İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı

Hükümetin aldığı KHK yetkisi neleri içeriyor?

Meclis Genel Kurulunda Nisan ayı içinde kabul edilen, "KHK çıkarmaya dair yetki tasarısı", 2 Mayıs 2011 tarihi itibariyle Cumhurbaşkanı tarafından onaylanmıştır. Verilen yetki 6 süreyle geçerli olup, hükümet bu süre içerisinde birden fazla Kanun Hükmünde Kararname çıkarabilecektir. Hükümete verilen yetki tasarısı iki maddeden oluşmakta olup, söz konusu maddeler hizmetlerin bakanlıklar arasındaki yeniden dağılımı ile personelin durumunu düzenlemektedir. Yetki tasarısıyla ilgili özet bir bilgilendirme için başlığa tıklayınız.

* Sözleşmeliler yetki kanunuyla kadroya alınabilir

* Sözleşmeli personeller KHK ile kadro istiyorlar

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 02 Mayıs 2011 14:21, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

6223 sayılı "Kamu Hizmetlerinin Düzenli, Etkin Ve Verimli Bir Şekilde Yürütülmesini Sağlamak Üzere Kamu Kurum Ve Kuruluşlarının Teşkilat, Görev Ve Yetkileri İle Kamu Görevlilerine İlişkin Konularda Yetki Kanunu" toplam 2 maddeden oluşmaktadır.

BİRİNCİ MADDE

Birinci maddenin birinci fıkrasının (a) bendinde tüm teşkilat yapılarına ilişkin düzenlemeler, (b) bendinde ise istisna belirtilmeksizin tüm kamu kurum ve kuruluşlarındaki personelin atanma, nakil vb. hususlarda hükümet yetkilendirilmektedir.

1. maddenin 2. fıkrasının (a) bendinde ise bu kez 1. fıkranın (a) bendi detaylandırılmakta ve ve hizmetlerin yeniden dağılımı konusunda; değişiklik yapılacak kanunlar tek tek belirtilmekte, 20. sırada ise "belirtilmeyen tüm kanunlar" denilerek, tüm kanunlarda değişiklik yapılması hüküm altına alınmaktadır.

1. maddenin 2. fıkrasının (b) bendinde ise bu kez yukarıdaki (b) bendi detaylandırılmakta ve düzenleme yapılması düşünülen personel kanunları tek tek sayılmakta, 7. bentte ise "sayılmayan diğer kanunlarda da" değişiklik yapma yetkisi alınmaktedır.

Özetleyecek olursak; birinci madde ile hizmetlerin yeniden dağılımına ve dolaysıyla personel yapılarında yeniden yapılanmaya uygun olarak, tüm kanunlarda değişik yapma yetkisi alınmaktadır. Bu yetki bağlamında, herhangi bir kamu kurumunun teşkilat kanunu baştan sona değiştirebilecek, yönetim kademelerinde görev alanlar müşavir kadrolarına alınabilecektir.

İKİNCİ MADDE

2. maddede ise bu kez ilkelere yer verilmiş ve 2, 3, 4 ve 5. nolu sıralarda, kurulması öngörülen yeni bakanlıkların ipuçları verilmiştir. Ancak KHK, sadece bu dört bakanlığın kurulması ile sınırlı değildir. Hükümet isterse duruma göre yeni Bakanlıklar da kurabilir. Hizmetleri yeniden dağıtırken personel hareketlerine ilişkin olarak, çağdaş kamu yönetimi, hizmet standardizasyonu, yönetim görevlerine atama ve yükselmede kariyer ve liyakat esaslarının esas alınması gibi 3 ilke dikkate alınacaktır.

Kanunun tam metni için tıklayınız.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber