'Hava'lı iş, süper maaş

Kaynak : Türkiye
Haber Giriş : 23 Şubat 2011 08:41, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Pilot olmak sanıldığı kadar zor değil. 1.5 yıl eğitimin ardından havayolu şirketleri sizi âdeta kapıyor. Pilot koltuğuna oturduğunuz anda maaşınız 10 bin lira.

ERCAN SEKİ

YABANCI PİLOTA MUHTAÇ KALDIK

Türkiye'de yüzbinlerce üniversite mezunu işsiz gezerken, THY Türk pilot bulamadığı için astronomik maaşlarla İtalyan, İspanyol ve Yunan pilot çalıştırıyor.

Türkiye'de 81 ilde toplam 157 üniversite bulunuyor. Eğitim sistemindeki arızalar yüzünden ne yazık ki, bu üniversiteler sürekli ?işsiz mezunlar' üretiyor. Online iş bulma sitesi ?yenibiriş.com'a kayıtlı olan 11 milyon 500 bin CV'nin ise yüzde 30.5'i lisans, yüzde 18.11'i yüksekokul ve yüzde 0.23 doktora mezunlarına ait. Yine ?kariyer.net'teki 12 milyon 500 bin özgeçmişin yüzde 40'ına denk gelen 5 milyon adedi yine üniversite mezunlarına ait. Bu tablo madalyonun bir yüzü. Diğer yüzünde ise bambaşka bir tablo var.

UÇACAK?PİLOT?BULAMIYORUZ

Sivil havalıktaki tahmin edilemeyen hızlı büyüme yüzünden havayolu şirketleri uçakları uçuracak pilot bulamıyor. Bu yüzden Türk Hava Yolları'ndaki toplam 2 bin 13 pilottan 240 tanesi yabancı. 25'i İtalyan ve 25'i İspanyol, 21'i Danimarka, 19'u Yunanistan vatandaşı. 17'si İngiliz, 16'sı Alman 8'i ABD'li, 8'i Hollandalı, 8'i Belçikalı, diğerleri de farklı ülkelerden. Türk Hava Yolları mutlaka bir Türk pilotla birlikte uçurduğu bu yabancı pilotlara aylık 15-20 bin TL maaş ödüyor.

Türkiye'de yüzbinlerce üniversite mezunu sokaklarda işsiz gezerken, milli havayolumuzun Türk pilot bulamadığı için 20 bin TL maaşla İtalyan, İspanyol ve Yunan pilot çalıştırması sizce de garip değil mi? Oysa pilot olmak sanıldığı kadar zor değil. 1.5 yıl süren eğitimin ardından havayolu şirketleri sizi adeta kapıyor. Pilot koltuğuna oturduğunuz anda maaşınız ise tam 10 bin lira. Tecrübeniz arttıkça maaş da 20 bin TL'yi aşıyor.

Pilot olabilmeniz için öngörülen eğitimin süresi ortalama 1,5 yıl sürüyor. En az 750 saat teorik eğitim ve (100 saati yalnız olmak şartıyla) en az 200 saat uçuş eğitimi veriliyor. Toplam 1.5 yıl süren bu eğitimlerin sonunda ?Havayolu Taşımacılığı Pilot Lisansı' alarak resmen ?pilot' olabiliyorsunuz.

KURS ÜCRETİ 54 BİN?EURO

AYJET Uçuş okulunda bütün bu eğitim için ödemeniz gereken ücret KDV dahil 54 bin Euro. Yani yaklaşık 110 bin lira...?Nereden bulacağım bu parayı?? diyenler içinse, çok özel bir seçenek mevcut. Zira anlaşmalı bankalar kurs ücretini sizin adınıza ödüyor. Geri ödemesini ise pilot olup, hayalini kurduğunuz maaşa kavuştuktan sonra yapabiliyorsunuz

İş başvurusu yaptığınız havayolu şirketi, gördüğünüz 1,5 yıl eğitime ilaveten sizi ikinci bir eğitime daha tabi tutacaktır. Ancak öncekinin aksine bu eğitim süresince siz Türk Hava Yollarına herhangi bir ücret ödemeyecek, aksine pilot adayı olarak küçümsenmeyecek bir maaş (2 ile 5 bin lira arası) alacaksınız. Farklı uçaklar için öngörülen 3 aylık TİP eğitiminde, 36 saatlik similatör eğitimi alıyorsunuz. Ardından ilk kez kokpite oturup (tabii ki boş uçakla) 6 defa iniş-kalkış yapmanız gerekiyor. Bütün bu aşamalardan sonra ikinci pilot olarak kokpitteki yerinizi alıyorsunuz. Bu meşakkatli sürecin meyvelerini ise, asıl olarak işte bu aşamadan sonra toplamaya başlıyorsunuz. Başlangıçta 10 bin lira maaşınız, tecrübeniz ve uçuş sayınız arttıkca 15-20 bin TL'ye kadar yükselecektir. Bir düşünün. 1.5 yıl eğitimle böyle bir maaşı başka hangi sektörde bulabilir misiniz?

GENÇLER ne duruyorsunuz!

Yürürlükteki mevzuaata göre pilot olabilmek için lise mezunu olmak, 18 yaşını tamamlamış olmak ve sağlıklı olmak yeterli. Ancak uygulamada, hiçbir havayolu şirketi, lise mezunu pilotlara iş vermiyor, mutlaka üniversite diploması şartı arıyor. Bu yüzden pilot yetiştiren havacılık okulları da, kursiyerlerini üniversite mezunları arasından seçiyor. Aranan ikinci önemli şart da, ortanın üzerinde derecede İngilizce. Eğer siz bu özellikleri taşıyorsanız ve pilotluğa mani bir sağlık engeliniz de yoksa, biliniz ki sizin için ?İstikbal göklerdedir?.

1.5 YILDA PİLOT OLUYORLAR

Havayolu şirketlerinde pilotluk yapabilmek için ?Havayolu Taşımacılığı Pilot Lisansı' sahibi olmak gerekiyor. Türkiye'de bu ehliyeti veren eğitim kurumlarının sayısı da bir elin parmaklarını geçmiyor. 2005 yılından bu yana hizmet veren AYJET Anadolu Yıldızları Uçuş Okulu geçtiğimiz günlerde 18. dönem mezunlarını verdi. Bugüne kadar AYJET'ten mezun olan 247 pilottan 71'i THY olmak üzere 203 tanesi, halen çeşitli havayolu şirketlerinde uçuyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber