Hakimlik Savcılık Sınavlarındaki Mülakat'ın Kaldırılması İçin İlk Adım

Danıştay, kamu kurumlarına personel alımında 'torpil' iddialarına yol açan "yazılıda kazanan adayların mülakata alınması" sisteminin kaldırılması yönünde ilk adımı attı. Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu, 'mülakat' hükmünü Anayasa'ya aykırı buldu ve iptali istemiyle Anayasa Mahkemesine başvurdu. Anayasa Mahkemesi iptal kararı alırsa, diğer kamu personeli sınavlarındaki mülakatın iptaline dayanak oluşturacak.

Haber Giriş : 05 Nisan 2005 09:49, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Danıştay, yazılı sınavda derece alan çok sayıda hâkim ve savcı adayının elenmesine ve "torpil yapıldı" iddiasına neden olan "hâkimlik - savcılık mülakat sınavını" Anayasa'ya aykırı buldu. Danıştay, Adalet Bakanlığı'nca gerçekleştirilen sınavın yapılmasına dayanak yasa maddesinin iptali istemiyle Anayasa Mahkemesi'ne başvurdu.
Yazılı sınavda yüksek puan almasına rağmen mülakat sınavında başarısız bulunarak elenen hâkim adayı İsmail Ercan, olayı dava konusu yaptı. Ercan, sınav sonuçlarının ve sınavın dayanağı olan yönetmelik maddesinin iptali istemiyle Danıştay'a başvurdu. Ercan, yönetmeliğin dayanağı olan Hâkimler ve Savcılar Kanunu'nun 8. maddesinin "mülakatta başarı" şartını içeren 9. maddesinin anayasaya aykırı olduğunun saptanarak, iptali istemiyle Anayasa Mahkemesi'ne götürülmesini istedi.

12. Daire 'ciddi' görmedi
Danıştay 12. Dairesi, yürütmenin durdurulması istemini reddetti ve Anayasa'ya aykırılık iddiasını "ciddi" görmedi. İtiraz üzerine dosyayı ele alan Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu, Anayasa'ya aykırılık iddiasını ciddi buldu ve 9. maddenin iptali istemiyle Anayasa Mahkemesi'ne başvurma kararı aldı. Kurul, ilgili yönetmeliğin yürürlüğünün durdurulması istemini Anayasa Mahkemesi'nin vereceği karardan sonra görüşecek.

milliyet


Danıştay torpilli hakim savcı alımına iptal istedi

Danıştay, kamu kurumlarına personel alımında 'torpil' iddialarına yol açan "yazılıda kazanan adayların mülakata alınması" sisteminin kaldırılması yönünde ilk adımı attı.

Danıştay, Hakimler ve Savcılar Kanunu'nun, hakim adaylarının yazılıdan sonra mülakata alınmalarını düzenleyen maddelerinin iptali için Anayasa Mahkemesi'ne başvurma kararı aldı.

Karar, Hukuk Fakültesi mezunu İsmail Ercan'ın, Adalet Bakanlığı'nın geçen yıl açtığı hakimlik sınavında yazılıyı kazanması, sözlüde elenmesi üzerine açtığı dava sonucu alındı. İtirazlar sonunda, Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu, 'mülakat' hükmünü Anayasa'ya aykırı buldu. Anayasa Mahkemesi iptal kararı alırsa, diğer kamu personeli sınavlarındaki mülakatın iptaline dayanak oluşturacak.

Sabah

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber