline karar vermiştir. Şimdi bu kurumlarda yönetici olarak bulunanlar, Milli Eğitim Bakanlığının ne gibi bir işlem tesis edeceğini merakla beklemektedir. Bu konu özelinde yapılan ve olayın geçmişini de içeren bir değerlendirme için başlığa tıklayınız.

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 03 Şubat 2011 09:43, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

13.08.2009 tarihinde yayımlanan MEB Eğitim Kurumları Yöneticilerinin Atama ve Yer Değiştirmelerine İlişkin Yönetmeliğin 8.maddesinin 2.fıkrası ?(2) Fen liseleri, sosyal bilimler liseleri, bilim sanat merkezleri, güzel sanatlar ve spor liseleri ile her türdeki Anadolu liseleri yöneticiliklerine bu eğitim kurumları her biri kendi içinde olmak üzere, ilgili mevzuatına göre seçilerek öğretmen olarak atanıp, görev yapan ya da bu eğitim kurumlarında görev yaptıktan sonra herhangi bir nedenle ayrılmış olmakla birlikte yeniden bu eğitim kurumlarına sınavsız atanabilecek nitelikte olanlar arasından atama yapılır.?

şeklinde iken, 15.05.2010 tarihinde yapılan değişiklikle;

?(2) Fen liseleri ve sosyal bilimler liseleri yöneticiliklerine, bu eğitim kurumlarına Millî Eğitim Bakanlığına Bağlı Fen Liseleri, Sosyal Bilimler Liseleri, Güzel Sanatlar ve Spor Liseleri ile Her Türdeki Anadolu Liseleri Öğretmenlerinin Seçimi ve Atamalarına Dair Yönetmeliğe göre seçilerek öğretmen olarak atanıp, görev yapan ya da bu eğitim kurumlarında görev yaptıktan sonra herhangi bir nedenle ayrılmış olmakla birlikte yeniden bu eğitim kurumlarına sınavsız atanabilme hakkını kaybetmemiş olanlar arasından atama yapılır.?

şekline dönüştürülmüştür.

Yani Anadolu lisesine yönetici olmak için Anadolu Lisesi öğretmenlerine tanınan öncelik kaldırılmıştır. Böylece Anadolu Liselerine yönetici olmak için Anadolu Lisesi öğretmeni olmak gerekmeyecektir.

Konu ile ilgili yaptığımız bir değerlendirmede için tıklayınız.

"...

1- 15 Mayıs 2010 tarihinde yapılan yönetmelik değişikliği ile Anadolu Liselerine Anadolu Lisesi öğretmenlerinin öncelikli atanması noktasındaki hükmün kaldırılması noktasındadır. Aynı durum 2006 yılındaki (04.03.2006) yönetmelikte de vardı. O dönemde çıkarılan yönetmelikte de Anadolu Lisesine Anadolu Lisesi öğretmenlerinin öncelikle atanmaları eğer Anadolu Lisesine başvuran Anadolu Lisesi öğretmeni yoksa diğerlerinin de atanabileceği hükmü yer almaktaydı. Tıpkı 13.08.2009'da olduğu gibi.

Bakanlık bu hükmü 15.05.2010 tarihinde kaldırarak Anadolu Liselerine yapılacak atamalarda tüm öğretmenlerin eşit olmasına olanak tanımıştır.

Bu hüküm Eğitim Sen tarafından yargıya taşınmıştır. Bu davada bir iptal kararı çıkması muhtemeldir.

Çünkü 2006 yılındaki hükme şahsen açtığım davada Danıştay aleyhime karar vermiş ve Anadolu Liselerine bu okulda görev yapan öğretmenlerin atanması gerektiğine hükmetmişti.

Bu kararı;

?Anadolu ve Fen lisesi müdürlüklerine, buralarda görev yapanlar atanacak.? başlığıyla yayımlamıştık."

cümleleri yer almaktaydı. Çünkü bu konuda açıkça kayıp edilmiş bizzat benim kaybettiğim bir dava vardı. Üstelik Danıştay 2.Dairesinin kararıydı bu.

Eğitim Bir Sen Sendikası üyesi Adana'da görev yapan bir eğitimci üzerinden açılan dava ile ilgili kararda; Danıştay, bu hükmün yürütmesi durdurulmuştur. Yani Danıştay ikinci dairesi daha önce olduğu gibi Anadolu Liselerine Anadolu Lisesi öğretmenleri öncelikli atanmalıdır demiştir. Davacı ayrıca bu hükme göre Adana'da yapılan atamaların iptalini de istemiştir. Danıştay bu konuda da yürütmeyi durdurma istemini uygun bulmuştur.

Şimdi, ne olacaktır?

Cevap bekleyen soru budur ve cevabı verecek olan da MEB Personel Genel Müdürlüğüdür. Bu konuda yapacağı açıklama açık ve net olmalıdır. Cevap bekleyen soruları hukukçularla derinlemesine inceledik fakat biz kendi değerlendirmemizi yayımlamadan önce bakanlığın adım atmasının yerinde olacağını düşünüyoruz. Üstelik tüm kamuoyunu tatmin eder bir şekilde?

1- Bu karara göre 15.05.2010 tarihinden sonra Anadolu Liselerine yapılan atamalar geri alınmayacak mıdır?

2- Geri alma işlemi Müdür, Müdür Başyardımcılığı ve Müdür yardımcılığını kapsamayacak mıdır?

3- Bu işlemler Sınava Dayalı atamalar, İsteğe Bağlı Yer değiştirmeler, Yeniden Atama ve Rotasyon diye adlandırılan zorunlu yer değiştirmeleri kapsamayacak mıdır?

4- Bu işlemler geçmişte olduğu gibi Adana iline münhasıran mı uygulanacaktır?

5- Bu noktada mevzuatta bir düzenleme yapılacak mıdır? Yoksa Anadolu Liselerine Sınavla Öğretmen atamasını kaldıran 19.12.2010 tarihli yönetmelikle yetinilecek midir?

?

Biz bu soruların cevaplarını kamuoyu adına yetkililerden bekliyoruz. Sonuçlarını da çok iyi kestirebiliyoruz. Biz bugün Anadolu Liselerinde görev yapan ve özellikle Rotasyon öncesi görev yapan Anadolu Lisesi Müdürlerimizin büyük bir kısmının Anadolu Lisesi Öğretmeni olmadıklarını da, bir geri dönüşte bunlara uygun kurum bulunmasında zorlanılacağını da, suistimal noktalarını ve yaratacağı mağduriyetleri de kestirebiliyoruz buna rağmen biz bu konuda önceliği bakanlık yetkililerine veriyoruz.

Konu ile ilgili genel bir değerlendirmeyi hukukçuların da verdiği bilgiler ışığında önümüzdeki hafta kamuoyu ile paylaşacağız.

MEB Personel Genel Müdürlüğü ve diğer birimlerinin gerekli çalışmaları yaparak tatmin edici bir açıklama yapmaları ümidiyle, Eğitim Bir Sen Sendikasının konunun arkasında durmaya devam edip etmeyeceğini de merak ettiğimizi bildirmek istiyoruz.

Saygılarımla?

Maksut BALMUK

Eğitim Yöneticisi

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber